Λιθουανία: Πρώην επικεφαλής συνδικάτων εκλέγεται νέα πρωθυπουργός της χώρας

Λιθουανία: Πρώην πρόεδρος συνδικάτου παίρνει τα ηνία της χώρας Facebook Twitter
H Inga Ruginienė/Φωτογραφία: X
0

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας εξέλεξε την Inga Ruginienė νέα πρωθυπουργό, λίγες εβδομάδες μετά την παραίτηση του προκατόχου της, λόγω ερευνών για επιχειρηματικές υποθέσεις του.

Η ψηφοφορία έγινε με 78 ψήφους υπέρ και 35 κατά.

Η Ruginienė, πρώην επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Λιθουανίας, εντάχθηκε στο κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα λίγο πριν από τις γενικές εκλογές πέρυσι.

Υπηρέτησε ως υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας στην κυβέρνηση του Gintautas Paluckas, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από λιγότερο από ένα χρόνο λόγω δημοσιογραφικών ερευνών για τις επιχειρηματικές και οικονομικές του δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος Gitanas Nausėda, που πρότεινε την Ruginienė για πρωθυπουργό, είπε ότι είναι «διαπραγματεύτρια που επιδιώκει συμβιβασμούς». Η ίδια δεσμεύτηκε να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της σταθερότητας και να φροντίσει η κυβέρνηση να εκπληρώνει τα καθήκοντά της απέναντι στους πολίτες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν τώρα μια ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μέσω μιας νέας κεντροαριστερής συμμαχίας με δύο μικρότερους εταίρους.

Η Ruginienė πρέπει ακόμα να ορκιστεί, αλλά αυτό θεωρείται τυπικό. Η κυβέρνησή της θα ολοκληρώσει την υπόλοιπη τετραετή θητεία και η εξωτερική πολιτική της Λιθουανίας, ειδικά η στήριξη στην Ουκρανία, δεν αναμένεται να αλλάξει.

Η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στη βαλτική περιοχή και συνορεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Με πληροφορίες από euronews.com

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM