Η 35χρονη Shyja είναι υπερήφανη για το μουστάκι της -«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό»

Ινδία: Η 35χρονη που είναι υπερήφανη για το μουστάκι της -«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό» Facebook Twitter
0

Επαίνους αλλά και χλευασμό έχει δεχτεί στα social media, μία Ινδή για το μουστάκι της.

Ωστόσο η ίδια δεν πτοείται από τα κακεντρεχή σχόλια και επιμένει «Λατρεύω το μουστάκι μου».

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μου αρέσει πολύ» γράφει η 35χρονη Shyja στο WhatsApp, κάτω από μια φωτογραφία της, απαντώντας σε όσους την ρωτούν για το μουστάκι της.

Η Shyja ζει στην περιοχή Kannur στη νότια πολιτεία της Κεράλα και όπως και πολλές άλλες γυναίκες, είχε τρίχες στο πρόσωπο πάνω από τα χείλη της εδώ και πολλά χρόνια.

Ενώ η ίδια έβγαζε τακτικά τα φρύδια της, λέει ότι δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να αφαιρέσει τις τρίχες από το πάνω χείλος της.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, άρχισαν να πυκνώνουν και η Shyja αποφάσισε να τις κρατήσει.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το μουστάκι μου πλέον. Όταν ξεκίνησε η πανδημία του Covid, δεν μου άρεσε να φοράω μάσκα όλη την ώρα γιατί κάλυπτε το πρόσωπό μου», λέει.

Πολλοί που την είδαν την παρότρυναν να απαλλαγεί από το μουστάκι της αλλά εκείνη αρνείται πεισματικά.

«Ποτέ δεν ένιωσα ότι δεν είμαι όμορφη επειδή έχω το μουστάκι μου ή ότι είναι κάτι που δεν έπρεπε να έχω».

Συχνά λένε στις γυναίκες ότι οι τρίχες στο πρόσωπο είναι ανεπιθύμητες και ότι θα πρέπει να τις αφαιρούν.

Τα προϊόντα αποτρίχωσης είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με κρέμες, ξυράφια και αποτριχωτικές συσκευές που απευθύνονται σε γυναίκες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για αυτά.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, πολλές γυναίκες επιλέγουν να πάνε ενάντια στον κανόνα, αποδεχόμενες τις τρίχες του προσώπου τους.

Ινδία: Η 35χρονη που είναι υπερήφανη για το μουστάκι της -«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό» Facebook Twitter
Η ακτιβίστρια για το body positivity Harnaam Kaur

Το 2016, η ακτιβίστρια για το body positivity Harnaam Kaur έγινε η νεότερη γυναίκα στον κόσμο που είχε γενειάδα, σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες.

Σε συνεντεύξεις της, έχει μιλήσει συχνά για το πώς η αποδοχή των τριχών του προσώπου της ήταν ένα σημαντικό μέρος για να μάθει να αγαπά τον εαυτό της και να αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις bullying.

Για την 35χρονη Shyja, το να έχεις μουστάκι δεν είναι ότι κάνεις κάποια δήλωση, απλώς είναι και αυτό μέρος του ποια είναι.

«Απλώς κάνω αυτό που μου αρέσει», λέει.

Η στάση της έχει να κάνει ωστόσο και με την επί χρόνια μάχη της με προβλήματα υγείας. Η Shyja έχει υποβληθεί σε έξι χειρουργικές επεμβάσεις σε μια δεκαετία. Η μία ήταν για να αφαιρέσει ένα εξόγκωμα στο στήθος της και μια άλλη για να αφαιρέσει τις κύστες στην ωοθήκη της ενώ η τελευταία της επέμβαση ήταν υστερεκτομή πριν από πέντε χρόνια.

«Κάθε φορά που έβγαινα από το χειρουργείο, ήλπιζα ότι δεν θα χρειαζόταν ποτέ να ξαναμπώ», λέει.

Η διαδικασία αυτή ενίσχυσε την πεποίθηση της Shyja ότι πρέπει να ζήσει τη ζωή της με τρόπο που η ίδια είναι ευτυχισμένη.

Η Shyja λέει ότι ήταν ντροπαλό παιδί όσο μεγάλωνε. Οι γυναίκες στο χωριό της μετά τις 18:00 μόλις και μετά βίας έβγαιναν έξω από το σπίτι.

Ινδία: Η 35χρονη που είναι υπερήφανη για το μουστάκι της -«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό» Facebook Twitter

Αν και η Κεράλα είναι μια από τις πιο προοδευτικές πολιτείες της Ινδίας, με υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, οι πατριαρχικές συμπεριφορές εξακολουθούν να υφίστανται στους περισσότερους τομείς και οι γυναίκες συχνά αποθαρρύνονται από το να ταξιδεύουν ή να ζουν μόνες.

Όταν παντρεύτηκε και μετακόμισε στη γειτονική πολιτεία Ταμίλ Ναντού, η Shyja είπε ότι άρχισε να ανακαλύπτει ένα νέο είδος ελευθερίας, που της άρεσε.

«Ο σύζυγός μου πήγαινε στη δουλειά και επέστρεφε αργά. Έτσι, καθόμουν έξω από το σπίτι το βράδυ, μερικές φορές πήγαινα μόνη μου στο μαγαζί για ψώνια το βράδυ αν χρειαζόμουν κάτι. Κανείς δεν με ένοιαζε. Καθώς μάθαινα να κάνω πράγματα με τον δικό μου τρόπο, έχτισα την αυτοπεποίθησή μου», λέει, προσθέτοντας ότι αυτή τη στάση προσπαθεί να τη μεταδώσει και στην έφηβη κόρη της.

Η ίδια δέχεται τη στήριξη για την απόφασή της από την οικογένεια, τους φίλους της και την κόρη της. 

Αλλά σημειώνει ότι έχει ακούσει κάθε είδους σχόλια από ανθρώπους που τη βλέπουν στο δρόμο.

«Οι άνθρωποι με κοροϊδεύουν λέγοντας: «Οι άντρες έχουν μουστάκια».

Με τα χρόνια, έχει εμφανιστεί σε ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ αρκετές φορές. Πρόσφατα είδε πολλά χλευαστικά σχόλια σε ένα άρθρο της που κοινοποιήθηκε από τοπικό ειδησεογραφικό μέσο στο Facebook.

Οι φίλοι της Shyja συχνά απαντούν σε αυτά τα σχόλια, αλλά η ίδια επιμένει ότι ότι δεν την ενοχλούν καθόλου.

«Μάλιστα, μερικές φορές τα διαβάζω και γελάω» λέει.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM
Δασμούς 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Μετά την πίεση του Αμερικανού προέδρου, η Apple δεσμεύτηκε για νέα επένδυση 100 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά - Δασμοί-μαμούθ σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα, αν δεν μεταφερθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM