Απεργία της ΓΣΕΕ

Ο Ερντογάν ορκίστηκε να εκδικηθεί τους Κούρδους, μετά τους θανάτους των ομήρων

Ο Ερντογάν ορκίστηκε να εκδικηθεί τους Κούρδους, μετά τους θανάτους των ομήρων Facebook Twitter
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων ανταρτών, μετά τον θάνατο 13 Τούρκων ομήρων κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης.

Τα θύματα ήταν κατά κύριο λόγο Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί που είχαν απαχθεί από το PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία την περίοδο 2015-16, στο αποκορύφωμα των σφοδρών μαχών ανάμεσα στην οργάνωση και τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Δύο από αυτούς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν αξιωματικοί των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών που είχαν απαχθεί από το βόρειο Ιράκ τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι οι 13 δολοφονήθηκαν με μία σφαίρα ο καθένας, οι 12 στο κεφάλι και ο ένας στον ώμο, ενώ ο τουρκικός στρατός ξεκινούσε επιχείρηση για τη διάσωσή τους, την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι σοροί τους βρέθηκαν σε μία σπηλιά στην επαρχία Γκάρα, προπύργιο του PKK στην αυτόνομη κουρδική περιοχή στο Ιράκ, το σαββατοκύριακο. Σε γραπτή δήλωση το PKK αρνήθηκε ότι σκότωσε τους ομήρους και ανέφερε ότι αυτοί πέθαναν κατά τη διάρκεια τουρκικής αεροπορικής επιδρομής.

Το περιστατικό «ενίσχυσε την αποφασιστικότητά μας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου πέρα από τα σύνορά μας», είπε ο Ερντογάν. «Την προσεχή περίοδο θα επεκτείνουμε τις επιχειρήσεις μας σε περιοχές στις οποίες η απειλή είναι έντονη», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα παραμείνουμε στις περιοχές που ασφαλίζουμε για όσο είναι απαραίτητο, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες επιθέσεις», είπε ακόμη ο Ερντογάν, μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του.

Επίσης, εξέφρασε το παράπονο της Άγκυρας, ότι δεν υπήρξε επαρκής διεθνής αλληλεγγύη. «Είτε μιλάτε, είτε όχι, εμείς ξέρουμε το καθήκον μας. Δεν θα δώσουμε στους τρομοκράτες ευκαιρία», τόνισε.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση χαρακτήρισε καταστροφική την επιχείρηση διάσωσης. «Φτωχές οικογένειες και τα παιδιά τους πληρώνουν το τίμημα σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο επικεφαλής του CHP. «Γιατί οι οικογένειες του AKP (το κόμμα του Ερντογάν) και τα παιδιά τους δεν πληρώνουν τίμημα; Αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να είχαν σωθεί και να επιστρέψουν σπίτι. Η ευθύνη για τους 13 μάρτυρές μας είναι του Ερντογάν», συμπλήρωσε.

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε εφόδους κατά του PKK σε όλη την Τουρκία, μετά τον εντοπισμό των νεκρών, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα για δύο στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, για «προκλητικές» αναρτήσεις στα social media.

Ο θάνατος των 13 Τούρκων προκάλεσε και ένταση στη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον. Στην πρώτη του αντίδραση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι καταδικάζει το συμβάν, αν επιβεβαιωθούν τα όσα λέει η Τουρκία για το τι έγινε. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Ερντογάν, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τελικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, σε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το PKK υπεύθυνο για τους θανάτους.

Με πληροφορίες από Times, Reuters

Διεθνή
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ