Βρετανία: Αύριο αναμένονται στην Κύπρο τα δύο βρετανικά ελικόπτερα

ΚΥΠΡΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Στην ασφάλεια των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ενισχύσεις στέλνει η Βρετανία στην Κύπρο

Μίλησε για την πρόσφατη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον της βρετανικής αεροπορικής βάσης στο Ακρωτήρι της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το περιστατικό δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές και ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. «Η ασφάλεια του προσωπικού μας και των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο Στάρμερ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Επανέλαβε την απόφαση του Λονδίνου να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες γύρω από τις βάσεις του στην Κύπρο, με την αποστολή στρατιωτικών μέσων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη πρόσθετων συστημάτων επιτήρησης και αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αποκάλυψε ότι τα δύο ελικόπτερα Wildcat που είχε ανακοινώσει ότι θα στείλει στο νησί θα φτάσουν αύριο στην Κύπρο. Είπε μάλιστα πως «ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο για να συντονίσει τις επιχειρήσεις και να συναντήσει τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν εκεί».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιδιώκει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή. «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση και εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για την αποκλιμάκωση της έντασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κιρ Στάρμερ τόνισε επίσης ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, καθώς και με ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να συντονιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες απομάκρυνσης Βρετανών

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον ρόλο των βρετανικών βάσεων στο νησί, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο δεν χρησιμοποιήθηκαν για επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και η διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Κατά τα λοιπά έκανε εκτενή αναφορά στις ενέργειες που γίνονται ώστε να απομακρυνθούν Βρετανοί πολίτες από την περιοχή. «Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει την παρουσία τους, ώστε να μπορούμε να τους παρέχουμε πληροφορίες και υποστήριξη. Ομάδες ταχείας ανάπτυξης βρίσκονται ήδη στο Ομάν και στη Σαουδική Αραβία, ενώ προξενικές ομάδες έχουν βοηθήσει εκατοντάδες από τους πιο ευάλωτους πολίτες. Παρά το κλείσιμο εναέριων χώρων, εργαζόμαστε αδιάκοπα με αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικές εταιρείες και κυβερνήσεις για να ανοίξουμε ασφαλείς διαδρομές επιστροφής. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με εμπορικές πτήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ των οποίων και ευάλωτοι Βρετανοί που εντοπίστηκαν από τις ομάδες μας», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε πως «επτά ακόμη πτήσεις αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα από τα ΗΑΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορώ επίσης να αναφέρω ότι η πρώτη ναυλωμένη πτήση από το Ομάν απογειώθηκε πριν από λίγα λεπτά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος δήλωσε ένοχος για τη δημιουργία deepfake πορνογραφικού υλικού

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή καθώς είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου εθνικού νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM