Έκρυθμη η κατάσταση στην Υεμένη: Ο πρώην πρόεδρος καλεί ένοπλες δυνάμεις και αντάρτες να εκδικηθούν την Σ. Αραβία για τους 140 νεκρούς

Έκρυθμη η κατάσταση στην Υεμένη: Ο πρώην πρόεδρος καλεί ένοπλες δυνάμεις και αντάρτες να εκδικηθούν την Σ. Αραβία για τους 140 νεκρούς Facebook Twitter
0

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους της Σαναά, κάποιοι κραδαίνοντας όπλα, και φώναξαν συνθήματα κατά της Σαουδικής Αραβίας η οποία κατηγορείται ως υπεύθυνη για το χθεσινό μακελειό με τους 140 νεκρούς.

Οι σιίτες αντάρτες, που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, κατηγορούν την υπό σαουδαραβική διοίκηση συμμαχία πως ευθύνεται για την αεροπορική επιδρομή που έπληξε μία αίθουσα όπου γινόταν μία επιθανάτια ολονυκτία.


Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, σύμμαχος των σιιτών ανταρτών Χούτι, κάλεσε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις να συγκεντρωθούν στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία για να πάρουν εκδίκηση για τα θύματα των επιθέσεων του υπό το Ριάντ αραβικού συνασπισμού, ο οποίος στηρίζει τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Υεμένη: Ο πρώην πρόεδρος καλεί ένοπλες δυνάμεις και αντάρτες να εκδικηθούν την Σ. Αραβία για τους 140 νεκρούς Facebook Twitter
Σορός μεταφέρεται μακριά από τα χαλάσματα του κτιρίου που επλήγη στην χθεσινή αεροπορική επιδρομή

"Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις και τις λαϊκές επιτροπές (πολιτοφυλακές ανταρτών) να μεταβούν στο μέτωπο του πολέμου στα σύνορα για να εκδικηθούν για τα θύματά μας", δήλωσε ο Σάλεχ σε τηλεοπτική ομιλία του, την επόμενη του θανάτου 140 ανθρώπων από αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού στην πρωτεύουσα Σαναά που ελέγχεται από τους αντάρτες.


Ο πρώην αρχηγός του κράτους κάλεσε τους συμπατριώτες του να αντιμετωπίσουν αυτή την "κατάφωρη τυραννική επίθεση με όλα τα μέσα"."Το υπουργείο Άμυνας, το γενικό επιτελείο και το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για να συγκεντρώσουν τους μαχητές στις γραμμές του μετώπου στα σύνορα, στην Τζιζάν, την Ασίρ, Νατζράν" τις τρεις σαουδαραβικές επαρχίες που συνορεύουν με την Υεμένη.

Στο Παρίσι, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα σήμερα την αιματοχυσία με τους τουλάχιστον 140 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες σε επικήδεια τελετή στη Σαναά, χθες, και ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις επιδρομές αυτές.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Υεμένη: Ο πρώην πρόεδρος καλεί ένοπλες δυνάμεις και αντάρτες να εκδικηθούν την Σ. Αραβία για τους 140 νεκρούς Facebook Twitter


"Η Γαλλία είναι συγκλονισμένη και ζητεί τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την επίθεση αυτή ώστε να βρεθούν οι δράστες", ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ρομέν Ναντάλ. Η Γαλλία κάλεσε επίσης "όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση να τηρήσουν αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η σφαγή αυτή υπογραμμίζει άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη για μια πολιτική λύση, για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη".

Η αραβική συμμαχία στην Υεμένη, νωρίτερα δήλωσε έτοιμη να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για άμεση έρευνα των συνθηκών κάτω από τις οποίες διεξήχθησαν οι αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν 140 νεκρούς πολίτες στη Σανάα.


«Μία άμεση έρευνα θα οργανωθεί κι η ομάδα των ερευνητών είναι έτοιμη να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της αμερικανικής πλευράς. Οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα και στα περίχωρα και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν άμα το πέρας των ερευνών», τονίζει η συμμαχία σε ανακοινωθέν της που μεταδόθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας από το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Υεμένη: Ο πρώην πρόεδρος καλεί ένοπλες δυνάμεις και αντάρτες να εκδικηθούν την Σ. Αραβία για τους 140 νεκρούς Facebook Twitter


Η συμμαχία εκφράζει επίσης «τα συλλυπητήριά της» στις οικογένειες των θυμάτων και χαρακτήρισε «θλιβερό και οδυνηρό το συμβάν που σημειώθηκε το Σάββατο στη Σανάα».


Επίσης διευκρινίζει πως πολιτική της είναι να δίνονται στους κυβερνήτες των μαχητικών αεροσκαφών «σαφείς οδηγίες ώστε να μη γίνονται στόχοι οι πολίτες και να κάνουν τα πάντα για να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος για τη ζωή πολιτών».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες πως θα θέσουν υπό «άμεση» επανεξέταση την υποστήριξή τους στη συμμαχία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM