Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος» Facebook Twitter
«Ο Τραμπ αποτελεί σύμπτωμα μιας βαθύτερης ασθένειας στις ΗΠΑ: της διαφθοράς της πολιτικής και της ισχύος του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος». Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


Ο ΤΖΕΦΡΙ ΣΑΚΣ είναι ένας από τους πιο γνωστούς οικονομολόγους και διανοούμενους παγκοσμίως. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με πολυετή εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης, διεθνούς πολιτικής και περιβαλλοντικής κρίσης, έχει συνεργαστεί με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα ασκεί σκληρή κριτική στις δομικές παθογένειες της αμερικανικής και παγκόσμιας πολιτικής.

Σε μια περίοδο βαθιάς πόλωσης στις ΗΠΑ, όπου η πολιτική βία οξύνεται και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς δοκιμάζεται, ο Σακς δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για τον ρόλο του Αμερικανού Προέδρου, την παρακμή του δημόσιου λόγου και τις προκλήσεις για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας. Ζητήσαμε την άποψή του και, όπως πάντα, μιλά χωρίς περιστροφές για την κατάσταση της αμερικανικής πολιτικής και την κρίση που τη διαπερνά.

«Η Αμερική είναι μια μερική και βαθιά ελαττωματική δημοκρατία. Οι κυβερνήσεις επιλέγονται με εκλογές και εξακολουθεί να υπάρχει μια εύθραυστη συνταγματική τάξη. Ωστόσο, η ποιότητα του δημόσιου λόγου είναι πολύ χαμηλή, η δημαγωγία είναι υψηλή, η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη».

— Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια περίοδο βαθιάς πόλωσης της αμερικανικής κοινωνίας, σπάνια μιλά για συμφιλίωση. Πώς το αξιολογείτε αυτό;
Όπως είναι γνωστό, έχει μια τραμπούκικη και συγκρουσιακή προσέγγιση, και αυτό έχει αποδειχθεί εδώ και καιρό. Εκμεταλλεύεται τον φόβο, τις διαιρέσεις και τις απειλές.

cover
Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

— Βλέπουμε μια βαθιά πολωμένη κοινωνία, με συνεχείς εντάσεις και περιστατικά πολιτικής βίας. Τι μας λέει αυτό για την κατάσταση της αμερικανικής δημοκρατίας;
Η Αμερική είναι μια μερική και βαθιά ελαττωματική δημοκρατία. Οι κυβερνήσεις επιλέγονται με εκλογές και εξακολουθεί να υπάρχει μια εύθραυστη συνταγματική τάξη. Ωστόσο, η ποιότητα του δημόσιου λόγου είναι πολύ χαμηλή, η δημαγωγία είναι υψηλή, η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη, και ο Πρόεδρος ασκεί υπερβολική και επικίνδυνη επιρροή. Οι δημόσιες πολιτικές δεν αντικατοπτρίζουν το δημόσιο συμφέρον ούτε τη δημόσια γνώμη. Αντίθετα, αντικατοπτρίζουν τη δύναμη των εταιρικών λόμπι και του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος.

— Η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής. Μπορεί να «θεραπευτεί» η αμερικανική κοινωνία όσο κυριαρχούν αυτές οι δυνάμεις;
Οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω μιας Πολιτιστικής Επανάστασης παρόμοιας με αυτήν της Κίνας τη δεκαετία του 1960. Κυριαρχούν ο λόγος μίσους, εχθρότητα απέναντι σε βασικούς θεσμούς όπως η ανώτατη εκπαίδευση και συναισθηματικός φανατισμός που υπερισχύει της δημόσιας λογικής. Στο παρασκήνιο βρίσκονται οι ολιγάρχες και τα οικονομικά συμφέροντα.

— Φοβάστε περισσότερο την άνοδο του τραμπισμού ή την αδυναμία του Δημοκρατικού Κόμματος να εμπνεύσει και να ενώσει;
Και τα δύο κόμματα βρίσκονται στα χέρια διεφθαρμένων λόμπι. Και τα δύο ακολουθούν μιλιταριστικές προσεγγίσεις. Ο Τραμπ είναι επικίνδυνος ως προσωπικότητα, ενώ οι Δημοκρατικοί είναι μια αποτυχία ως κόμμα στην ουσία της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Και οι δύο αποτελούν συμπτώματα μιας βαθύτερης ασθένειας στις ΗΠΑ: της διαφθοράς της πολιτικής και της ισχύος του στρατιωτικο-βιομηχανικού κατεστημένου.

— Αν κάνατε μια πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια, βλέπετε τις ΗΠΑ να ανακάμπτουν ως πρότυπο δημοκρατίας ή να βυθίζονται σε έναν φαύλο κύκλο βίας και αυταρχισμού;
Οι ΗΠΑ έχουν μπροστά τους άλλα 5-10 χρόνια κρίσης και αναταραχής. Πιστεύω ότι τελικά θα ανακάμψουν, αλλά μόνο αν γίνουν βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ολοκληρωθούν άμεσα. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να μάθουν ότι η διαφθορά απειλεί ακόμη και τις ελίτ, και ότι η αμερικανική επιδίωξη της παγκόσμιας ηγεμονίας είναι αυταπάτη.

— Τι σας εξοργίζει περισσότερο στις ΗΠΑ σήμερα;
Με λυπεί βαθύτατα η ανικανότητα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει κρίσιμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η οικολογική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, ο πυρηνικός αφοπλισμός, η δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους, η μεγαλύτερη ισότητα εισοδημάτων, πλούτου και ευκαιριών, και πολλά άλλα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Διεθνή / «Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Γιατί η εργατική τάξη υποστήριξε τον Τραμπ; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λυκαβηττός: Το σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη που καταρρέει

Ρεπορτάζ / Λυκαβηττός: To σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη καταρρέει

Η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, τα συνεχή ατυχήματα και οι βανδαλισμοί στο εμβληματικό σχολείο του Πικιώνη στον Λυκαβηττό συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα, ενώ η τύχη της αποκατάστασης του κτιρίου παραμένει μετέωρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Ας κάνουμε επιτέλους κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου

Οπτική Γωνία / «Ας κάνουμε κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου»

Η Σίντι Κόρι, μητέρα της Ρέιτσελ Κόρι που σκοτώθηκε στη Γάζα από μια μπουλντόζα αμερικανικής κατασκευής, προσπαθώντας να προστατεύσει ένα παλαιστινιακό σπίτι, ζητά να σταματήσει η εξαγωγή τέτοιων μηχανημάτων στο Ισραήλ.
THE LIFO TEAM
Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Οπτική Γωνία / Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Η υπόθεση Μακάριου Λαζαρίδη διαψεύδει την κλασική εκσυγχρονιστική αφήγηση της κυβέρνησης περί ικανότητας και αξίας, κι αυτό τής κάνει ζημιά, εφόσον ρίχνει τόσο βάρος στη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» και στα διάφορα προσοντολόγια.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Περιβάλλον / «Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Η σύντομη δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε, προκαλώντας έντονο κύμα αμφισβήτησης. Ποιες είναι οι επίμαχες διατάξεις του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Θοδωρής Ελευθεριάδης / «Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, συγγενής θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών, μάρτυρας κατηγορίας και από τις πιο σοβαρές φωνές σε αυτή την υπόθεση, μιλά για τον προσωπικό του αγώνα, το αποτύπωμα της τραγωδίας και τις μέχρι στιγμής δικαστικές εξελίξεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ανοιξιάτικη εξάντληση

Ιλεκτρίσιτυ / Ανοιξιάτικη εξάντληση

H επιστροφή των νέων στην ελληνική παράδοση –χωριά, πανηγύρια, ρεμπέτικα, ο «αγνός» κόσμος του παππού και της γιαγιάς–, πέρα από δίψα για αυθεντικότητα, μπορεί να διαβαστεί και ως προσπάθεια υποχώρησης σε κάτι πιο αργό.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Η τηλεόραση «σκοτώνει» το ΜeToo

Πο(ρ)νογραφία / Στα πρωινάδικα το MeToo αναστενάζει

Οι ίδιοι άνθρωποι που χρόνια πριν έκαναν σεξιστικά αστεία, ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια, γελούσαν on air με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, θεωρούνται έως και σήμερα τηλεοπτικά ακέραιοι για να διαχειρίζονται συνεντεύξεις και καταγγελίες.
ΕΡΩΦΙΛΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Οπτική Γωνία / To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Για κάθε Έλληνα που «λιώνει» κάνοντας έρευνα σε ένα εργαστήριο του εξωτερικού αυτή η υπόθεση είναι μία ακόμα υπενθύμιση για τον λόγο για τον οποίο δεν θα επιστρέψει ποτέ στη χώρα του.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ