Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ζήτησε συγγνώμη σήμερα από μία γυναίκα που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού μέσα στο στο κοινοβούλιο πριν από δύο χρόνια.

 

Ο πρωθυπουργός απολογήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την καταγγελία της εκείνη την εποχή και διέταξε έρευνα. Η γυναίκα είπε στο Channel 10 τη Δευτέρα ότι βιάστηκε στο γραφείο της τρέχουσας υπουργού Άμυνας, Λίντα Ρέινολντς τον Μάρτιο του 2019 από συνάδελφό της που εργαζόταν επίσης στο κυβερνών Φιλελεύθερο κόμμα του Μόρισον.

 

Είπε ότι μίλησε με την αστυνομία στις αρχές Απριλίου του ίδιου έτους, αλλά αποφάσισε να μην υποβάλει επίσημη καταγγελία λόγω ανησυχιών ότι θα βλάψει τις προοπτικές της σταδιοδρομίας της. Δημοσιοποιώντας την ιστορία της, η γυναίκα έδωσε το όνομά της στα μέσα ενημέρωσης.

 

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι είχε μιλήσει με μία καταγγέλλουσα τον Απρίλιο του 2019, αλλά επέλεξε να μην υποβάλει επίσημη καταγγελία. Οι αρχές δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με το αν έχει υποβληθεί έκτοτε επίσημη καταγγελία.

 

Η γυναίκα είπε ότι μίλησε στο ανώτερο προσωπικό του γραφείου της Ρέινολντς για την φερόμενη επίθεση. Είπε ότι της ζητήθηκε να παρευρεθεί σε μια συνάντηση στο γραφείο, όπου ισχυρίζεται ότι έγινε ο βιασμός. Η Ρέινολντς επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι είχε ενημερωθεί για την καταγγελία το 2019, αν και αρνήθηκε ότι η γυναίκα πιέστηκε να υποβάλει καταγγελία.

 

«Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα. «Θέλω να βεβαιωθώ ότι κάθε νέα γυναίκα που εργάζεται σε αυτό το μέρος είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής» πρόσθεσε.

 

Μετά τον Μόρισον, και η Ρέινολντς, ζήτησε συγνώμη λέοντας πως «Το να λες συγγνώμη είναι συχνά το πιο δύσκολο για εμάς, που δουλεύουμε σε αυτό το μέρος. Αλλά σήμερα, αυτή είναι η ευκολότερη λέξη που μπορώ να πω». Η Ρέινολντς ήταν υπουργός αμυντικής βιομηχανίας την εποχή του φερόμενου βιασμού και έγινε υπουργός Άμυνας δύο μήνες αργότερα.

 

Ο Μόρισον δήλωσε ότι έχει διορίσει το αρμόδιους του πρωθυπουργικού γραφείου και την αξιωματούχο του υπουργικού συμβουλίου Στέφανι Φόστερ, ως υπεύθυνους για την επανεξέταση της διαδικασίας αντιμετώπισης καταγγελιών στο χώρο εργασίας.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Φιλελεύθερο κόμμα εμπλέκεται σε ισχυρισμούς για εγκληματική ή ανάρμοστη συμπεριφορά έναντι των γυναικών. Το 2019, γυναίκες βουλευτές του δήλωσαν ότι υπέστησαν εκφοβισμό για να υποστηρίξουν μια κίνηση, απομάκρυνσης του τότε πρωθυπουργού Μάλκομ Τέρνμπιλ.

 

Επίσης, μία πρώην υπάλληλος των Φιλελευθέρων πέρυσι υπέβαλε επίσημη καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά από τον τότε υπουργό μετανάστευσης Άλαν Τάντζ. Εκείνος αρνήθηκε τις καταγγελίες.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr