ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά έρευνα για τις επιπτώσεις των εισαγωγών αυτοκινήτων στην εθνική ασφάλεια

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά έρευνα για τις επιπτώσεις των εισαγωγών αυτοκινήτων στην εθνική ασφάλεια Facebook Twitter
EPA/JIM LO SCALZO
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εμπορίου της κυβέρνησής του να εξετάσει το ενδεχόμενο να διενεργηθεί έρευνα για τις συνέπειες των εισαγωγών αυτοκινήτων στην εθνική ασφάλεια, που ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή δασμών.

«Έδωσα οδηγία στον υπουργό Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος να εξετάσει την πιθανότητα έναρξης έρευνας βάσει του Άρθρου 232 για τις εισαγωγές αυτοκινήτων (...) και ανταλλακτικών, για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις τους στην εθνική ασφάλεια της Αμερικής», ανέφερε ο Τραμπ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος μετά τη συνάντηση του με τον Ρος.

«Βιομηχανίες-κλειδιά όπως αυτή των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών αυτοκινήτων είναι κρίσιμες για το σθένος μας ως Έθνος», πρόσθεσε.

Παρόμοια έρευνα οδήγησε στην επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%) από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πριν από την ανακοίνωση πως η κίνηση έχει στόχο να ασκηθεί πίεση στο Μεξικό και τον Καναδά προκειμένου να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις στις συνομιλίες για τη NAFTA, αλλά και στην Ιαπωνία και στην Ε.Ε., που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια έρευνας βάσει του Άρθρου 232 για το κατά πόσον οι εισαγωγές αυτοκινήτων, ανταλλακτικών τους και εξαρτημάτων τους πλήττουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

«Υπάρχουν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι, για δεκαετίες, οι εισαγωγές (...) έπληξαν την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία μας», τόνισε ο Ουίλμπουρ Ρος σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Το υπουργείο Εμπορίου (των ΗΠΑ) θα διενεργήσει μια εις βάθος, δίκαιη και διαφανή έρευνα για το εάν και κατά πόσον τέτοιες εισαγωγές εξασθενίζουν την εσωτερική οικονομία μας και μπορεί να πλήττουν την εθνική μας ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, ανέφερε νωρίτερα η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Ερωτηθέντα από το Γαλλικό Πρακτορείο, στελέχη μεγάλων διεθνών αυτοκινητοβιομηχανιών δήλωσαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ότι είναι ενήμερα για το σχέδιο αυτό.

Σε λίγες ημέρες τερματίζεται η ισχύς της προσωρινής εξαίρεσης της Ε.Ε. από τους δασμούς στον χάλυβα (25%) και στο αλουμίνιο (10%) που έχει επιβάλει η κυβέρνησή Τραμπ.

Η Wall Street Journal υπενθυμίζει στο δημοσίευμά της ότι ο Τραμπ ήδη «έχει χρησιμοποιήσει μια νομική πρόνοια γνωστή με το όνομα Άρθρο 232 για να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου» και προσθέτει πως «πλέον η κυβέρνηση (Τραμπ) σχεδιάζει να αρχίσει έρευνα για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα» βασιζόμενη στο ίδιο νομικό εργαλείο, και είναι «πολύ πιθανή η επιβολή δασμών».

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε αναφέρει μέσω Twitter ότι «προσεχώς» θα ανακοινωθούν «μεγάλα νέα για τους υπέροχους εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας μας», έπειτα από «δεκαετίες που χάνατε τις δουλειές σας προς όφελος άλλων χωρών», προσθέτοντας πως «αρκετά περιμένατε».

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν για την επιβολή τιμωρητικών δασμών για να προστατεύσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και στο στόχαστρό του βρίσκεται ειδικά η Γερμανία, το τεράστιο πλεόνασμα της οποίας στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ εξαγριώνει τον ρεπουμπλικάνο.

Για τον Τραμπ, τα αμερικανικά αυτοκίνητα πλήττονται από πολύ υψηλότερους δασμούς σε σύγκριση με εκείνους που επιβάλλονται στα ευρωπαϊκά.

Οι ευρωπαϊκοί δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. πράγματι ανέρχονται στο 10%, ενώ οι αμερικανικοί δασμοί στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρώπη είναι μόλις 2,5%.

Πάντως, στον ίδιο τομέα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα εισαγόμενα ανοιχτά φορτηγάκια ύψους 25%, ενώ στην Ε.Ε. οι δασμοί στα εισαγόμενα ημιφορτηγά αυτού του είδους είναι πολύ χαμηλότεροι, 14% κατά μέσο όρο.

Ο Τραμπ έχει ειδικά στο στόχαστρό του μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ από το 2011, βάσει της αξίας των εξαγωγών της.

Η Mercedes-Benz εξάλλου το 2017 παρήγαγε στο εργοστάσιό της στην Τασκαλούσα (Αλαμπάμα) 286.000 αυτοκίνητα που εξήγαγε σε πάνω από 135 αγορές παγκοσμίως.

Το 2017, οι ΗΠΑ εισήγαγαν συνολικά 8,271 εκατομμύρια αυτοκίνητα, 2,44 εκατ. από το Μεξικό και 1,826 εκατ. από τον Καναδά, τους δύο εταίρους τους στη συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της περιοχής της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Ακολούθησαν τα αυτοκίνητα που εισήχθησαν από την Ιαπωνία (1,725 εκατ.), τη Νότια Κορέα (929.419), τη Γερμανία (491.587) και το Ηνωμένο Βασίλειο (213.321).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διεθνή / Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διαμάχη κυβέρνησης Νετανιάχου και στρατού κλιμακώνεται: Υπουργοί ζητούν την αποπομπή του αρχηγού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ εν μέσω σχεδίων για κατάληψη της Γάζας και αντιδράσεων για τους ομήρους
LIFO NEWSROOM
Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Διεθνή / Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Η οικογένεια Τραμπ κερδίζει δισεκατομμύρια από το κρυπτονόμισμα USD1 της World Liberty, με συνεργασίες που συνδέονται με την Binance και επενδυτές από Κίνα και Χονγκ Κονγκ
LIFO NEWSROOM
Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Διεθνή / Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, έγκλειστος εδώ και πέντε μήνες, δηλώνει έτοιμος να στηρίξει άλλον υποψήφιο αν του απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές - Οι δηλώσεις του, η κλιμάκωση των διώξεων και οι πολιτικές προεκτάσεις στην Τουρκία.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων, οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του καγκελαρίου Μερτς, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Αστυνομικοί του Σάρεϊ υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Διεθνή / Βρετανία: Αστυνομικοί υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Πιλοτική επιχείρηση της αστυνομίας του Σάρεϊ στη Βρετανία με γυναίκες αστυνομικούς ως δρομείς οδήγησε σε 18 συλλήψεις για παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και κλοπές
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Διεθνή / Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Φονικές πυρκαγιές σαρώνουν Ισπανία, Τουρκία και Αλβανία, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εκκενώσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές - Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία εντείνουν τον κίνδυνο
LIFO NEWSROOM