Μαζικές διαδηλώσεις στη Γερμανία κατά της ακροδεξιάς

Μαζικές διαδηλώσεις στη Γερμανία κατά της ακροδεξιάς Facebook Twitter
0

«Ποτέ ξανά», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενώ μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις κατά της ακροδεξιάς στη χώρα.

Διαδηλώσεις σε περισσότερες από 300 πόλεις και χωριά προγραμματίστηκαν για αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλη τη Γερμανία σύμφωνα με τη συμμαχία «μαζί κατά της ακροδεξιάς». Στο Κίελο, στα βόρεια της χώρας 11.500 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, 15.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του δημαρχείου το μεσημέρι.

«Η δημοκρατία δεν είναι για τους φοβητσιάρηδες», «Κόκκινη κάρτα για το AfD (το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα)», έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών κατά της ακροδεξιάς.

Στο Ντίσελντορφ, στη δυτική Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και εκεί, σύμφωνα με την αστυνομία. Στη Στουτγάρδη, νοτιοδυτικά, συγκεντρώθηκαν 1.500 με 2.000 άνθρωποι. Σε ένα podcast που μεταδόθηκε σήμερα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπενθύμισε την ευθύνη της Γερμανίας για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που είναι το Ολοκαύτωμα. Χάρηκε που είδε τη χώρα του «όρθια», καθώς εκατομμύρια πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους, όπως είπε.

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι Γερμανοί πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στις ριζοσπαστικές τάσεις του ακροδεξιού AfD. «Υπάρχουν τριπλάσιες διαδηλώσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, κυρίως στην ανατολική Γερμανία» έγραψε η συμμαχία πολιτών Campact, η οποία είναι μεταξύ των διοργανωτών της κινητοποίησης.

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους διαδήλωσε στο 'Οσναμπρικ (βορειοδυτικά), όπου γεννήθηκε. Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία τιμάται την ημερομηνία της απελευθέρωσης του στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τους Σοβιετικούς στις 27 Ιανουαρίου 1945, είναι μια ετήσια αφορμή για εκδηλώσεις μνήμης.

Όμως φέτος, η 79η επέτειος διεξάγεται εν μέσω τεταμένου κλίματος μετά την αποκάλυψη στις 10 Ιανουαρίου από το γερμανικό ερευνητικό μέσο Correctiv μιας συνάντησης εξτρεμιστών στο Πότσνταμ, όπου συζήτησαν τον περασμένο Νοέμβριο για ένα σχέδιο μαζικής απέλασης ξένων ή ανθρώπων ξένης καταγωγής.

Ενώπιον των βουλευτών της Bundestag, στις 18 Ιανουαρίου, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ συνέκρινε τη συνάντηση αυτή με τη Διάσκεψη της Βάνζεε όπου οι Ναζί σχεδίαζαν την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης το 1942.

«Το 'ποτέ ξανά' απαιτεί την επαγρύπνηση όλων. Η δημοκρατία μας δεν είναι ένα δώρο από τον Θεό, οι άνθρωποι τη δημιουργούν", προειδοποίησε ο καγκελάριος, πριν καταλήξει: "Ποτέ ξανά, αυτό ισχύει για κάθε μέρα» είπε.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

επεξεργ. Ημέρα Μνήμης: Νέες εκδόσεις για το Ολοκαύτωμα

Βιβλίο / Ημέρα Μνήμης: Νέες εκδόσεις για το Ολοκαύτωμα

Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η εκδοτική παραγωγή βιβλίων της στρατοπεδικής λογοτεχνίας, καθώς μόνο η περασμένη χρονιά μάς χάρισε μια σειρά από μελέτες, μυθιστορήματα ακόμα και θεατρικά και ποιητικά έργα γύρω από το θέμα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM