Κολούμπια: Ξεκίνησαν οι προσωρινές αποβολές φοιτητών - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Κολούμπια: Ξεκίνησαν οι προσωρινές αποβολές φοιτητών - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις Facebook Twitter
Κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, φωτ.: ΕΡΑ
0

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια άρχισε τη Δευτέρα να αποβάλλει προσωρινά φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. 

Οι φοιτητές αρνήθηκαν να διαλύσουν τον καταυλισμό που έχουν στήσει στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων. Η προσωρινή αποβολή των φοιτητών έρχεται αφού οι συνομιλίες ανάμεσα στη διοίκηση και τους διαδηλωτές βρήκαν αδιέξοδο.  

Η πρόεδρος του Κολούμπια Νεμάτ Μινούς Σαφίκ είπε σε δήλωση της ότι οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των φοιτητών και του πανεπιστημίου, δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να αφαιρέσουν τις δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στη Γάζα. 

Η καταστολή των κινητοποιήσεων στο Κολούμπια - του πανεπιστημίου που βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών κινητοποιήσεων - έρχεται την ίδια ώρα που η αστυνομία στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν συνέλαβε δεκάδες φοιτητές χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού. 

Το πανεπιστήμιο του Κολούμπια έστειλε μια επιστολή το πρωί της Δευτέρας προειδοποιώντας τους φοιτητές που δεν έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό μέχρι τις 2 μ.μ. και δεν έχουν υπογράψει ένα έντυπο που υπόσχεται ότι θα συμμορφωθεί με τις πολιτικές του πανεπιστημίου, θα αποβληθούν προσωρινά και δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το εξάμηνο. 

«Ξεκινήσαμε να αποβάλλουμε προσωρινά φοιτητές, ως μέρος αυτής της επόμενης φάσης των προσπαθειών μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην πανεπιστημιούπολη μας», δήλωσε ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, τη Δευτέρα το βράδυ. «Η κατασκήνωση έχει δημιουργήσει ένα αφιλόξενο περιβάλλον για πολλούς από τους Εβραίους φοιτητές και καθηγητές μας και μια θορυβώδη απόσπαση της προσοχής που παρεμποδίζει τη διδασκαλία, τη μάθηση και την προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις», είπε ο Τσανγκ. 

Νωρίτερα, η Σαφίκ είπε ότι το Columbia δεν θα σταματήσει τις επενδύσεις στο Ισραήλ, που αποτελεί βασικό αίτημα των διαδηλωτών. Αντίθετα, προσφέρθηκε να επενδύσει στην υγεία και την εκπαίδευση στη Γάζα και να κάνει τις άμεσες επενδύσεις του Κολούμπια πιο διαφανείς. 

Οι διαδηλωτές έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν τον καταυλισμό τους στην πανεπιστημιούπολη του Μανχάταν έως ότου το Κολούμπια ανταποκριθεί σε τρία αιτήματα: αποεπένδυση, διαφάνεια στα οικονομικά του πανεπιστημίου και αμνηστία για φοιτητές και καθηγητές που έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις. 

«Αυτές οι φρικτές τρομοκρατικές πρακτικές δεν είναι τίποτα μπροστά στους θανάτους περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων. Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι το Κολούμπια να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της επιτροπής «Columbia Student Apartheid Divest» σε δήλωση που διαβάστηκε σε συνέντευξη Τύπου αφού η προθεσμία που είχε θέσει το πανεπιστήμιο είχε εκπνεύσει. 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM