Επέλαση της καταιγίδας Κιαράν στην Ευρώπη - Τουλάχιστον δέκα νεκροί και αμέτρητες καταστροφές

Το επέλαση της καταιγίδας Κιαράν στην Ευρώπη - Τουλάχιστον δέκα νεκροί και αμέτρητες καταστροφές Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Από το βράδυ της Τετάρτης, η καταιγίδα Κιαράν σαρώνει την Ευρώπη, στοιχίζοντας μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, και προκαλώντας αναρίθμητες καταστροφές.

Στην Ιταλία, προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων στην Τοσκάνη, όπου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ρεκόρ σύμφωνα με τις Αρχές. «Αυτό που συνέβη αυτή τη νύχτα στην Τοσκάνη έχει όνομα: κλιματική αλλαγή», έγραψε στο λογαριασμό του στην πλατφόρμα X ο κυβερνήτης της Τοσκάνης Εουτζένιο Τζάνι, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Δύο νεκροί καταγράφονται επίσης στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία, ένας στο κέντρο της Μαδρίτης, ένας στη Γερμανία και ένας έβδομος στην Ολλανδία.

Στη φλαμανδική πόλη της Γάνδης, ένα παιδί τραυματίστηκε από πτώση κλαδιών και υπέκυψε μερικές ώρες αργότερα στο νοσοκομείο, αλλά και μία 64χρονη γυναίκα, η οποία σκοτώθηκε επίσης σε πάρκο της πόλης από την πτώση δέντρων και κλαδιών.

Η καταιγίδα Κιαράν προκάλεσε τη διακοπή μέρους της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στη Φλάνδρα και τα τρένα κυκλοφορούσαν χθες, με μειωμένη ταχύτητα στο υπόλοιπο του Βελγίου, ενώ και η θαλάσσια κυκλοφορία στη ζώνη του λιμανιού της Αμβέρσας, διακόπηκε επίσης.



Προβλήματα αντιμετώπισε και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο οποίο ωστόσο οι πτήσεις συνεχίστηκαν παρά τις πολυάριθμες καθυστερήσεις, ενώ στη Γαλλία περίπου 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, τα 780.000 από τα οποία στη Βρετάνη.

Η καταιγίδα έφθασε χθες το απόγευμα στην Αγγλία, όπου σφοδροί άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα, καθώς διακόπηκαν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τα θαλάσσια δρομολόγια από το λιμάνι του Ντόβερ, και εκατοντάδες σχολεία έμειναν κλειστά.

Το Τζέρσεϊ βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης,  καθώς καταγράφηκαν άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως 160 χλμ/ώρα και 35 άνθρωποι χρειάστηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο, αφού οι κατοικίες τους υπέστησαν ζημιές, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Τζέρσεϊ, του Γκέρνζι και του Ορινί.

Στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, περίπου 200 πτήσεις, κυρίως για κοντινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ματαιώθηκαν, αλλά και η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η κυκλοφορία των οχηματαγωγών αντιμετώπισε επίσης προβλήματα. 



Η κυκλοφορία των περιφερειακών τρένων στη δυτική Γαλλία διακόπηκε μέχρι σήμερα το πρωί. Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας διακόπηκαν στους άξονες Παρίσι-Λεμάν και Παρίσι-Νάντη, ενώ και στο αεροδρόμιο του  Μποβέ, κοντά στο Παρίσι, ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι το μεσημέρι.

Στην Ισπανία, το τμήμα της χώρας που επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία είναι το βορειοδυτικό, όπου ορισμένες ζώνες της Γαλικίας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό λόγω των εξαιρετικά σφοδρών ανέμων στην ακτή.

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), ορισμένες παραλιακές ζώνες της Χώρας των Βάσκων βρίσκονται επίσης σε κόκκινο συναγερμό, με κύματα που μπορεί να φθάσουν τα 8 ή τα 9 μέτρα, και ήδη περισσότερες από 80 πτήσεις ματαιώθηκαν σε 11 αεροδρόμια της χώρας.



Με πληροφορίες του ΑΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM