«Η Ελλάδα έχει ανακάμψει δυναμικά» γράφει το Bloomberg για το ρεκόρ στη δημόσια εγγραφή του «Ελ. Βενιζέλος»

Bloomberg για τη δημόσια έγγραφη του «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Η Ελλάδα έχει ανακάμψει δυναμικά Facebook Twitter
Φωτ.αρχείου: Eurokinissi
0

Μετά την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση των μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και την υπερκάλυψη κατά 12 φορές, το Bloomberg ανέφερε πως αν χρειαζόταν μία επιπλέον απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει ανακάμψει δυναμικά, αυτή την έδωσε η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή εταιρείας στη χώρα εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Σημείωσε επίσης πως το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση ξεπέρασε το μέγεθος της συμφωνίας λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων.

«Πρόκειται για μια συναλλαγή ορόσημο για την Ελλάδα», δήλωσε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Pantelakis Securities και έκανε λόγο για «ένα ποιοτικό περιουσιακό στοιχείο που ενισχύει την εμβέλεια των ελληνικών κεφαλαιαγορών, προσελκύοντας νέες κατηγορίες επενδυτών και χρησιμεύει ως υποκατάστατο για τον ελληνικό τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας».

Να σημειωθεί πως η επιτυχία στη ζήτηση των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήρθε έπειτα από την πρώτη νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία προσέλκυσε ζήτηση 35 δισ. ευρώ, ιστορικά υψηλό ποσό. Το δημοσίευμα τόνισε πως αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο που ενισχύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο. Πρόσθεσε επίσης ότι «η οικονομία της Ελλάδας σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πέρυσι, καθιστώντας την οικονομική κρίση της χώρας πριν από περισσότερα από 10 χρόνια μια μακρινή ανάμνηση».

Η δημόσια εγγραφή ενισχύει την επέκταση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος

Η σημαντικότερη δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα από το 2000 θα βοηθήσει στην επέκταση του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, καθώς οι αφίξεις τουριστών σημειώνουν νέα ρεκόρ. Το αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο συνδέει την Ελλάδα με 155 πόλεις παγκοσμίως, διακίνησε περισσότερους από 28 εκατομμύρια επιβάτες το 2023, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 19 εκατομμύρια από αυτούς προέρχονταν από το εξωτερικό, γεγονός που δείχνει τον κεντρικό του ρόλο στον κρίσιμο τουριστικό τομέα της Ελλάδας. Μέχρι τον Νοέμβριο, η Ελλάδα είχε υποδεχθεί συνολικά περίπου 32 εκατομμύρια επισκέπτες από άλλες χώρες.

«Η είσοδος του αεροδρομίου της Αθήνας στο χρηματιστήριο είναι ένας από τους παράγοντες που θα το βοηθήσουν να προωθήσει την επενδυτική του δραστηριότητα, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητάς του», δήλωσε ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ. Πρόσθεσε πως «οι προοπτικές για το αεροδρόμιο είναι πολύ θετικές και συνδέονται με τις ευρύτερες προοπτικές για τον τουρισμό, οι οποίες είναι επίσης πολύ καλές».

Η επέκταση του αεροδρομίου σχεδιάζεται σε τρεις φάσεις και αποσκοπεί στην αύξηση της χωρητικότητας του τερματικού σταθμού σε 50 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2046. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν προστεθεί 69 νέοι προορισμοί στο δίκτυό του αεροδρομίου και συνεργασίες με 32 νέες αεροπορικές εταιρείες, καθιστώντας το «Ελ. Βενιζέλος» το 9ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την κατάταξη Megahubs 2023 του OAG.

Οι επεκτάσεις και τα σχέδια βελτίωσης έρχονται την ώρα που ορισμένοι ταξιδιώτες παραπονιούνται ότι το Ελευθέριος Βενιζέλος δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στους ταξιδιώτες. Το αεροδρόμιο εργάζεται για να το αλλάξει αυτό, υποδεχόμενο τους τουρίστες με ένα διαδραστικό βίντεο τοίχου προς τον χώρο παραλαβής των αποσκευών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκυλί ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Διεθνή / Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκύλο ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Πάνω στο πανό υπήρχε το λογότυπο του Κινήματος Ελευθερίας του Ιράν, ενός φιλοδημοκρατικού κόμματος που τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και θρησκείας και είναι απαγορευμένο από την κυβέρνηση της Τεχεράνης
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Διεθνή / Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Συμπεριλαμβάνονται η Βίβλος του Γουσταύου Βάσα από το 1541, η Πίπη Φακιδομύτη, η ΙΚΕΑ και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη φύση, μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Διεθνή / Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Οι έφεδροι διαμαρτυρήθηκαν για το κάλεσμα της ισραηλινής κυβέρνησης, αμφισβητώντας αν η επιχείρηση έχει πολιτικά κίνητρα και αν θα βοηθούσε το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία, παρακάμπτοντας θαλάσσιες οδούς

Διεθνή / Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία

Η Κίνα κατασκευάζει αθόρυβα εναλλακτικές οδούς για να εξάγει αγαθά προς την Ευρώπη χωρίς να περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό νότια του Ισημερινού, προκειμένου να αποφύγει εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην περιοχή
LIFO NEWSROOM