Ευρωπαϊκές χώρες απαγόρευσαν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 - Έρχεται καθολικός αποκλεισμός

Ευρωπαϊκές χώρες απαγόρευσαν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 - Έρχεται καθολικός αποκλεισμός Facebook Twitter
0

Μετά τη Βρετανία και πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, και η Γερμανία απαγόρευσε τελείως τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 από τον εναέριο χώρο της.

Οι απαγορεύσεις είναι μαζικές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Bloomberg τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπλοΐας (EASA) ετοιμάζεται να επιβάλει γενική απαγόρευση για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Η Γαλλία έκλεισε επίσης τον εναέριο χώρο της σε όλα τα αεροπλάνα Boeing 737 MAX την Τρίτη και το ίδιο έκανε και η Ιρλανδία.

Για την Γερμανία την ανακοίνωση έκανε απόψε ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αντρέας Σόιερ με αφορμή και την δεύτερη εντός λίγων μηνών συντριβή αεροσκάφους αυτού του τύπου, πρώτα της ινδονησιακής «Lion Air» και την περασμένη Κυριακή των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

«Η ασφάλεια έχει απόλυτη προτεραιότητα. Μέχρι να διαλυθούν όλες οι αμφιβολίες, ο γερμανικός εναέριος χώρος είναι κλειστός για το Boeing 737 Max 8», δήλωσε ο κ. Σόιερ και διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά μόνο για υπερπτήσεις, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους δεν χρησιμοποιείται πλέον σε καμία πτήση με προορισμό ή αφετηρία γερμανικό αεροδρόμιο, μετά και την απόφαση του τουριστικού κολοσσού TUI να σταματήσει τις πτήσεις με το Boeing 737 Max 8.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Βρετανίας, ο αποκλεισμός που επεβλήθη αφορά εκτός από τις υπερπτήσεις και τις απογειώσεις και προσγειώσεις από/σε βρετανικό αεροδρόμιο. Σε ανάλογες ενέργειες προχώρησαν μεταξύ άλλων η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία.

Η Ιταλία ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει από τις 22.00 ώρα Ελλάδας τη χρήση του εναέριου χώρου της στα Boeing 737 Max.

«Δεδομένης (...) της απουσίας ασφαλών πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική του δυστυχήματος της Ethiopian Airlines (...) και του προηγούμενου δυστυχήματος τον Οκτώβριο στην Ινδονησία, η Enac διατάζει, ως προληπτικό μέτρο, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ιταλίας σε όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται με αυτού του τύπου τα αεροσκάφη αρχής γενομένης από σήμερα στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας)», τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου.

Και η ολλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος της για τα Boeing 737 Max, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν η Πολωνία, που διέταξε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της και την καθήλωση του στόλου των αεροσκαφών, η Αυστρία που ανακοίνωσε ότι καθηλώνει τα αεροσκάφη Boeing 737 Max για λόγους ασφαλείας μέχρι νεωτέρας, επισημαίνοντας ότι «η ασφάλεια είναι η κύρια προτεραιότητα στην αεροπλοϊα» αλλά και η Νορβηγία, όπου η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας γνωστοποίησε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της Νορβηγίας στα Boeing 737

Έπειτα από όλα αυτά, η αξία της μετοχής της Boeing έπεσε κατά 6%, αν και η κατασκευάστρια εταιρία επιμένει ότι έχει κάθε εμπιστοσύνη στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται και για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Η συντριβή του 737 Max 8 της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, τέσσερις μήνες μετά από παρόμοιο δυστύχημα στο ίδιο μοντέλο αεροσκάφους της Lion Air στην Ινδονησία, οδήγησε πολλές χώρες και εταιρείες να καθηλώσουν στο έδαφος αυτό το αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων.

Σύμφωνα με το Flightglobal, σχεδόν το 40% των 371 Boeing 737 Max 8 που χρησιμοποιούνταν έχει καθηλωθεί στο έδαφος, περιλαμβανομένων 97 αεροσκαφών στην Κίνα.

Οι χώρες που αναστέλλουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8

 

Κίνα

Η Κινεζική Υπηρεσία Αεροπορίας ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από τις αμερικανικές αρχές και την Boeing ότι έχουν ληφθεί μέτρα που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πτήσεων.

Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που διαθέτουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους είναι οι Air China, Hainan Airlines και Shanghai Airlines.

Ινδονησία

Οι ινδονησιακές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τις πτήσεις των αεροσκαφών αυτών που ανήκουν στις εταιρείες Lion Air και Garuda.

Αυστραλία

Η υπηρεσία ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας της Αυστραλίας ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς την χώρα των αεροσκαφών τύπου Boeing Co 737 MAX.

Η απόφαση της Αυστραλίας επηρεάζει μόνο τις εταιρείες Singapore Airlines, Silk Air και Fiji Airways καθώς προς το παρόν καμία αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία δεν διαθέτει αυτό το μοντέλο στον στόλο της.

Βιετνάμ

Ο διευθυντής της υπηρεσίας ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας του Βιετνάμ Ντιν Βιέτ Θανγκ δήλωσε ότι οι βιετναμέζικες αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους της Μπόινγκ.

Ο ίδιος είπε ότι η Υπηρεσία αποφάσισε να μην χορηγήσει άδεια πτήσης σε Boeing 737 Max μέχρι να αποσαφηνιστεί η αιτία του δυστυχήματος και μέχρι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να ανακοινώσει ποια μέτρα πρόκειται να λάβει.

Νότια Κορέα

Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε την καθήλωση των αεροσκαφών της Easter μέχρι την πραγματοποίηση των αναγκαίων ελέγχων.

Μεξικό

Ο μεξικανικός αερομεταφορέας Aeroméxico ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις των έξι αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει στον στόλο του ωσότου να λάβει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη συντριβή αεροπλάνου της Ethiopian Airlines.

Αργεντινή

H αεροπορική εταιρεία της Αργεντινής Aeorlineas Argentinas ανακοίνωσε "την προσωρινή αναστολή της εμπορικής εκμετάλλευσης" των πέντε Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει.

Μογγολία

Οι αρχές απαγόρευσαν την πτήση του 737 MAX 8 της Mongolian Airlines

Ινδία

Οι αρχές έχουν επιβάλει επιπλέον μέτρα ασφαλείας στις ομάδες συντήρησης εδάφους και στο πλήρωμα των αεροσκαφών. Δύο ινδικές εταιρείες χρησιμοποιούν το Boeing 737 MAX 8: η Spicejet (12 αεροσκάφη) και η Jet Airways (5 αεροσκάφη), όμως η εταιρεία αυτή έχει διαβεβαιώσει ότι κανένα από τα συγκεκριμένα αεροπλάνα δεν είναι σε λειτουργία αυτή την περίοδο.

Οι εταιρείες που ακινητοποιούν τα αεροσκάφη τους:

Ethiopian Airlines (Αιθιοπία) , Comair (Νότια Αφρική), Cayman Airways (Νησιά Κέιμαν), Gol (Βραζιλία)

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM