Μπιλ Γκέιτς: Θα διαθέσει «τα περισσότερα» από τα 200 δισ. του για υποδομές στην Αφρική

Μπιλ Γκέιτς: θα διαθέσει «τα περισσότερα» από τα 200 δισ. του για υποδομές στην Αφρική Facebook Twitter
Φωτ: Χ / Office of the Prime Minister - Ethiopia
0

Ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής του περιουσίας, ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα διατεθεί την επόμενη εικοσαετία για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης στην Αφρική.

Μιλώντας στην Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας και έδρα της Αφρικανικής Ένωσης, ο 69χρονος ιδρυτής της Microsoft δήλωσε πως πιστεύει ότι κάθε αφρικανική χώρα μπορεί να οδηγηθεί στην ευημερία «αν απελευθερώσει το ανθρώπινο δυναμικό της μέσα από την υγεία και την παιδεία».

Ο Γκέιτς είχε προαναγγείλει τον περασμένο μήνα ότι μέχρι το 2045 θα έχει δωρίσει το 99% της περιουσίας του, χρονικό σημείο κατά το οποίο σκοπεύει να τερματίσει τη λειτουργία του φιλανθρωπικού του ιδρύματος.

«Δεσμεύτηκα πρόσφατα να δώσω την περιουσία μου μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πόρων θα διατεθεί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν εδώ, στην Αφρική», είπε στην ομιλία του.

Το σχέδιο του Μπιλ Γκέιτς για την Αφρική: Επενδύσεις στην υγεία και στην τεχνητή νοημοσύνη

Η πρώην Πρώτη Κυρία της Μοζαμβίκης, Γκράσα Μασέλ, χαιρέτισε τη δέσμευση του Γκέιτς, τονίζοντας ότι «έρχεται σε μια στιγμή κρίσης».

«Υπολογίζουμε στη σταθερή του στήριξη και στη συμμετοχή του σε αυτή την πορεία αλλαγής», δήλωσε.

Ο Γκέιτς τόνισε ότι το Ίδρυμα, θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των βασικών υπηρεσιών υγείας.

«Αυτό που έχουμε μάθει είναι ότι αν η μητέρα είναι υγιής και έχει καλή διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα. Και αν το παιδί έχει καλή διατροφή τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής του, αυτό κάνει όλη τη διαφορά.»

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος κάλεσε επίσης τους νεαρούς καινοτόμους της Αφρικής να σκεφτούν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας.

«Η Αφρική προσπέρασε το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα χάρη στα κινητά τηλέφωνα. Τώρα υπάρχει η ευκαιρία να σχεδιάσετε τα επόμενα συστήματα υγείας με την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο», είπε.

Ως παράδειγμα έφερε τη Ρουάντα, όπου ήδη χρησιμοποιείται AI για να εντοπίζονται εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου μέσω υπερήχων.

Οι στόχοι του Ιδρύματος Gates και οι επικρίσεις

Το Ίδρυμα Gates δήλωσε ότι έχει τρεις βασικές προτεραιότητες: να μειώσει τους πρόωρους θανάτους μητέρων και βρεφών, να εξαλείψει τις θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες και να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια.

«Σε 20 χρόνια από σήμερα, το ίδρυμα θα ολοκληρώσει τη δράση του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο Γκέιτς έγραψε:

«Όταν πεθάνω, μπορεί να πουν διάφορα για μένα —αλλά ένα πράγμα δεν θέλω να λένε: “πέθανε πλούσιος”».

Ακόμη κι αν δώσει το 99% της περιουσίας του, πάντως, ο Γκέιτς ενδέχεται να παραμείνει δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με το Bloomberg. Σήμερα παραμένει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Γκέιτς ίδρυσε τη Microsoft μαζί με τον Πολ Άλεν το 1975 και το όνομά του ταυτίστηκε με την άνοδο του προσωπικού υπολογιστή. Τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί σταδιακά από την εταιρεία, αποχωρώντας από τη θέση του CEO το 2000 και από τη θέση του προέδρου το 2014.

Έχει δηλώσει ότι εμπνεύστηκε από τον Γουόρεν Μπάφετ και άλλους μεγάλους φιλανθρώπους για να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο.

Παρ’ όλα αυτά, το Ίδρυμα Gates έχει δεχτεί κριτική από ορισμένους που υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί το φιλανθρωπικό του καθεστώς για να αποφεύγει φόρους ή ότι επηρεάζει δυσανάλογα την παγκόσμια υγειονομική πολιτική.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM