Η Βρετανία αρνείται στους Χριστιανούς το δικαίωμα να φορούν σταυρό εν ώρα εργασίας

Η Βρετανία αρνείται στους Χριστιανούς το δικαίωμα να φορούν σταυρό εν ώρα εργασίας Facebook Twitter
0

Η Βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι Χριστιανοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να φορούν τον σταυρό τους  όταν βρίσκονται στην εργασία τους και σκοπεύει να το αποδείξει αυτό στο δικαστήριο.

Η υπόθεση ξεκίνησε από δύο βρετανίδες εργαζόμενες, την  Nadia Eweida και την  Shirley Chaplin, οι οποίες τιμωρήθηκαν μετά την άρνηση τους να βγάλουν τον σταυρό τους.

Η Nadia Eweida είναι υπάλληλος στην  British Airways όπου και της ζητήθηκε να καλύψει τον σταυρό της κατα την διάρκεια της δουλειάς της.Όταν εκείνη αρνήθηκε τέθηκε σε άδεια άνευ αποδοχών. Η  Shirley Chaplin εργαζόταν ως νοσοκόμα αλλά μετακινήθηκε σε θέση γραφείου όταν αρνήθηκε και αυτή με την σειρά της να βγάλει τον σταυρό της.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το να φοράει κάποιος σταυρό δεν είναι "απαίτηση της θρησκείας’’  και  έτσι μπορεί να απαγορευθεί στους εργαζόμενους να τον φορούν.

Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ενώ παραπέμφθηκε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο πρόκειται να αποφασίσει το κατά πόσον το δικαίωμα να φοράει κάποιος σταυρό προστατεύεται από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης.

Συνοπτικά το άρθρο 9 αναφέρει ότι κάθε άτομο δικαιούται την ελευθερία της σκέψης,της συνείδησης και της θρησκείας και έχει το δικαίωμα αλλαγής θρησκείας και πεποιθήσεων όπως επίσης και την ελευθερία να εκδηλώνει είτε ατομικά είτε συλλογικά, κατ' ιδίαν ή δημοσίως, την θρησκεία και τις πεποιθήσεις του.

Οι δύο γυναίκες  βασιζόμενες στο άρθρο 9 υποστηρίζουν πως το να τους απαγορεύουν να φορούν σταυρό παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα να εκδηλώνουν ελεύθερα τη θρησκεία τους.Αλλά οι αρχές επιμένουν πως το να φορά κάποιος σταυρό δεν είναι απαίτηση της θρησκείας και επομένως δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 9.

Οι δικηγόροι των δύο γυναικών τόνισαν με δηλώσεις τους πως ο τρόπος που εκδηλώνει κανείς την θρησκεία του δεν περιλαμβάνει μόνο όσα αναφέρονται ως απαίτηση της θρησκείας  και ως εκ τούτου προστατεύονται από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει την Βρετανική κοινωνία, ενώ ο Λόρδος Carey, πρώην Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, κατηγόρησε τις αρχές λέγοντας  πως όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια της προσπάθειας να τεθεί ο Χριστιανισμός στο περιθώριο.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως η θέση της κυβέρνησης προέρχεται από τις επιθέσεις που δέχεται από την βρετανική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM