Ανησυχία για τα ανεπαρκή ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία

Ανησυχία για τα ανεπαρκή ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (EUROKINISSI/ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ)
0

Κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο πριν λίγες μέρες, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τα ανεπαρκή ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της Ευρώπης και τις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία, καθώς περιπτώσεις ιλαράς τριπλασιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον τελευταίο χρόνο.

Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν το κοινό σχέδιο δράσης για τον εμβολιασμό για την καταπολέμηση της απροθυμίας των ανθρώπων να εμβολιαστούν. Επίσης πρότειναν διάφορα μέτρα για να καταστήσουν την αξιολόγηση της ασφάλειας των εμβολίων πιο διαφανή και ζητούν περισσότερες εκστρατείες επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση των ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον εμβολιασμό, ιδίως στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο εμβολιασμός αποτρέπει περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως και μειώνει το κόστος θεραπείας που σχετίζεται με την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της αντιμικροβιακής θεραπείας. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι υπήρχαν 215.000 περιπτώσεις ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό (VPD).

Οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός πραγματικού και επιστημολογικού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι αναξιόπιστες, παραπλανητικές και μη επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι τα εμβόλια πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχονται αυστηρά σε δοκιμές πολλαπλών σταδίων και να επανεξετάζονται τακτικά.

Χαιρετίζουν την επικείμενη έναρξη μιας κοινής δράσης, η οποία συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία, για την αύξηση του αριθμού των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια στην παραγωγή και την αξιολόγηση των εμβολίων και των βοηθητικών τους ουσιών, στη χρηματοδότηση ανεξάρτητων ερευνητικών προγραμμάτων και στις ενδεχόμενες παρενέργειες των εμβολίων, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό.

Επισημαίνουν επίσης ότι οι ερευνητές πρέπει να αναφέρουν τυχόν σύγκρουση συμφερόντων. Θα πρέπει επίσης να αρθεί ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των διαβουλεύσεων της επιτροπής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και να δημοσιοποιούνται πλέον τα επιστημονικά και κλινικά δεδομένα.

Οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της νομικής βάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάλυψη ανοσοποίησης και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκολύνει ένα πιο εναρμονισμένο χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αυξήσει την υποστήριξή της στις εθνικές πρωτοβουλίες εμβολιασμού. Χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητο το γεγονός ότι το κόστος μιας συνολικής δέσμης εμβολίων για ένα παιδί είναι 68 φορές πιο ακριβό το 2014 από ό, τι το 2001. Προτείνουν λοιπόν μία συλλογική αγορά εμβολίων, συγκεντρώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των κρατών μελών.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει έκθεση το δεύτερο τρίμηνο του 2018 για ενισχυμένη συνεργασία κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό.

Η ιλαρά είναι μια σοβαρή ασθένεια και από τις αρχές του 2016 έχουν αναφερθεί 57 θάνατοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρθηκαν από τη Ρουμανία (5.224), την Ιταλία (4.978), την Ελλάδα (1.398) και τη Γερμανία (906), από την 1η Φεβρουαρίου 2017 έως τις 31 Ιανουαρίου 2018, , 34%, 9% και 6%, αντίστοιχα, όλων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν από χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 έχουν αναφερθεί επτά θάνατοι σε 4 χώρες - Ρουμανία (3), Ιταλία (2), Ελλάδα (1) και Γαλλία (1).

Πριν από την εισαγωγή του εμβολίου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η ιλαρά - ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που εξαπλώθηκε με αέρα ή μολυσμένες επιφάνειες - σκότωσε 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Το 2016 προκάλεσε το θάνατο 89.780 ανθρώπων, που είναι ο μικρότερος αριθμός θανάτων που προκλήθηκαν από ιλαρά μέχρι σήμερα.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη της εξάπλωσης της ιλαράς είναι να διασφαλιστεί ότι το 95% του πληθυσμού εμβολιάζεται με δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR). Εντούτοις, στην ΕΕ μόνο η Κροατία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Σουηδία έφθασαν στο στόχο αυτό το 2016, Για παράδειγμα, τόσο η Ρουμανία όσο και η Ιταλία, οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων το 2017, ήταν πολύ κάτω από το στόχο ασφάλειας

Ανησυχία για τα ανεπαρκή ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία Facebook Twitter

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM