Ο Μακρόν αρνήθηκε τη σύνταξη που δικαιούνται όλοι οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας

Ο Μακρόν αρνήθηκε τη σύνταξη που δικαιούνται όλοι οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας Facebook Twitter
1

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα λάβει τη σύνταξη που προβλέπεται για όλους τους πρώην προέδρους της Γαλλίας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το Μέγαρο των Ηλυσίων. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που γιόρτασε τα 42α γενέθλιά του χθες και η θητεία του οποίου φτάνει ως το 2022, αποφάσισε επίσης να μην δεχθεί μία θέση στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Όλοι οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας γίνονται ισόβια μέλη του και λαμβάνουν αποζημίωση 13.500 μηνιαίως.

Η απόφαση αυτή του Γάλλου προέδρου ανακοινώθηκε την ώρα που συνεχίζεται το κίνημα των απεργιών και των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο Μακρόν, ο οποίος χθες –17η ημέρα των κινητοποιήσεων- ζήτησε από τα συνδικάτα να κηρύξουν «εκεχειρία» για τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν με την ανακοίνωσή του αυτή έχει στόχο απλώς να επιδείξει «συνέπεια».

Ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που αρνείται να λάβει τη σύνταξη αυτή των 6.220 ευρώ μηνιαίως μικτά, την οποία δικαιούται αμέσως μόλις λήξει η θητεία του. Σύμφωνα με νόμο του 1955, τη σύνταξη λαμβάνουν όλοι οι πρώην πρόεδροι ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας, διάρκειας της θητείας τους και εισοδημάτων.

«Αποφάσισε να μην εφαρμόσει τον νόμο αυτό το 2022, ούτε το 2027, σε περίπτωση δεύτερης θητείας του», διευκρίνισε το γραφείο του Μακρόν.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων σημείωσε ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θα «δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα». Η συνέπεια απαιτεί ο νόμος του 1955 να μην ισχύει πλέον για κανέναν μελλοντικό πρόεδρο της Γαλλίας, εξήγησε το γραφείο του Μακρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια