Ο Ερντογάν προτείνει δημοψήφισμα για το δικαίωμα στη μαντίλα

Ο Ερντογάν προτείνει δημοψήφισμα για το δικαίωμα στη μαντίλα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε σήμερα από την τηλεόραση τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διασφάλιση του δικαιώματος των γυναικών να φοράνε μαντίλα σε κρατικά ιδρύματα, σχολεία και πανεπιστήμια.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Ερντογάν, του οποίου το κυβερνών κόμμα προχώρησε σε άρση της μακροχρόνιας απαγόρευση της χρήσης χιτζάμπ σε κρατικούς θεσμούς το 2013.

«Αν έχεις το θάρρος, έλα, ας το θέσουμε σε δημοψήφισμα (...) Ας πάρει το έθνος την απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει προτείνει την εισαγωγή νόμου που θα εγγυάται το δικαίωμα στην ισλαμική μαντίλα.

Η συζήτηση για την ισλαμική μαντίλα αναζωπυρώθηκε πρόσφατα καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023.

Ο Ερντογάν συχνά αναφέρεται στην άρση της απαγόρευσης ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το κόμμα του εκπροσωπεί τους πιστούς μουσουλμάνους απέναντι στα κόμματα που κυβερνούσαν την Τουρκία πριν από την άφιξή του το 2002.

Βασικός αποδέκτης της κίνησής του είναι ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης (CPH)  Κεμάλ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο ηγέτης του CHP είχε προτείνει έναν νόμο που εγγυάται το δικαίωμα να φοράει μία γυναίκα μαντίλα για να αμβλύνει τυχόν φόβους ότι το κόμμα του θα επαναφέρει την απαγόρευση.

Η μαντίλα βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων τη δεκαετία του 1990, αλλά κανένα κόμμα δεν προτείνει σήμερα στη μουσουλμανική πλειοψηφία της Τουρκίας μία απαγόρευση.

«Είχαμε κάνει λάθη στο παρελθόν σχετικά με τη μαντίλα», παραδέχτηκε ο Κιλιτσντάρογλου πριν από λίγο καιρό. «Ήρθε η ώρα να αφήσουμε αυτό το ζήτημα πίσω μας».

Ο Κιλιτσντάρογλου επιδιώκει να δείξει στους θρησκευόμενους ψηφοφόρους του ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το να επιλέξουν το πιο κοσμικό κόμμα του στις επόμενες εκλογές, λένε οι ειδικοί.

Σε απάντηση, ο Ερντογάν πρότεινε μια συνταγματική αλλαγή που θα σταλεί «σύντομα» για έγκριση στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, οι αλλαγές απαιτούν τουλάχιστον 400 ψήφους για να μην χρειαστεί δημοψήφισμα και έτσι το CHP θα πρέπει να δώσει την στήριξή του.

«Υπάρχει διάκριση απέναντι στις καλυμμένες ή στις μη καλυμμένες σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες; Στα σχολεία; Όχι. Αυτό το καταφέραμε», είπε σήμερα ο Ερντογάν.

«Προσεχώς θα στείλουμε το κοινοβούλιο την τροποποίηση του συντάγματος. Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο κοινοβούλιο, ας το θέσουμε στην έγκριση του λαού» σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rockall: Γιατί ένα βραχώδες νησάκι διχάζει Ευρώπη και Βρετανία

Διεθνή / Rockall: Γιατί ένα βραχώδες νησάκι διχάζει Ευρώπη και Βρετανία

Το Rockall, ένα μικροσκοπικό νησάκι στη μέση του Ατλαντικού, έγινε το τελευταίο «έπαθλο» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας - Από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι τις σημερινές διεκδικήσεις για ψάρια και πετρέλαιο, το Rockall εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις και περιπέτειες
LIFO NEWSROOM
Yantar: Το ρωσικό πλοίο-φάντασμα που χαρτογραφεί καλώδια διαδικτύου στην Ευρώπη – Φόβοι για δολιοφθορά

Διεθνή / Yantar: Το ρωσικό πλοίο-φάντασμα που χαρτογραφεί καλώδια διαδικτύου στην Ευρώπη – Φόβοι για δολιοφθορά

Το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Yantar χαρτογραφεί κρίσιμα υποθαλάσσια καλώδια στην Ευρώπη - Ο φόβος δολιοφθοράς και η μυστική μονάδα GUGI που «παίζει» με την παγκόσμια ασφάλεια
LIFO NEWSROOM