Κομισιόν: Απαράδεκτη η κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν- Έντονη ανησυχία

Κομισιόν: Απαράδεκτη η κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν- Έντονη ανησυχία Facebook Twitter
0

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την υπόθεση. 

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων. 

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάληψης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ», τόνισε ακόμη στη δήλωσή του. 

Στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς τα πλοία 

Τα πλοία Prudent Warrior και Delta Poseidon- στα πληρώματα των οποίων υπάρχουν 9 Έλληνες και ένας Κύπριος ναυτικός- έλαβαν την εντολή σήμερα να κατευθυνθούν στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, στη νότια ακτή του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης. 

«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους», επεσήμανε ο κ. Πλακιωτάκης και συμπλήρωσε ότι η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίω, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία.

Τους επέστρεψαν τα κινητά τους 

Για τις συνθήκες που ζουν οι Έλληνες ναυτικοί μετά το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης μίλησε ο πατέρας ενός εξ αυτών. 

«Η ιρανική φρουρά που εγκαταστάθηκε στο πλοίο επέστρεψε τα κινητά τηλέφωνα στα μέλη του πληρώματος», είπε ο πατέρας του Μανόλη Δεδεάκη, μιλώντας στην ιστοσελίδα neakriti. 

«Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τούς συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά», συμπλήρωσε. 

Επίσης, ανέφερε πως ο γιος του τον ενημέρωσε ότι τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και ότι δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα. «Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και όπως μας ενημέρωσε τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ σωστά. Έχει μείνει μέσα μια μονάδα ασφαλείας, δηλαδή περίπου δέκα άτομα, όχι παραπάνω», πρόσθεσε. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ