Η Σιγκαπούρη θα πληρώσει τους πολίτες της για να αποκτήσουν παιδιά κατά την διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού. 

 

Το Νο2 της κυβέρνησης πίσω από τον πρωθυπουργό, ο Heng Swee Keat, ανακοίνωσε πως η χώρα θα δώσει οικονομικά κίνητρα στους πολίτες που θέλουν να κάνουν παιδί, αλλά αντιμετωπίζουν οικονομική πίεση και ανησυχούν για τις δουλειές τους. 

 

«Από τις αντιδράσεις που λαμβάνουμε, η νόσος Covid-19 υποχρέωσε πολλούς επίδοξους γονείς να αναβάλουν τα σχέδιά τους», δήλωσε σήμερα ο Heng Swee Keat στο νομοθετικό σώμα. «Αυτό είναι απολύτως κατανοητό, ειδικά αν αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα για τον μισθό τους», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το εφάπαξ ποσό θα βοηθά τους μελλοντικούς γονείς με τα έξοδα, χωρίς να προσδιορίσει το ύψος της ενίσχυσης. 

 

Η Σιγκαπούρη αντιμετώπισε με πρωτοφανή επιτυχία την πανδημία και, μέχρι σήμερα, μετρά μόλις 27 νεκρούς σε σύνολο 57.830 κρουσμάτων. Ωστόσο η οικονομία της καταβυθίστηκε σε μια βαθιά κρίση, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 12,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σηματοδοτώντας την πιο απότομη πτώση στην καταγεγραμμένη ιστορία της οικονομίας της. 

 

Η Σιγκαπούρη έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γεννήσεων στον κόσμο, πρόβλημα που πολλές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν, χωρίς επιτυχία. Ο δείκτης γονιμότητας αντιστοιχεί σε 1,14 γεννήσεις ανά γυναίκα, στα ίδια επίπεδα με το Χονγκ Κονγκ, πάνω μόνο από τη Νότια Κορέα και το Πουέρτο Ρίκο. 

 

Για την διατήρηση του πληθυσμού μιας χώρας, χρειάζεται o δείκτης γεννήσεων να αντιστοιχεί σε 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, κατά μέσο όρο, αλλά πολλές ανεπτυγμένες χώρες είναι πλέον κάτω από το όριο αυτό. 

 

Με πληροφορίες από CNN