Νέα Υόρκη: Κατάληψη σε κτήριο του Κολούμπια από φοιτητές για τη Γάζα

Νέα Υόρκη: Κατάληψη σε κτήριο του Κολούμπια από φοιτητές για τη Γάζα Facebook Twitter
Επί ημέρες, φοιτητές διαδηλώνουν στο Κολούμπια για τον πόλεμο στη Γάζα / Φωτογραφία: EPA
0

Υπό κατάληψη βρίσκεται ένα από τα κτήρια του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, από φιλιπαλαιστίνιους φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα.

Αξιωματούχοι του Κολούμπια περιόρισαν την πρόσβαση στους φοιτητές που ζουν εκεί και στους υπαλλήλους βασικών υπηρεσιών, μετά την κατάληψη του κτηρίου, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών για τη Γάζα. Οι διαδηλωτές που κατέλαβαν το Hamilton Hall ανάρτησαν ένα πανό από ένα παράθυρο που γράφει «Ιντιφάντα», η αραβική λέξη για την εξέγερση.

Η σχολή ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) πως η πρόσβαση στο Morningside campus επιτρέπεται μόνο στους φοιτητές που μένουν σε κτίρια κατοικιών της πανεπιστημιούπολης και στους υπαλλήλους που παρέχουν βασικές υπηρεσίες. «Αυτός ο περιορισμός της πρόσβασης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι οι περιστάσεις να επιτρέψουν κάτι διαφορετικό», ανέφερε. «Η ασφάλεια όλων των μελών αυτής της κοινότητας είναι υψίστης σημασίας. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή, τη συνεργασία και την κατανόησή σας».

Το πανεπιστήμιο άρχισε να τιμωρεί φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που αρνήθηκαν να διαλύσουν έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη της Πόλης της Νέας Υόρκης αφού το πανεπιστήμιο της Ivy League κήρυξε αδιέξοδο στις συνομιλίες που σκοπό είχαν να τεθεί τέλος στη διαμαρτυρία. Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Νεμάτ Μινούς Σαφίκ ανέφερε σε μια δήλωση πως οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους οργανωτές των φοιτητικών κινητοποιήσεων και τους ακαδημαϊκούς δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τα δεκάδες αντίσκηνα που είχαν στήσει προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η καταστολή στο Κολούμπια, που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδηλώσεων για τη Γάζα που πραγματοποιούνται σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώθηκε καθώς η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν συνέλαβε δεκάδες φοιτητές τους οποίους περιέλουσε με σπρέι πιπεριού σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Αυξάνεται το κύμα των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια- Εκατοντάδες νέες συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Αυξάνεται το κύμα των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια- Εκατοντάδες νέες συλλήψεις

Για ορισμένους παρατηρητές, οι διαμαρτυρίες παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960 και στις διαδηλώσεις κατά της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM