Μια νέα ευρεία επιστημονική ανάλυση για το πώς τα ζιζανιοκτόνα με γλυφοσάτη προκαλούν καρκίνο έχει διαπιστώσει ότι τα άτομα με υψηλή έκθεση στα φυτοφάρμακα έχουν 41% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μια μορφής που είναι γνωστή ως μη-Hodgkin λέμφωμα (ΝHL).

 

Τα στοιχεία υποστηρίζουν μια έντονη σχέση μεταξύ των εκθέσεων σε ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη και του αυξημένου κινδύνου για  λέμφωμα, συμπέραναν οι συγγραφείς, αν και ανέφεραν ότι οι εκτιμήσεις των κινδύνων πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.

 

Τα ευρήματα των Αμερικανών επιστημόνων αντιφάσκουν με τις διαβεβαιώσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) για την ασφάλεια του ζιζανιοκτόνου και την ίδια ώρα έρχονται ως ρυθμιστές για αρκετές χώρες, που θέλουν να περιορίσουν τη χρήση προϊόντων με βάση τη γλυφοσάτη στη γεωργία.

 

Η Μonsanto και η Bayer, o γερμανός ιδιοκτήτης της εταιρίας, αντιμετωπίζουν περισσότερες από 9.000 αγωγές στις ΗΠΑ, από καρκινοπαθείς που κατηγορούν τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη για τις ασθένειες τους. Ο πρώτος ενάγων που κατάφερε να φτάσει σε δίκη κέρδισε την ομόφωνη απόφαση των δικαστών εναντίον της Monsanto τον Αύγουστο. Η επόμενη δίκη πρόκειται να ξεκινήσει στις 25 Φεβρουαρίου και αρκετές ακόμη έχουν οριστεί για το τρέχον έτος και το 2020.

 

Η Monsanto υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει απόλυτα έγκυρη επιστημονική έρευνα που να δείχνει οριστική συσχέτιση μεταξύ γλυφοσάτης και λεμφώματος ή οποιουδήποτε τύπου καρκίνου. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αναφέρουν ότι η διαπίστωση του φορέα EPA πως η γλυφοσάτη «δεν είναι πιθανό» να προκαλέσει καρκίνο υποστηρίζεται από εκατοντάδες μελέτες που δεν βρίσκουν τέτοια σύνδεση.

 

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι επιστήμονες του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που ταξινόμησαν τη γλυφοσάτη ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο το 2015, απέτυχαν να δώσουν επαρκή βάρος σε πολλές σημαντικές μελέτες.

 

Αλλά η νέα ανάλυση θα μπορούσε ενδεχομένως να περιπλέξει την υπεράσπιση της Monsanto για το ζιζανιοκτόνο της. Η νέα έκθεση δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Mutation Research / Reviews του οποίου ο επικεφαλής συντάκτης είναι ο επιστήμονας David DeMarini, πρώην μέλος της EPA.

 

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι η μετα-ανάλυση τους διακρίνεται από προηγούμενες εκτιμήσεις. «Αυτό το έγγραφο είναι πιο ισχυρό από τις προηγούμενες μετα-αναλύσεις για το ότι υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης NHL λόγω της έκθεσης σε γλυφοσάτη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Lianne Sheppard, καθηγητής στο τμήμα περιβαλλοντικών επιστημών του University of Washington.

 

Ο Sheppard ήταν και αυτός ένας από τους επιστημονικούς συμβούλους της EPA σχετικά με τη γλυφοσάτη και συγκαταλεγόταν σε μια ομάδα συμβούλων οι οποίοι είχαν επικρίνει την EPA ότι δεν ακολούθησε τα κατάλληλα επιστημονικά πρωτόκολλα για να διαπιστώσει  ότι η ουσία δεν ήταν πιθανό να προκαλέσει καρκίνο.

 

«Ήταν λάθος», δήλωσε ο Sheppard για την αξιολόγηση της EPA. «Ήταν αρκετά προφανές ότι δεν ακολούθησαν καν τους δικούς τους κανόνες. Υπάρχει ένδειξη ότι είναι καρκινογόνα η ουσία; Η απάντηση είναι ναι».

 

Ένας εκπρόσωπος της EPA δήλωσε πως εξετάζουν τη μελέτη, ενώ η Bayer, η οποία αγόρασε την Monsanto το καλοκαίρι του 2018, δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού της μελέτης.

 

Οι συντάκτες της μελέτης ανέφεραν ότι η νέα μετα-ανάλυσή τους, αξιολόγησε όλες τις δημοσιευμένες μελέτες σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης μιας κρατικής μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση, γνωστή ως Μελέτη Αγροτικής Υγείας (AHS).

 

Η Monsanto ανέφερε την ενημερωμένη μελέτη AHS αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ γλυφοσάτης και NHL. Κατά τη διεξαγωγή της νέας μετα-ανάλυσης, οι ερευνητές δήλωσαν ότι επικεντρώθηκαν στην ομάδα με την υψηλότερη έκθεση σε κάθε μελέτη, διότι αυτά τα άτομα είναι πιθανότερο να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εάν στην πραγματικότητα τα ζιζανιοκτόνα προκαλούν NHL.

 

Στην ουσία - εάν δεν υπάρχει πραγματική σχέση μεταξύ της χημικής ουσίας και του καρκίνου - ακόμη και τα άτομα με υψηλό βαθμό έκθεσης δεν πρέπει να αναπτύξουν καρκίνο σε σημαντικά ποσοστά, δηλώνουν.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης και άλλους τύπους μελετών για τη γλυφοάστη, συμπεριλαμβανομένων πολλών που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα.

 

«Μαζί, όλες οι μετα-αναλύσεις που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας, αναφέρουν το ίδιο βασικό εύρημα: η έκθεση σε γλυφοσάτη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης NHL», κατέληξαν οι επιστήμονες.

 

Ο David Savitz, καθηγητής επιδημιολογίας στο Brown University School of Public Health, δήλωσε ότι η μελέτη είχε διεξαχθεί σωστά, αλλά στερείται ουσιαστικά νέων πληροφοριών. «Θα πρότεινα να διατηρηθεί η ανησυχία και η ανάγκη για αξιολόγηση, αλλά δεν θέτει κάτι οριστικό».

 

Mε πληροφορίες από Guardian