O Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος, ο 46ος, πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων «κλείδωσαν» την εκλογή του. Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα;

 

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μετακομίσει απευθείας στον Λευκό Οίκο. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν πρώτα. Συνήθως πρόκειται μια ομαλή διαδικασία, αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν επιπλοκές, λόγω των πιθανών δικαστικών προσφυγών για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το BBC δίνει απαντήσεις σε μερικά βασικά ερωτήματα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. 

 

Πότε θα γίνει ο Μπάιντεν πρόεδρος;

 

Είναι γραμμένο στο αμερικανικό Σύνταγμα ότι η νέα θητεία ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου, το μεσημέρι.

 

Αυτό συμβαίνει με την τελετή της ορκωμοσίας, που γίνεται στην Ουάσινγκτον. Ο νέος πρόεδρος και αντιπρόεδρος ορκίζονται ενώπιον του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

 

Οπότε, ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις θα ορκιστούν στις 20 Ιανουαρίου του 2021. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Αν ο εν ενεργεία πρόεδρος πεθάνει ή παραιτηθεί, ο αντιπρόεδρος ορκίζεται το ταχύτερο δυνατόν.

 

Τι είναι η προεδρική μετάβαση;

 

Είναι η περίοδος από το εκλογικό αποτέλεσμα μέχρι την έναρξη της νέας προεδρικής θητείας στις 20 Ιανουαρίου.

 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος συγκροτεί την ομάδα μετάβασης, που προετοιμάζει την ανάληψη εξουσίας αμέσως μετά την ορκωμοσία. Το επιτελείο του Μπάιντεν ήδη έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα για τη μετάβαση.

 

Θα επιλέξουν τους ανθρώπους που θα αναλάβουν τα υπουργεία, θα συζητήσουν τις πολιτικές προτεραιότητες και θα προετοιμαστούν να κυβερνήσει. Μέλη της ομάδας πηγαίνουν σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να ενημερωθούν για ζητήματα όπως επικείμενες προθεσμίες, προϋπολογισμοί και ποιος κάνει τι.

 

Συγκεντρώνουν όλες τις πληροφορίες για εκείνους που θα αναλάβουν και είναι διαθέσιμοι για να προσφέρουν βοήθεια και μετά την ορκωμοσία. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να παραμείνουν μέλη της διακυβέρνησης.

 

Ο Τζο Μπάιντεν συγκροτούσε την ομάδα μετάβασης για μήνες και συγκέντρωσε πόρους για τη χρηματοδότησή της.

 

Ποιες λέξεις θα ακούσουμε πολλές φορές

 

Εκλεγμένος πρόεδρος: Έτσι αποκαλείται ένας υποψήφιος που έχει κερδίσει τις εκλογές αλλά δεν έχει ορκιστεί ακόμη πρόεδρος.

 

Υπουργικό Συμβούλιο: Σύντομα ο Μπάιντεν θα αρχίσει να ανακοινώνει ποιοι θα συμπεριληφθούν στο συμβούλιο, που είναι η κορυφαία ομάδα στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης. Περιλαμβάνει τους επικεφαλής σε όλα τα σημαντικά υπουργεία και τις υπηρεσίες.

 

Ακρόαση έγκρισης: Πολλές από τις κορυφαίες θέσεις στην κυβέρνηση, για τις οποίες επιλέξει τα πρόσωπα ο πρόεδρος, χρειάζονται έγκριση από τη Γερουσία. Οι άνθρωποι που θα επιλέξει ο Μπάιντεν θα περάσουν από ακρόαση επιτροπών της Γερουσίας και στη συνέχεια θα γίνει ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη.

 

Celtic: Ως εκλεγμένος πρόεδρος, ο Μπάιντεν θα έχει αυξημένη προστασία από τη Μυστική Υπηρεσία και η κωδική ονομασία του είναι Celtic. Αυτά τα ονόματα επιλέγονται από τον υποψήφιο. Ο Τραμπ ήταν ο Mogul και η Καμάλα Χάρις, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επέλεξε το Pioneer.

 

Θα υπάρξουν νομικές προσφυγές;

 

Είναι σχεδόν σίγουρο. Ο Τραμπ έχει πει ότι θα προσφύγει για «όλες τις πολιτείες που πήρε πρόσφατα ο Μπάιντεν», καταγγέλλοντας απάτη, χωρίς να δώσει αποδείξεις.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η καμπάνια του ήδη αναζητά κορυφαίους δικηγόρους για να αναλάβουν αυτή την αποστολή. Οι προσπάθειές τους θα ξεκινήσουν στα δικαστήρια των πολιτειών αλλά θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όμως, ειδικοί επί των νομικών έχουν σχολιάσει ότι οι μηνύσεις αυτές είναι απίθανο να επιτύχουν να αλλάξουν τα αποτελέσματα.

 

Επίσης αναμένεται επανακαταμέτρηση ψήφων σε κάποιες πολιτείες, που έχει ζητήσει το επιτελείο Τραμπ, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

 

Τι θα γίνει αν ο Τραμπ δεν αναγνωρίσει την ήττα;

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι θα προσβάλλει τα αποτελέσματα. Αν αυτές οι προσπάθειές του είναι ανεπιτυχείς, θα αυξηθεί η πίεση για να αναγνωρίσει δημόσια την ήττα. Πρέπει να το κάνει όμως;

 

Το τηλεφώνημα αποδοχής της ήττας, από αυτόν που έχασε τις εκλογές προς τον νικητή, είναι μια παράδοση που τηρείται στην αμερικανική πολιτική. Δεν είναι όμως κάτι υποχρεωτικό.

 

Για παράδειγμα, το 2018 η Δημοκρατική υποψήφια κυβερνήτης Στέισι Άμπραμς υποστήριξε ότι έγινε εκλογική απάτη και εκφοβισμός και ποτέ δεν αναγνώρισε την ήττα της από τον Μπράιαν Κεμπ, τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της.

 

Αυτό δεν έχει συμβεί στην προεδρική «κούρσα» στη σύγχρονη εποχή. Αλλά, όταν τα εκλογικά αποτελέσματα πιστοποιηθούν, τα γρανάζια της διακυβέρνησης θα γυρίσουν, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να κάνει ο Τραμπ.

 

Παρότι δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί την ήττα, ούτε καν να πάει στην ορκωμοσία του Μπάιντεν, έχει κάποιες νομικές υποχρεώσεις. Πρέπει να εξουσιοδοτήσει τη διοίκησή του να κάνει τις προετοιμασίες για να αναλάβει η ομάδα του Μπάιντεν. Αυτό είναι κάτι που, σύμφωνα με αξιωματούχους της ομάδας του, έχει ήδη κάνει.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στην εξουσία ως ένας υποψήφιος που δεν φοβόταν να σπάσει μακρές παραδόσεις και νόρμες. Αν το επιθυμεί, μπορεί να αποχωρήσει με τον ίδιο τρόπο.

 

Τι θα κάνει η Καμάλα Χάρις στην περίοδο μετάβασης;

 

Η Καμάλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα που θα γίνει αντιπρόεδρος, θα διορίσει το δικό της επιτελείο και θα μάθει περισσότερα για τη δουλειά από την προηγούμενη διοίκηση.

 

Οι αντιπρόεδρο εργάζονται στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, αλλά δεν μένουν εκεί. Παραδοσιακά, ζουν στον οικισμό του Παρατηρητηρίου του Ναυτικού, που απέχει περίπου 10 λεπτά από τον Λευκό Οίκο οδικώς.

 

Πώς είναι να μετακομίζεις στον Λευκό Οίκο;

 

Καλύτερα σήμερα από ότι το 1800, όταν το πρώτο προεδρικό ζεύγος, Τζον και Άμπιγκεϊλ Άνταμς εγκαταστάθηκαν ενώ το κτίριο δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη.

 

Τη σημερινή εποχή αναμένεται ότι ο νέος πρόεδρος και η οικογένειά του θα πρέπει να αλλάξουν τη διακόσμηση ή τα έπιπλα, λόγω της φυσιολογικής φθοράς, για αυτό και το Κογκρέσο έχει κονδύλι για αυτό.

 

Το κτίριο διαθέτει 132 δωμάτια και 35 μπάνια. Η Μελάνια Τραμπ, ως Πρώτη Κυρία, έκανε αρκετές βελτιώσεις.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr