Γκρέτα Τούνμπεργκ: Μπορείτε να αγνοείτε τα παιδιά, όχι όμως τους επιστήμονες

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Μπορείτε να αγνοείτε τα παιδιά, όχι όμως τους επιστήμονες Facebook Twitter
EPA
0

Έκκληση προς τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση απηύθυνε η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ παρακαλώντας τα μέλη της να ακούσουν τους επιστήμονες που μιλούν για την κλιματική αλλαγή.


Ειδικότερα, η έφηβη ακτιβίστρια από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε την Τρίτη πως δεν πειράζει εάν ορισμένα μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αγνοούν τις προειδοποιήσεις της ίδιας και άλλων παιδιών για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο τους παρακάλεσε να ακούσουν με προσοχή τους επιστήμονες.

Ενόψει της ομιλίας της στο γαλλικό κοινοβούλιο, συντηρητικοί και ακροδεξιοί βουλευτές εκτόξευσαν προσβολές και απείλησαν ότι θα σνομπάρουν τη 16χρονη, που ενέπνευσε ένα παγκόσμιο δίκτυο νεαρών διαδηλωτών για το κλίμα. Προσκληθείσα από μια διακομματική ομάδα πολιτικών, η Τούνμπεργκ και άλλα παιδιά εκφώνησαν ομιλίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ αργότερα παρακολούθησαν από τα θεωρεία του κοινού την ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά.

«Ορισμένοι άνθρωποι επέλεξαν να μην έρθουν εδώ σήμερα, ορισμένοι επέλεξαν να μην μας ακούσουν κι αυτό είναι εντάξει, στην τελική είμαστε απλά παιδιά, δεν χρειάζεται να μας ακούτε. Όμως, πρέπει να ακούτε τους επιστήμονες, αυτό είναι το μόνο που ζητάμε» σημείωσε η Τούνμπεργκ. 

Δύο ηγετικά στελέχη του συντηρητικού κόμματος «οι Ρεπουμπλικάνοι», του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αποκάλεσαν την Τούνμπεργκ «γκουρού της Αποκάλυψης» και «βραβείο Νόμπελ του φόβου». Ένας εξ αυτών κάλεσε τους συναδέλφους του βουλευτές να μποϊκοτάρουν την ομιλία της. Την ίδια ώρα, ένας ευρωβουλευτής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού είπε ότι είναι λάθος να φέρουμε την «Ιωάννα της Λωραίνης της κλιματικής αλλαγής, ενώ το γαλλικό κοινοβούλιο ψηφίζει για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά».

Οικολόγοι ακτιβιστές έχουν επικρίνει τη συμφωνία CETA υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ μέσω της εισαγωγής προϊόντων που κατασκευάζονται υπό μη επιτρεπόμενες στην Ευρώπη συνθήκες. «Γκρέτα ή CETA, εσείς επιλέγετε» δήλωσε ο βουλευτής Φρανσουά Ρουφέν της Ανυπότακτης Γαλλίας. 

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά με σχετικά μικρή πλειοψηφία, 266 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά, ενώ 69 βουλευτές της κεντρώας συμμαχίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είτε απείχαν είτε την καταψήφισαν. «Εκείνοι που παριστάνουν πως δεν ακούνε τις προειδοποιήσεις των νέων κάνουν λάθος» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ματιέ Ορφελίν, που οργάνωσε την επίσκεψη της έφηβης ακτιβίστριας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM
CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Διεθνή / CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Η παραβίαση τέτοιων εταιρειών θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν τη δυνατότητα να παρακολουθεί πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ή να αποκτά εικόνα για τις κινήσεις και τις στρατηγικές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Διεθνή / Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Ο Μοχάμαντ Μπακέρ Σαάντ Νταούντ Αλ-Σαάντι, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ για σχέδια εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Σουλεϊμανί σκοτώνοντας την Ιβάνκα Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν θα την προστατεύσει
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει πολύ σύντομα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να καταγράφουν πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM