Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί άσκηση με 30.000 στρατιώτες και 50 πολεμικά πλοία: Στα σύνορα Νορβηγίας - Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί άσκηση με 30.000 στρατιώτες και 50 πολεμικά πλοία: Στα σύνορα Νορβηγίας - Ρωσίας Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Στη «σκιά» του πολέμου της Ουκρανίας το ΝΑΤΟ διεξάγει τη μεγαλύτερη στρατιωτική του άσκηση, στα σύνορα της Νορβηγίας με την Ρωσία.

Πρόκειται για την άσκηση Cold Response 2022 στην οποία συμμετέχουν συνολικά 30.000 στρατιώτες, 200 αεροσκάφη και 50 πολεμικά πλοία.

«Το #ColdResponse22 είναι μία μακροχρόνια προγραμματισμένη, αμυντική άσκηση, που συγκεντρώνει μαζί χιλιάδες στρατιώτες από Συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ, δοκιμάζοντας τις δυνατότητές τους να συνεργάζονται σε ψυχρές καιρικές συνθήκες σε όλη τη Νορβηγία, στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα» αναφέρει η Ευρωατλαντική Συμμαχία στο twitter. Τα στρατεύματα που μετέχουν προέρχονται από πάνω από 25 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Η άσκηση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσής της αναμένεται την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2  ο υπεύθυνος για την άσκηση στρατηγός Yngve Odlo  πρόκειται για «μία αμυντική άσκηση», η οποία «δεν αποτελεί στρατιωτική επιχείρηση με επιθετικό σκοπό».

Το ΝΑΤΟ σημειώνει πως η στρατιωτική άσκηση, η οποία θεωρείται ως η μεγαλύτερη της Ευρωατλαντική Συμμαχία που διεξάγεται λίγα μόνο μίλια μακριά από τα ρωσικά σύνορα, είχε ανακοινωθεί πριν από οκτώ μήνες, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


Στόχος των στρατευμάτων είναι να συνεργαστούν μαζί σε πολεμικές ασκήσεις από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, στη βάση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να βοηθήσουν κάποιο μέλος, εφόσον δέχεται επίθεση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ