ΗΠΑ: Μήνυση από κρατούμενους που ισχυρίζονται ότι τους χορηγήθηκε αποπαρασιτικό αλόγων ως θεραπεία κατά του κορωνοϊού

ΗΠΑ: Μήνυση από κρατούμενους φυλακών που ισχυρίζονται ότι τους χορηγήθηκε αποπαρασιτικό αλόγων ως θεραπεία κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
EPA
0

Oμάδα κρατουμένων σε φυλακή της πολιτείας του Αρκάνσας κινούνται νομικά, επειδή όπως ισχυρίζονται τους συνταγογραφήθηκε εν αγνοία τους το φάρμακο αποπαρασίτωσης αλόγων Ivermectin (ιβερμεκτίνη) για τη θεραπεία κατά του Covid-19.

Ο γιατρός που χορήγησε το φάρμακο είπε ότι κανένας κρατούμενος δεν εξαναγκάστηκε να το πάρει.

Σε μήνυση που κατέθεσε ωστόσο, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), αναφέρεται ότι οι τρόφιμοι ισχυρίστηκαν ότι αφού προσβλήθηκαν από κορωνοϊό τους δόθηκε ένα «κοκτέιλ φαρμάκων», το οποίο τους είπαν ότι περιείχε βιταμίνες, αντιβιοτικά και στεροειδή.

Ανέφερε επίσης, ότι τους χορηγήθηκε το φάρμακο Ivermectin χωρίς προηγούμενη συγκατάθεσή τους.

Οι ενάγοντες Edrick Floreal-Wooten, Jeremiah Little, Julio Gonzales και Dayman Blackburn αναφέρουν στη μήνυσή τους ότι αντιμετώπισαν προβλήματα με την όρασή τους, εμφάνισαν διάρροια και κράμπες στο στομάχι μετά τη λήψη του φαρμάκου.

«Κανείς - συμπεριλαμβανομένων των φυλακισμένων - δεν πρέπει να εξαπατάται και να υποβάλλεται σε ιατρικούς πειραματισμούς», δήλωσε ο νομικός διευθυντής του ACLU Αρκάνσας, Γκάρι Σάλιβαν.

«Το κέντρο κράτησης απέτυχε να χρησιμοποιήσει ασφαλείς και κατάλληλες θεραπείες για τον Covid-19, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, και πρέπει να λογοδοτήσουν» συμπλήρωσε.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, δηλαδή η φυλακή της κομητείας της Ουάσιγκτον, ο σερίφης της κομητείας Τιμ Χέλντερ και ο πάροχος υγείας Ρόμπερτ Καράς, δεν έχουν σχολιάσει ακόμα σχετικά.

Αλλά σε μια επιστολή που έστειλε ο δικηγόρος του δρ. Καράς, στους ανακριτές τον Σεπτέμβριο, όταν ήρθαν στο φως οι κατηγορίες για πρώτη φορά, ο πελάτης του αρνήθηκε ότι οι κρατούμενοι εξαναγκάστηκαν ή παραπλανήθηκαν να πάρουν το φάρμακο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ο δρ Καράς ισχυρίστηκε ότι 254 κρατούμενοι είχαν λάβει θεραπεία με το φάρμακο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε μια δήλωση πέρυσι καλώντας το κοινό να μην λαμβάνει Ιβερμεκτίνη κατά του κορωνοϊού.

Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε μια απότομη αύξηση στις συνταγογραφήσεις του φαρμάκου στις ΗΠΑ και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είπε ότι εκείνη την περίοδο αυξήθηκαν οι κλήσεις σε κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων σε όλες τις ΗΠΑ σχετικά με την ανθρώπινη έκθεση στην Ιβερμεκτίνη.

Η ιβερμεκτίνη, κυρίως ένας κτηνιατρικός παράγοντας αποπαρασίτωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρές δόσεις για τη θεραπεία ορισμένων ανθρώπινων παθήσεων όπως λοιμώξεις που προκαλούνται από ορισμένα παρασιτικά σκουλήκια και ψείρες αλλά και δερματικές παθήσεις όπως η ροδόχρους ακμή.

Ωστόσο, οι αντιεμβολιαστές στηρίζουν τη χορήγησή της ως «θαυματουργό φάρμακο» ενώ και ορισμένες  υγειονομικές αρχές κάποιων χωρών έχουν δώσει την έγκρισή τους.

Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες που υποδείκνυαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να θεραπεύσει τον ιό και να αποτρέψει τους θανάτους από τον Covid, διαψεύστηκαν.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ