Απόφαση γερμανικού δικαστηρίου: H Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες

Απόφαση γερμανικού δικαστηρίου: H Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες Facebook Twitter
0

Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία βρίσκεται «στον αέρα» ύστερα από απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που δεν επιτρέπει την επαναπροώθηση Σύρου πρόσφυγα στην Ελλάδα, υπό τον φόβο ότι θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Το δικαστήριο απεφάνθη πως η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Οι γερμανικές Αρχές συνέλαβαν τον αιτούντα άσυλο έπειτα από έλεγχο της συνοριοφυλακής. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προέβλεπαν την επιστροφή του Σύρου στην Κω, όπου καταγράφηκε και υπέβαλε αίτηση ασύλου το 2018. Η αίτησή του απορρίφθηκε, καθώς η Τουρκία θεωρήθηκε η πρώτη χώρα για άσυλο.

Δικαστήριο στη Βαυαρία, όμως, εξέτασε την ένστασή του κατά της μεταφοράς του στην Ελλάδα και αποφάσισε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ο Σύρος να επιστρέψει στην Τουρκία , η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλής τρίτη χώρα.

Σύμφωνα με την απόφαση η Τουρκία δεν εφαρμόζει επαρκώς τη συνθήκη της Γενεύης και δεν θέτει υπό καθεστώς προστασίας του αιτούντες άσυλο.

Η Deutsche Welle επισημαίνει πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο θα επηρεάσει η απόφαση αυτή τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που υπεγράφη το 2016, καθώς μία από τις βασικές τις διατάξεις αναφέρει ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία, εκτός κι αν τους δοθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Τουρκία φιλοξενεί στα εδάφη της 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, με την Άγκυρα να ανεβάζει τους αριθμούς στα 5 εκατομμύρια, όμως τις τελευταίες εβδομάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τη γειτονική χώρα πως στέλνει υποχρεωτικά πρόσφυγε πίσω στην πατρίδα τους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM
Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM