Εκλογές ξανά στο Ισραήλ- Στις κάλπες σήμερα, για τέταρτη φορά σε δύο χρόνια

Εκλογές ξανά στο Ισραήλ- Στις κάλπες σήμερα, για τέταρτη φορά σε δύο χρόνια Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Για τέταρτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ σήμερα και Μπενιαμίν Νετανιάχου ελπίζει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που προχωρά γρήγορα, θα τον βοηθήσει να παραμείνει στην εξουσία.

 

Ο Νετανιάχου- που δικάζεται με την κατηγορία της διαφθοράς- είναι ο μακροβιότερος ηγέτης του Ισραήλ. Ο 71χρονος βρίσκεται στην εξουσία από το 2009. Οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν άνοδο του κόμματός του, Likud, τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, δημιουργώντας προοπτικές για συνασπισμό συντηρητικών και υπερορθόδοξων Εβραίων με περίπου 60 έδρες από τις 120 του κοινοβουλίου.

 

Μία άλλη ενδεχόμενη, συμμαχία ανάμεσα σε δεξιά, κεντρώα και αριστερά κόμματα που είναι αντίθετα σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, θα μπορούσε να διεκδικήσει την εξουσία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

 

Ο κύριος αντίπαλος του νυν πρωθυπουργού είναι ο Γιαΐρ Λιπίντ, πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Yesh Atid. Τα αποτελέσματα των εκλογών μπορεί να είναι μόνο η αρχή, σημειώνει το Reuters, καθώς ο τελικός νικητής αναμένεται να καθοριστεί στις παρασκηνιακές συζητήσεις για σχηματισμό συνασπισμού.

 

Οι επικριτές του Νετανιάχου τον κατηγορούν ότι επεδίωξε τη διενέργεια νέων εκλογών από προσωπικό συμφέρον, ελπίζοντας ότι αν εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο πιθανόν να μπορέσει να περάσει νόμο που θα αναιρέσει τις δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του.

 

Ο ίδιος έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, όπως και οποιαδήποτε προσωπική εμπλοκή σε κινήσεις για πιθανή ασυλία. Όμως, δεν απέκλεισε την πιθανότητα οι σύμμαχοί του να επιδιώξουν ένα τέτοιο νόμο.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM
Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM