Η οικονομία της Κίνας συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό την άνοιξη, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, ενισχυμένη από ισχυρές εγχώριες επενδύσεις σε εργοστάσια και μεγάλα έργα υποδομής - από σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας μέχρι συγκροτήματα παραγωγής - καθώς και από την αδιάκοπη ροή εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας την Τρίτη, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους (Απρίλιος-Ιούνιος), σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες. Αν ο ρυθμός αυτός διατηρηθεί, η κινεζική οικονομία θα καταγράψει ετήσια αύξηση περίπου 4,1% - ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η έκθεση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αποτυπώνει πώς μια οικονομία με επίκεντρο τη μεταποίηση κατάφερε να αντέξει την πίεση των υψηλών αμερικανικών δασμών, που επιβλήθηκαν επί προεδρίας Τραμπ και κορυφώθηκαν για ένα διάστημα σε επίπεδα έως και 145% στα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τα εμπορικά δεδομένα της Δευτέρας, οι εξαγωγές της Κίνας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο, μετά την προσωρινή συμφωνία αποκλιμάκωσης των δασμών στα μέσα Μαΐου, αν και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Αντίθετα, οι εξαγωγές προς άλλες αγορές ενισχύθηκαν σημαντικά, κυρίως προς τη Νοτιοανατολική Ασία - απ’ όπου επανεξάγονται πολλά προϊόντα στις ΗΠΑ - καθώς και προς την Ευρώπη και την Αφρική.
Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα υποχώρησαν ελαφρώς τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, καθώς η σταδιακή κατάρρευση της αγοράς ακινήτων συνέχισε να περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες. Αυτή η εσωτερική αδυναμία ανέδειξε ακόμη περισσότερο τη σημασία της εξωτερικής ζήτησης ως κινητήριου μοχλού για τη διατήρηση της δραστηριότητας στον εργοστασιακό τομέα της χώρας.
Ανάπτυξη στην Κίνα: Τι δείχνουν οι τελευταίοι αριθμοί
Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η κινεζική οικονομία ενισχύθηκε από το γεγονός ότι πολλοί ξένοι πελάτες επίσπευσαν τις παραγγελίες τους υπό τον φόβο επιβολής δασμών. Οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση για το δεύτερο τρίμηνο - κάτι που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.
Η μεταποιητική παραγωγή αποδείχθηκε αρκετά ανθεκτική, σε σημείο που ορισμένοι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του έτους. Χαρακτηριστικά, η Oxford Economics αναθεώρησε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόβλεψή της για το 2025 από 4,3% σε 4,7%.
Οι επενδύσεις στη βιομηχανία αυξάνονται ραγδαία, ανταποκρινόμενες στη ζήτηση των εξαγωγών, παρά την πίεση που ασκεί η υπερπροσφορά παραγωγικής δυναμικότητας, η οποία έχει συμπιέσει σημαντικά τις τιμές των μεταποιημένων προϊόντων. Η έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα - τόσο σε εργοστάσια όσο και σε δίκτυα υψηλής ταχύτητας - έχει υπερκαλύψει τη μείωση στον τομέα των ακινήτων, που παρουσίασε πτώση 11,2% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Κίνα: Εντυπωσιακή ετήσια επίδοση, αλλά με επιφυλάξεις
Η κινεζική οικονομία παρουσίασε εντυπωσιακή ετήσια αύξηση 5,2% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το επίσημο μέτρο που προτιμά το Πεκίνο. Η επίδοση αυτή ενισχύθηκε από τη χαμηλή βάση σύγκρισης, καθώς το πρόγραμμα επιδοτήσεων μόλις είχε ξεκινήσει την άνοιξη του 2024, περίοδος κατά την οποία η ανάπτυξη ήταν ασταθής.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αμφισβητούν την αξιοπιστία των κινεζικών στατιστικών δεδομένων, τα οποία η κυβέρνηση προβάλλει ως βασικό εργαλείο πολιτικής. Ο επίσημος στόχος για φέτος είναι η οικονομική παραγωγή να αυξηθεί «κατά περίπου 5%» σε σχέση με πέρυσι.
Κίνα - Η διπλή πρόκληση: Αδύναμη κατανάλωση και υπερπροσφορά
Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει δύο αλληλένδετα προβλήματα: την αδύναμη εγχώρια ζήτηση και την υπερπροσφορά αγαθών. Η συνδυασμένη αυτή πίεση οδηγεί σε διαρκή υποχώρηση των τιμών - από τα διαμερίσματα μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλα υψηλού κόστους προϊόντα.
«Τι λένε οι άνθρωποι για τα διαμερίσματα σήμερα; Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να είναι φτηνά», δήλωσε ο Ma Yanghua, μεσίτης στην Ουχάν. «Όταν αγοράζουν κάτι, το θέλουν όσο γίνεται φθηνότερο - όσο φθηνότερο, τόσο καλύτερα».
Η γενικευμένη μείωση τιμών - δηλαδή ο αποπληθωρισμός - συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και μπορεί να περιορίσει τους μισθούς. Δυσχεραίνει επίσης την αποπληρωμή χρεών για νοικοκυριά και εταιρείες.
Η απάντηση της Κίνας ήταν η επιθετική μείωση των επιτοκίων. Τα επιτόκια των κινεζικών ομολόγων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, διευκολύνοντας τη δανειοδότηση σε κατασκευαστές ακινήτων, βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ο κλάδος των ακινήτων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα. Παρότι υπήρξε προσωρινή σταθεροποίηση το φθινόπωρο και τον χειμώνα, οι τιμές των κατοικιών έχουν ξαναρχίσει να μειώνονται.
Οικονομολόγοι προτείνουν στην κυβέρνηση να ενισχύσει άμεσα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών για να τονωθεί η κατανάλωση. Παρά ταύτα, το Πεκίνο επιμένει σε δημοσιονομική αυστηρότητα. Οι συντάξεις παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές - μόλις 20 δολάρια τον μήνα για τους αγρότες - και, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, θα αυξηθούν μόλις κατά 2% φέτος.
Με πληροφορίες από New York Times