ΗΠΑ: Έγκριση της ρεμδεσιβίρης για θεραπεία του κορωνοϊού

ΗΠΑ: Έγκριση της ρεμδεσιβίρης για θεραπεία του κορωνοϊού Facebook Twitter
EPA
0

Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε επίσημα τη ρεμδεσιβίρη ως το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του κορωνοϊού.

Το φάρμακο εγκρίθηκε για ενήλικες και ασθενείς από 12 ετών και άνω με βάρος τουλάχιστον 40 κιλά, για τους οποίους απαιτείται νοσηλεία για την Covid-19 την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τον Μάιο η FDA είχε χορηγήσει επείγουσα άδεια χρήσης στη ρεμδεσιβίρη, όταν δοκιμή των εθνικών ινστιτούτων υγείας διαπίστωσε ότι το φάρμακο αυτό προκαλεί μέτρια μείωση του χρόνου ανάρρωσης των νοσηλευομένων ασθενών.

Η πλήρης έγκριση δείχνει ότι το φάρμακο ξεπέρασε τα πιο αυστηρά «εμπόδια» που περιλαμβάνουν πιο λεπτομερή αξιολόγηση των κλινικών δεδομένων και της ποιότητας παραγωγής από τη στιγμή που χορηγήθηκε η επείγουσα άδεια χρήσης.

«Η FDA είναι αφοσιωμένη στην επίσπευση της ανάπτυξης και διαθεσιμότητας θεραπειών για την Covid-19 κατά τη διάρκεια αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης δημόσιας υγείας», δήλωσε ο δρ. Στίβεν Χαν, διοικητής της FDA.

«Η σημερινή έγκριση υποστηρίζεται από δεδομένα πολλαπλών κλινικών δοκιμών, τα οποία η υπηρεσία αξιολόγησε λεπτομερώς και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό επιστημονικό ορόσημο στην πανδημία του κορωνοϊού», συμπλήρωσε.

Η ρεμδεσιβίρη είναι φάρμακο που αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία του ιού Έμπολα και ηπατίτιδας C. Μελέτη σε πάνω από 11.000 ανθρώπους σε 30 χώρες, την οποία χρηματοδότησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έδειξε ότι το φάρμακο αυτό απέτυχε να αποτρέψει θανάτους ασθενών με κορωνοϊό.

Η επείγουσα έγκριση του Μαΐου επέτρεπε στους γιατρούς να χρησιμοποιούν τη ρεμδεσιβίρη και σε ασθενείς της παιδιατρικής που ζυγίζουν από 3,5 έως 40 κιλά, ή σε νοσηλευόμενους κάτω των 12 ετών, που ζυγίζουν τουλάχιστον 3,5 κιλά. Κάτι που όμως δεν προβλέπεται στην επίσημη έγκριση του φαρμάκου. Οι κλινικές δοκιμές που αξιολογούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε αυτούς τους ασθενείς συνεχίζονται, εξήγησε η FDA.

Με πληροφορίες από ΝΥΤ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ