Επιστολή Ερντογάν στους Ευρωπαίους ηγέτες - Εκτός Ελλάδας και Κύπρου

Επιστολή Ερντογάν στους Ευρωπαίους ηγέτες - Εκτός Ελλάδας και Κύπρου Facebook Twitter
Επιστολή Ερντογάν στους Ευρωπαίου ηγέτες - Εκτός Ελλάδας και Κύπρου (EPA)
0

Επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, εκτός όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη, απέστειλε παραμονή της Συνόδου Κορυφής, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην αυριανή Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, με το κατάλογο των κυρώσεων που ενδέχεται να επιβληθούν στην Τουρκία.

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική εφημερίδα Sabah, δημοσίευσε επιστολή του Ερντογάν προς του Ευρωπαίους ηγέτες, όπου επισημαίνονται οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πρόσφατα, οι σχέσεις μας λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουν μία νέα δοκιμασία. Με αυτήν την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» αναφέρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η πολιτική μας για την Ανατολική Μεσόγειο έχει δύο κύριους στόχους: Πρώτον, η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

»Ο δεύτερος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων του νησιού ως ίσο εταίρο του νησιού της Κύπρου.

»Ο στόχος μας για την Ανατολική Μεσόγειο είναι όλα τα μέρη να συνεργάζονται, να μοιράζονται τους πόρους υδρογονανθράκων με δίκαιο τρόπο και να υπάρχει μια ζώνη συνεργασίας που να διέπεται από την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ελπίζουμε ότι ο υδρογονάνθρακας θα αποτελέσει τη βάση για τη λύση στην Κύπρο και τον σχηματισμό της μεγάλης ΕΕ». 

Εν συνεχεία, ο Ερντογάν επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο, υποστηρίζοντας πως δεν είναι η Τουρκία αυτή που δημιουργεί την ένταση, αλλά εκείνες.

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ πριν από την επίλυση του Κυπριακού, συνήψε θαλάσσια σύνορα με γειτονικές χώρες το 2003, 2007 και 2010, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους, το 2007 καθόρισε περιοχές αδειών, άνοιξε διεθνείς προσφορές και πραγματοποίησε την πρώτη γεώτρηση το 2011.»

Όπως ισχυρίζεται, οι δύο πλευρές προχωρούν σε «μονομερείς ενέργειες» και «αγνοούν τους Τούρκους». Επανάλαβε τα περί «μαξιμαλιστικών ισχυρισμών για τα θαλάσσια σύνορα» και κατήγγειλε πως Ελλάδα και Κύπρος «χρησιμοποιούν την Ε.Ε.».

«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διάλογο με την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επισημάνω ότι υποστηρίξαμε την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ να διαχωρίσει τα θαλάσσια και εναέρια στοιχεία από την αρχή για να μειωθεί η ένταση. Ως συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό συνεργασίας για τους πόρους των υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης κατανομής εσόδων».

«Πιστεύω επίσης ότι θα ήταν εξαιρετικά επωφελές να δημιουργηθεί ένα φόρουμ ενεργειακής συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς που θα συγκεντρώσει όλες τις πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε υποστήριξη στα βήματα που λαμβάνονται προς αυτήν την κατεύθυνση» αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος.

  

«Είναι κοινή μας ευθύνη να βρούμε μια δίκαιη και ειρηνική λύση σε ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Για αυτό, πρέπει να υποστηριχθεί η συνεργασία και ο διάλογος και να αποφευχθούν βήματα και αποφάσεις που θα επιδεινώσουν την τρέχουσα κρίση.

»Πιστεύω ότι ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να γνωρίζουμε τη ζωτική σημασία των σχέσεών μας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία, το εμπόριο και η ενέργεια για τα κοινά μας συμφέροντα, και περιμένω την πολύτιμη υποστήριξή σας για αυτόν τον σκοπό» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΕΕ να στηρίξει αυτή την ιδέα και οι άλλες χώρες να εγκαταλείψουν τη μεροληπτική στάση κατά της Τουρκίας», καταλήγει στην επιστολή που δεν είχε αποδέκτες τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με πληροφορίες της Sabah

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Διεθνή / Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Η «εξαιρετική» σχέση Τραμπ-Ερντογάν περνά δύο κρίσιμες δοκιμασίες: τις εντάσεις στη Συρία με το Ισραήλ και το μπλοκαρισμένο deal για τα F-35 - Ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Κογκρέσου
LIFO NEWSROOM
Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Διεθνή / Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Αυξάνονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά Ρώσων αξιωματούχων, την ώρα που ο Πούτιν επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες στον πόλεμο με την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM