Ερντογάν εναντίον ΝΑΤΟ: Θα στηρίξετε τον σύμμαχό σας ή τους τρομοκράτες;

Ερντογάν εναντίον ΝΑΤΟ: Θα στηρίξετε τον σύμμαχό σας ή τους τρομοκράτες; Facebook Twitter
0

Καθώς οι πιέσεις για να σταματήσει η τουρκική επίθεση στη Συρία εντείνονται ο Ερντογάν στρέφει τα «πυρά» του κατά του ΝΑΤΟ.

«Ποιον θα στηρίξετε; Τους συμμάχους σας στο ΝΑΤΟ ή τους τρομοκράτες» δήλωσε σήμερα. «Αρχίζω να πιστεύω μήπως αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της συμμαχίας με Μουσουλμάνους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι της Συρίας μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στα σύνορα και προσέθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση».

Νωρίτερα σήμερα, συριακά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις στην περιοχή να αναπτύξει στρατεύματα στον τομέα ως απάντηση στην επίθεση της Τουρκίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα την κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Ρώσος κοινοβουλευτικός δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να καταλάβει συριακό έδαφος με τη βία και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια ανοικτή τουρκο-συριακή διαμάχη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο βουλευτής, ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, έκανε το σχόλιο αυτό μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποσύρουν τα εναπομείναντα στρατεύματά τους από τη βόρεια Συρία λόγω της επέκτασης της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης εκεί. Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα

 

Οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν σήμερα τη μεγάλη ανησυχία τους για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, όμως αναγνώρισαν την αδυναμία τους να καταλήξουν σε κοινές ενέργειες ώστε να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα.

«Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σ' αυτή τη δράση», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η Ιταλία, ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων της Τουρκίας, ζήτησε χθες, Κυριακή, να επιβληθεί «ευρωπαϊκό μορατόριο στις πωλήσεις όπλων» στη χώρα αυτή.

«Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις», παραδέχθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει προκριθεί για τη θέση του ύπατου αντιπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρόκειται για συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία» και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους, υπογράμμισε. «Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία», διαβεβαίωσε ο Μπορέλ. Η Ισπανία ανακοίνωσε την αποχώρηση τον Δεκέμβριο της ισπανικής συστοιχίας πυραύλων Patriot η οποία έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ στα Άδανα, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Η Γαλλία θα ζητήσει σήμερα την ταχεία σύγκληση του μηχανισμού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διατυπωθεί μια κοινή θέση της Ένωσης, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή. Το Παρίσι θέλει επίσης να συγκαλέσει σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ και η Τουρκία, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Βρισκόμαστε σε μια απίστευτη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μπορεί να τιμωρηθεί από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, υπογράμμισε. «Και τι θα συμβεί αν η Συρία επιτεθεί στην Τουρκία; Θα γίνει επίκληση του άρθρου 5;», ερώτησε. Επίθεση εναντίον χώρας μέλους της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών, προβλέπει το άρθρο αυτό του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM
Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Διεθνή / Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Η ισχύς του Ιράν στο Ιράκ φθίνει. Οι νέοι Ιρακινοί απορρίπτουν τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, ενώ η Τεχεράνη χάνει τον έλεγχο στην οικονομία και την πολιτική. Τι σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή;
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Οι κορυφαίοι 25 τουριστικοί προορισμοί στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού στην Ισπανία είδαν τον τοπικό τους τουρισμό να μειώνεται κατά 800.000 τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,94 εκατομμύριο
LIFO NEWSROOM
Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM