Μάχη με δεκάδες πυρκαγιές στην Ισπανία εξαιτίας του πρώιμου καύσωνα

Μάχη με δεκάδες πυρκαγιές στην Ισπανία λόγω καύσωνα – Φόβοι για τις απώλειες μεταξύ ζώων Facebook Twitter
0

Δεκάδες φωτιές ξέσπασαν στην Ισπανία, καθώς το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα έχει οδηγήσει σε πρωτόγνωρες, για την εποχή, θερμοκρασίες. 

Στην οροσειρά Σιέρα δε λα Κουλέμπρα, στη Θαμόρα, οι φλόγες κατέστρεψαν τουλάχιστον 25.000 εκτάρια, οδηγώντας σε εκκενώσεις εκατοντάδων σπιτιών σε 18 κοινότητες. 

Αξιωματούχοι εκτάκτων αναγκών, επεσήμαναν χθες πως η σχετική μείωση της θερμοκρασίας τούς βοήθησε ώστε να περιορίσουν τη φωτιά, που έχει χαρακτηριστεί «πραγματικό τέρας». 

Περισσότεροι από 600 πυροσβέστες πάλεψαν με τις φλόγες που κατέκαψαν τη δασώδη περιοχή της οροσειράς, η οποία θεωρείται ένα από τα φυσικά «διαμάντια» της χώρας. Είναι ένα πυκνοδασωμένο κομμάτι γης του οποίου τα πεύκα προστατεύουν περισσότερα από 70 είδη πουλιών.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό» επεσήμανε ο περιβαλλοντολόγος Σέρχι Γκαρθία, τονίζοντας πως η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής, «έχει επηρεαστεί από την καταστροφική φωτιά». 

Η περιοχή έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια και για τη φιλοξενία ενός από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς λύκων στη δυτική Ευρώπη. Είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στα ζώα, αλλά ο Γκαρθία επεσήμανε πως το χρονικό πλαίσιο της φωτιάς - ήρθε περί τους δύο μήνες μετά την περίοδο γέννησης των μικρών τους - δείχνει ότι θα είναι σημαντικές. 

«Η πυρκαγιά έπληξε μια περιοχή που λειτουργεί ως αναπαραγωγικός πυρήνας για το είδος αυτό» είπε. «Αν αυτό είχε συμβεί το καλοκαίρι, ίσως τα λυκάκια να είχαν καταφέρει να φύγουν. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρά». 

Περισσότερες από 30 πυρκαγιές

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν «ενοχοποιηθεί» για τις φωτιές στη χώρα. Αξιωματούχοι στην Καταλονία επεσήμαναν το Σάββατο πως ξέσπασαν περισσότερες από 30. 

Στην περιοχή της Ναβάρα εκκενώθηκαν 15 κοινότητες καθώς η μάχη με τις φλόγες αποδείχθηκε δύσκολη και ο ισχυρός άνεμος δεν βοηθούσε στις προσπάθειες κατάσβεσης. 

Συνθήκες καύσωνα έχουν διαμορφωθεί και στη Γαλλία, όπου κατεγράφησαν θερμοκρασίες 42,9 βαθμούς. Στη Γερμανία, οι κάτοικοι τριών χωριών κοντά στο Βερολίνο εκλήθησαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω φωτιάς. Στην Ιταλία, η ξηρασία-ρεκόρ οδήγησε αρκετές πόλεις στο να περιορίσουν τη χρήση νερού, ενώ η περιφέρεια της Λομβαρδίας εξέταζε το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM