Δασμούς που ξεπερνούν και το 500% επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε εισαγόμενους σωλήνες

Δασμούς που ξεπερνούν και το 500% επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε εισαγόμενους σωλήνες Facebook Twitter
0

Την επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ, ύψους που ξεπερνά ακόμα και το 500%, αποφάσισαν να επιβάλλουν, σε πρώτη φάση, οι ΗΠΑ σε εισαγόμενους συγκολλημένους σωλήνες. 

Ειδικότερα, το αμερικάνικο υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα πως συγκολλημένοι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών. 

Το υπουργείο άρχισε να διενεργεί τον Μάρτιο έρευνα για το εάν ακολουθείτο πολιτική ντάμπινγκ για τους σωλήνες αυτούς από έξι χώρες -οι υπόλοιπες δύο ήταν ο Καναδάς και η Ελλάδα. Οι σωλήνες του είδους χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές όπως η κατασκευή αγωγών μεταφοράς αερίου και πετρελαίου.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν εάν οι σωλήνες αυτοί πωλούνταν σε τιμές χαμηλότερες των θεωρούμενων ως δίκαιων ή εάν οι εξαγωγές επιδοτούνταν από τις κυβερνήσεις των κρατών αυτών.

Η έρευνα είναι μία από τις 100 και πλέον που έχουν ανοίξει αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία στο πλαίσιο του δόγματός του «πρώτα η Αμερική» λαμβάνει μέτρα προστασίας των αμερικανικών βιομηχανιών στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά.

Η όλο και πιο επιθετική στάση της Ουάσινγκτον στα εμπορικά ζητήματα επικρίνεται από μείζονες εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, αλλά και παρατηρητές εντός της χώρας, που επισημαίνουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο που θα ζημιώσει την αμερικανική οικονομία.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι επιβάλλει καταρχήν δασμούς αντιντάμπινγκ στους εισαγόμενους συγκολλημένους σωλήνες από την Ινδία ύψους έως και 541,15% και σε παρόμοια προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα ύψους έως και 198,49%.

Στους σωλήνες από τη Νότια Κορέα θα επιβληθούν εξισορροπητικοί δασμοί που θα κυμαίνονται από 0,01% ως 3,31% και σε αυτούς από την Τουρκία δασμοί ύψους 1,08% ως 3,76%.

Το 2017, η αξία των εισαγωγών συγκολλημένων σωλήνων μεγάλης διαμέτρου ανήλθε σε 29,2 εκατ. δολάρια από την Κίνα, σε 294,7 εκατ. δολάρια από την Ινδία, σε 150,9 εκατ. δολάρια από τη Νότια Κορέα και σε 57,3 εκατ. δολάρια από την Τουρκία, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Η έρευνα άρχισε έπειτα από αίτηση αμερικανικών ιδιωτικών εταιρειών που παράγουν τέτοιους σωλήνες.

Την 20ή Δεκεμβρίου αναμένεται να αποφασιστεί τελεσίδικα εάν οι επιδοτήσεις των εξαγωγών αυτών πλήττουν την αμερικανική βιομηχανία και κατόπιν το υπουργείο Εμπορίου ενδέχεται να επιβάλλει δασμούς αντιντάμπινγκ διάρκειας έως και πέντε ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
«Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / «Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Θα υποστείτε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από αυτές που θα προκαλέσετε, ξεκαθαρίζει το Ιράν καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Διεθνή / Ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος για κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Είχαν χρόνια να ζήσουν κάτι τέτοιο»

Οι αρχές προειδοποιούν ότι το κρύο θα συνεχιστεί καθ’ όλη την εβδομάδα και σε ορισμένες περιοχές των κεντρικών ΗΠΑ τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν ακόμη και -45°C
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διεθνή / Κακοκαιρία σαρώνει τις ΗΠΑ: Χωρίς ρεύμα πάνω από 670.000 σπίτια, χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Συνολικά, 17 πολιτείες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας, καθώς το κύμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με χιόνι, χαλάζι, παγωμένη βροχή και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
THE LIFO TEAM