Τζο Μπάιντεν: Οι τραγωδίες που τον σημάδεψαν

Τζο Μπάιντεν: Οι τραγωδίες που τον σημάδεψαν Facebook Twitter
EPA
0

Ένα βήμα από τον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν αφού πήρε το προβάδισμα και στην πολιτεία κλειδί της Πενσιλβάνια.

Σε μία καταμέτρηση που προχωρεί σταγόνα-σταγόνα, η τάση ανατράπηκε πριν από λίγη ώρα με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να ξεπερνά πλέον κατά περισσότερες από 6.700 ψήφους περίπου τον απερχόμενο πρόεδρο.

Αν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει την μεγάλη βιομηχανική πολιτεία των βορειοανατολικών ΗΠΑ, θα γίνει ο 46ος πρόεδρος. 

Ο Μπάιντεν γεννήθηκε το 1942 στην πόλη Ραστ Μπελτ του Σκράντον στην Πενσιλβανία. O πατέρας του, Τζόζεφ, ήταν ένας πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, του οποίου η περιουσία είχε πολλές διακυμάνσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. 

Ήταν ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα αδέλφια μιας ιρλανδικής καθολικής οικογένειας και που αντιμετώπισε κατά καιρούς πολλές οικονομικές δυσκολίες.

Παρά το τραύλισμά του, ο Τζο Μπάιντεν ήταν δημοφιλής στο σχολείο και εξελέγη πρόεδρος της τάξης αρκετές χρονιές, προτού η αθλητική του επιτυχία τον οδηγήσει στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, όπου έπαιξε ποδόσφαιρο. Τελικά αποφοίτησε με πτυχίο στην πολιτική επιστήμη.

Έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή του το 1965, ο Μπάιντεν γνώρισε την πρώτη του σύζυγο Νίλια Χάντερ στις Μπαχάμες, όσο βρισκόταν σε διακοπές. Παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα και απέκτησαν τρία παιδιά.

Ωστόσο, οι προσωπικές δυσκολίες δεν άργησαν παρά τις επιτυχίες στην επαγγελματική του ζωή και την καριέρα που έχτιζε στην πολιτική. Η σύζυγός του, Νίλια, και η ενός έτους κόρη τους, Ναόμι, σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, όταν είχαν βγει για τις χριστουγεννιάτικες αγορές στο Ντέλαγουερ.

Τα άλλα δύο του παιδιά ήταν οι μόνοι επιζώντες, με ένα σπασμένο πόδι και ένα μικρό κάταγμα στο κρανίο αντίστοιχα, αλλά η σύζυγός του Νίλια και η Ναόμι σκοτώθηκαν.

Ο Μπάιντεν σκέφτηκε ακόμη και να παραιτηθεί προκειμένου να φροντίσει τα δύο μικρά παιδιά του. Ήταν τέτοιο το σοκ που είχε σκεφτεί ακόμη και την αυτοκτονία τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία, αλλά αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τους δύο γιους του. Όπως είπε: «Το σκέφτηκα, αλλά δεν το έκανα. Είχα σκεφτεί πώς θα ήταν απλώς να πάω στη γέφυρα και να πηδήξω και να τελειώνω για πάντα».

Λίγες μέρες αργότερα ορκίστηκε στο Κογκρέσο την ώρα που οι δύο γιοι του ήταν στο νοσοκομείο. «Αισθάνομαι ότι θα έπρεπε να έχω δίπλα τα παιδιά μου» είχε πει τότε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press της εποχής εκείνης.

Ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε να εργάζεται, και λίγα χρόνια αργότερα γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, Τζιλ Τζέικομπς, σε ένα τυφλό ραντεβού. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν μια κόρη μαζί, την Άσλεϊ, το 1981.

Το 2015, ο γιος του, ο 46χρονος Μπο Μπάιντεν που είχε διατελέσει πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης στο Ντέλαγουερ για οχτώ χρόνια ,πέθανε.

Είχε υπηρετήσει για έναν χρόνο στο Ιράκ, με βαθμό λοχαγού. Είχε υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση σε ένα ιατρικό κέντρο που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του καρκίνου στο Τέξας, ωστόσο τελικά έχασε την μάχη.

Ο Τζο Μπάιντεν που δεν φαινεται να τα παρατάει εύκολα, δηλώνει σήμερα σίγουρος ότι θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως θα εκλεγεί ως Δημοκρατικός, αλλά θα κυβερνήσει ως Αμερικανός.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM