Επέλαση της καταιγίδας Κιαράν στην Ευρώπη - Τουλάχιστον δέκα νεκροί και αμέτρητες καταστροφές

Το επέλαση της καταιγίδας Κιαράν στην Ευρώπη - Τουλάχιστον δέκα νεκροί και αμέτρητες καταστροφές Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Από το βράδυ της Τετάρτης, η καταιγίδα Κιαράν σαρώνει την Ευρώπη, στοιχίζοντας μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, και προκαλώντας αναρίθμητες καταστροφές.

Στην Ιταλία, προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων στην Τοσκάνη, όπου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ρεκόρ σύμφωνα με τις Αρχές. «Αυτό που συνέβη αυτή τη νύχτα στην Τοσκάνη έχει όνομα: κλιματική αλλαγή», έγραψε στο λογαριασμό του στην πλατφόρμα X ο κυβερνήτης της Τοσκάνης Εουτζένιο Τζάνι, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Δύο νεκροί καταγράφονται επίσης στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία, ένας στο κέντρο της Μαδρίτης, ένας στη Γερμανία και ένας έβδομος στην Ολλανδία.

Στη φλαμανδική πόλη της Γάνδης, ένα παιδί τραυματίστηκε από πτώση κλαδιών και υπέκυψε μερικές ώρες αργότερα στο νοσοκομείο, αλλά και μία 64χρονη γυναίκα, η οποία σκοτώθηκε επίσης σε πάρκο της πόλης από την πτώση δέντρων και κλαδιών.

Η καταιγίδα Κιαράν προκάλεσε τη διακοπή μέρους της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στη Φλάνδρα και τα τρένα κυκλοφορούσαν χθες, με μειωμένη ταχύτητα στο υπόλοιπο του Βελγίου, ενώ και η θαλάσσια κυκλοφορία στη ζώνη του λιμανιού της Αμβέρσας, διακόπηκε επίσης.



Προβλήματα αντιμετώπισε και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο οποίο ωστόσο οι πτήσεις συνεχίστηκαν παρά τις πολυάριθμες καθυστερήσεις, ενώ στη Γαλλία περίπου 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, τα 780.000 από τα οποία στη Βρετάνη.

Η καταιγίδα έφθασε χθες το απόγευμα στην Αγγλία, όπου σφοδροί άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα, καθώς διακόπηκαν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τα θαλάσσια δρομολόγια από το λιμάνι του Ντόβερ, και εκατοντάδες σχολεία έμειναν κλειστά.

Το Τζέρσεϊ βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης,  καθώς καταγράφηκαν άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως 160 χλμ/ώρα και 35 άνθρωποι χρειάστηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο, αφού οι κατοικίες τους υπέστησαν ζημιές, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Τζέρσεϊ, του Γκέρνζι και του Ορινί.

Στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, περίπου 200 πτήσεις, κυρίως για κοντινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ματαιώθηκαν, αλλά και η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η κυκλοφορία των οχηματαγωγών αντιμετώπισε επίσης προβλήματα. 



Η κυκλοφορία των περιφερειακών τρένων στη δυτική Γαλλία διακόπηκε μέχρι σήμερα το πρωί. Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας διακόπηκαν στους άξονες Παρίσι-Λεμάν και Παρίσι-Νάντη, ενώ και στο αεροδρόμιο του  Μποβέ, κοντά στο Παρίσι, ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι το μεσημέρι.

Στην Ισπανία, το τμήμα της χώρας που επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία είναι το βορειοδυτικό, όπου ορισμένες ζώνες της Γαλικίας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό λόγω των εξαιρετικά σφοδρών ανέμων στην ακτή.

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), ορισμένες παραλιακές ζώνες της Χώρας των Βάσκων βρίσκονται επίσης σε κόκκινο συναγερμό, με κύματα που μπορεί να φθάσουν τα 8 ή τα 9 μέτρα, και ήδη περισσότερες από 80 πτήσεις ματαιώθηκαν σε 11 αεροδρόμια της χώρας.



Με πληροφορίες του ΑΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM