«Μπλακ άουτ» στην Κούβα: Έκλεισε ο κύριος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής

«Μπλακ άουτ» στην Κούβα: Έκλεισε ο κύριος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Facebook Twitter
Φωτογραφία: X (Twitter)
0

Η ολοένα και αυξανόμενη ενεργειακή κρίση στην Κούβα έφτασε σε κρεσέντο την Παρασκευή, καθώς ο κύριος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της χώρας έκλεισε ξαφνικά, διακόπτοντας την ηλεκτρική ενέργεια σε εκατομμύρια Κουβανούς.

Το ηλεκτρικό σύστημα της Κούβας κατέρρευσε την Παρασκευή, καθώς τα αυξανόμενα προβλήματα με την έλλειψη πετρελαίου και τις ερειπωμένες υποδομές έφτασαν σε σημείο «μηδέν», παραλύοντας την οικονομία του κομμουνιστικού έθνους.

Το υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων ανακοίνωσε την «ολική αποσύνδεση» του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στις 11:07 π.μ., μετά την ξαφνική διακοπή λειτουργίας του θερμοηλεκτρικού σταθμού Antonio Guiteras στην πόλη Matanzas. Οι αρχές είπαν ότι προσπαθούν να επαναφέρουν την εγκατάσταση σε λειτουργία, αλλά δεν ήταν σαφές πότε μπορεί να συμβεί αυτό.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι κουβανικές αρχές είχαν ήδη λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας, ανακοινώνοντας το κλείσιμο σχολείων, πολλών κυβερνητικών γραφείων και χώρων διασκέδασης, όπως ντίσκο. Οι αρχές διέταξαν τις επιχειρήσεις που θεωρούνται «μη απαραίτητες», να σταματήσουν την παραγωγή.

«Έπρεπε να παραλύσουμε την οικονομία για να εγγυηθούμε μια ελάχιστη ηλεκτρική υπηρεσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη το βράδυ στην κρατική τηλεόραση.

Ο Γουίλιαμ Λεογκράντε, ειδικός στην Κούβα στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, είπε ότι η πρώτη και τελευταία φορά που το νησί υπέστη πανεθνικό μπλακ άουτ ήταν το 2022, μετά τον τυφώνα Ίαν που έπληξε τη χώρα - αλλά αυτό ήταν μια φυσική καταστροφή. Η κατάρρευση της Παρασκευής έρχεται μετά από αρκετά χρόνια προσωρινών μπλακ άουτ λόγω της έλλειψης εισαγόμενου πετρελαίου και της ανεπαρκούς συντήρησης του τρελού δικτύου από την κυβέρνηση.

«Οι οικονομικές συνέπειες είναι καταστροφικές, γιατί τερματίζεις την εγχώρια παραγωγή» μιας ολόκληρης ποικιλίας αγαθών, είπε ο Λεογκράντε.

Η ενεργειακή κρίση παρουσιάζει επίσης πολιτικό κίνδυνο για την κομμουνιστική κυβέρνηση, που τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε διαδηλώσεις από ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για διάφορα προβλήματα. «Οι διακοπές ρεύματος έχουν προκαλέσει περισσότερη τοπική αναταραχή από οποιαδήποτε άλλη έλλειψη», συνέχισε ο καθηγητής.

Ένας εργαζόμενος στο κέντρο της Αβάνας είπε ότι δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στα ενεργειακά προβλήματα του νησιού μέχρι που κόπηκε ξαφνικά η παροχή ρεύματος στην περιοχή του το πρωί της Παρασκευής. «Τα τρία χρόνια που είμαι εδώ, δεν έχει σβήσει ποτέ», έγραψε στο X. «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά».

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνηση «δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην επίλυση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης» και «δεν θα ησυχάσει μέχρι να αποκατασταθεί [η εξουσία]».

Οι κουβανικές αρχές έχουν αναφερθεί σε διάφορες δικαιολογίες για την εντεινόμενη ενεργειακή κρίση. Από τις πιο άμεσες ήταν η κακοκαιρία την περασμένη εβδομάδα που εμπόδισε ένα πλοίο που μετέφερε πετρέλαιο να ελλιμενιστεί και να εκφορτώσει για αρκετές ημέρες.

Ο Ντίαζ-Κανέλ κατηγόρησε επίσης το εμπάργκο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «ο αυξανόμενος οικονομικός πόλεμος και η χρηματοοικονομική και ενεργειακή δίωξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες» δυσκόλεψαν την Κούβα να εισάγει πετρέλαιο.

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post, η Κούβα υφίσταται τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, λόγω του εμπάργκο, των ενισχυμένων κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, των αναποτελεσματικών πολιτικών της κομμουνιστικής κυβέρνησης και της αποτυχίας της τουριστικής βιομηχανίας να ανακάμψει από την πανδημία του Covid-19.

«Η έλλειψη τροφής και ενέργειας έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανούς στη μετανάστευση τα τελευταία χρόνια, με το νησί να χάνει μεταξύ 10% και 20% του πληθυσμού του. Η Κούβα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βενεζουέλα για το πετρέλαιο της. Όμως η νοτιοαμερικανική χώρα που διοικείται από σοσιαλιστές αντιμετωπίζει τα δικά της ενεργειακά προβλήματα και έχει κόψει τις προμήθειες στο νησί», γράφει η Post. 

Η Κούβα έλαβε κατά μέσο όρο 32.600 βαρέλια την ημέρα τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, περίπου το ήμισυ της ποσότητας που απεστάλη την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Lili Gonzalez, η οποία πουλά σαπούνι στην πόλη Cienfuegos της νότιας Κούβας, είπε ότι η διακοπή ρεύματος είχε ανατρέψει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των παιδιών. «Τώρα έχουν περάσει 14 ώρες διακοπής ρεύματος και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καθόλου, γιατί οι ανεμιστήρες μας δεν λειτουργούν», είπε μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων WhatsApp. «Λοιπόν, ποιος θα είχε την ενέργεια να πάει το παιδί του στο σχολείο ούτως ή άλλως;»

Όσοι Κουβανοί είχαν χρήματα στράφηκαν σε γεννήτριες για να ξεπεράσουν την κρίση. Αλλά ο μέσος μηνιαίος μισθός ισοδυναμεί μόνο με περίπου 10 αμερικανικά δολάρια. «Έχω ήδη πουλήσει δύο φορητές γεννήτριες ρεύματος σήμερα», είπε ο Anayeisis Aldana, 20 ετών, πωλητής ηλεκτρονικών ειδών στην Αβάνα. 

Η κάθε μία, είπε, κόστισε 1.500 δολάρια.

Με πληροφορίες από The Washington Post

 
 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κρίση στη Γεωργία βαθαίνει με την εκλογή πρώην ποδοσφαιριστή στην προεδρία

Διεθνή / Βαθαίνει η κρίση στη Γεωργία- Εξελέγη πρώην ποδοσφαιριστής για την προεδρία

Η εκλογή Καβελασβίλι και η γενικότερη πολιτική αστάθεια έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που κατηγορούν τη γεωργιανή κυβέρνηση για οπισθοδρόμηση στη δημοκρατία
LIFO NEWSROOM