Ιταλία: Πρόταση Ρέντσι να καταστρατηγηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας για 5 χρόνια- Διαφωνεί η κυβέρνηση

Ιταλία: Πρόταση Ρέντσι να καταστρατηγηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας για 5 χρόνια- Διαφωνεί η κυβέρνηση Facebook Twitter
0

Ψυχρά υποδέχθηκαν τόσο υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι η Ρώμη να αψηφήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια.


Ο Ρέντσι, ο ηγέτης του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD), εισηγήθηκε η Ιταλία να ορίσει ως στόχο ένα σταθερό δημόσιο έλλειμμα ύψους 2,9% του ΑΕΠ την επόμενη πενταετία αντί να προσπαθεί να το μειώνει ώστε να τείνει προς το μηδέν, όπως ορίζουν οι σημερινοί σχεδιασμοί της Ρώμης και των Βρυξελλών.


Ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η πρόταση αυτή του Ρέντσι —η οποία διατυπώνεται σε αποσπάσματα ενός βιβλίου του που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή— «είναι ένα θέμα (που θα εξετάσει) το επόμενο κοινοβούλιο» και απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.


Ο υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα δήλωσε ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα καταρτιστεί τον Σεπτέμβριο από τον Πάντοαν και τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και θα τηρεί τις δεσμεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης.


Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η μείωση του ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό και στο 1,2% το 2018.


Ο Ρέντσι, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο, μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ιταλίας, θα όφειλε να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση για τη στρατηγική της Ρώμης για την οικονομία κι όχι απλά να επικεντρώνεται στους στόχους για το δημόσιο έλλειμμα, σημείωσε εξάλλου ο Καλέντα σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η Corriere della Sera.


Ο Καλέντα σημείωσε ακόμη ότι η όποια ευελιξία όσον αφορά το έλλειμμα θα αξιοποιείτο καλύτερα αν κατευθυνόταν στις επενδύσεις. Ο Ρέντσι ανέφερε ότι το όποιο διαθέσιμο «δημοσιονομικό περιθώριο θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για μειώσεις φόρων».


Για τον Ρέντσι το σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο συμφωνήθηκε το 2012 και ορίζει δύσκολους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, ιδίως για κράτη με μεγάλο δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία, είναι «ανόητο» και θα έπρεπε να καταργηθεί.


Η δήλωσή του ερμηνεύθηκε ως μια ένδειξη ότι κανένα από τα μεγάλα κόμματα στην Ιταλία δεν τάσσεται υπέρ της τήρησης του συμφώνου σταθερότητας — και οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο της επόμενης χρονιάς.


Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup, υπενθύμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι οι κανόνες της ΕΕ για τα δημοσιονομικά έχουν ήδη συμφωνηθεί, συζητήθηκαν μόλις πέρυσι και η μεταβολή τους «δεν πρόκειται να είναι εύκολη».


Ο Ρέντσι συγκρούστηκε επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες για το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της σχεδόν τριετούς θητείας του στον θώκο του πρωθυπουργού. Είχε αποφασίσει να μειωθεί το ποσοστό-στόχος για τη μείωση του ελλείμματος, κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί απαραίτητο για τη μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους.


Το ιταλικό κρατικό χρέος (133% του ΑΕΠ) είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM