Επέλαση της καταιγίδας Κιαράν στην Ευρώπη - Τουλάχιστον δέκα νεκροί και αμέτρητες καταστροφές

Το επέλαση της καταιγίδας Κιαράν στην Ευρώπη - Τουλάχιστον δέκα νεκροί και αμέτρητες καταστροφές Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Από το βράδυ της Τετάρτης, η καταιγίδα Κιαράν σαρώνει την Ευρώπη, στοιχίζοντας μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, και προκαλώντας αναρίθμητες καταστροφές.

Στην Ιταλία, προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων στην Τοσκάνη, όπου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ρεκόρ σύμφωνα με τις Αρχές. «Αυτό που συνέβη αυτή τη νύχτα στην Τοσκάνη έχει όνομα: κλιματική αλλαγή», έγραψε στο λογαριασμό του στην πλατφόρμα X ο κυβερνήτης της Τοσκάνης Εουτζένιο Τζάνι, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Δύο νεκροί καταγράφονται επίσης στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία, ένας στο κέντρο της Μαδρίτης, ένας στη Γερμανία και ένας έβδομος στην Ολλανδία.

Στη φλαμανδική πόλη της Γάνδης, ένα παιδί τραυματίστηκε από πτώση κλαδιών και υπέκυψε μερικές ώρες αργότερα στο νοσοκομείο, αλλά και μία 64χρονη γυναίκα, η οποία σκοτώθηκε επίσης σε πάρκο της πόλης από την πτώση δέντρων και κλαδιών.

Η καταιγίδα Κιαράν προκάλεσε τη διακοπή μέρους της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στη Φλάνδρα και τα τρένα κυκλοφορούσαν χθες, με μειωμένη ταχύτητα στο υπόλοιπο του Βελγίου, ενώ και η θαλάσσια κυκλοφορία στη ζώνη του λιμανιού της Αμβέρσας, διακόπηκε επίσης.



Προβλήματα αντιμετώπισε και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο οποίο ωστόσο οι πτήσεις συνεχίστηκαν παρά τις πολυάριθμες καθυστερήσεις, ενώ στη Γαλλία περίπου 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, τα 780.000 από τα οποία στη Βρετάνη.

Η καταιγίδα έφθασε χθες το απόγευμα στην Αγγλία, όπου σφοδροί άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα, καθώς διακόπηκαν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τα θαλάσσια δρομολόγια από το λιμάνι του Ντόβερ, και εκατοντάδες σχολεία έμειναν κλειστά.

Το Τζέρσεϊ βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης,  καθώς καταγράφηκαν άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως 160 χλμ/ώρα και 35 άνθρωποι χρειάστηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο, αφού οι κατοικίες τους υπέστησαν ζημιές, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Τζέρσεϊ, του Γκέρνζι και του Ορινί.

Στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, περίπου 200 πτήσεις, κυρίως για κοντινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ματαιώθηκαν, αλλά και η σιδηροδρομική κυκλοφορία και η κυκλοφορία των οχηματαγωγών αντιμετώπισε επίσης προβλήματα. 



Η κυκλοφορία των περιφερειακών τρένων στη δυτική Γαλλία διακόπηκε μέχρι σήμερα το πρωί. Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας διακόπηκαν στους άξονες Παρίσι-Λεμάν και Παρίσι-Νάντη, ενώ και στο αεροδρόμιο του  Μποβέ, κοντά στο Παρίσι, ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι το μεσημέρι.

Στην Ισπανία, το τμήμα της χώρας που επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία είναι το βορειοδυτικό, όπου ορισμένες ζώνες της Γαλικίας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό λόγω των εξαιρετικά σφοδρών ανέμων στην ακτή.

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), ορισμένες παραλιακές ζώνες της Χώρας των Βάσκων βρίσκονται επίσης σε κόκκινο συναγερμό, με κύματα που μπορεί να φθάσουν τα 8 ή τα 9 μέτρα, και ήδη περισσότερες από 80 πτήσεις ματαιώθηκαν σε 11 αεροδρόμια της χώρας.



Με πληροφορίες του ΑΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM