Eurogroup: Διακοπή χωρίς συμφωνία - Θα συνεχιστεί την Πέμπτη

Eurogroup: Διακοπή χωρίς συμφωνία - Θα συνεχιστεί την Πέμπτη Facebook Twitter
EPA
0

Μετά από μία ολονύκτια, μαραθώνια συνεδρίαση, το Eurogroup διέκοψε τις εργασίες του και η τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστεί την Πέμπτη, καθώς το χάσμα για τη δημοσιονομική πολιτική απέναντι στην πανδημία κορωνοϊού μοιάζει να είναι αγεφύρωτο προς το παρόν.

Όλη τη νύχτα, ο προέδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με μικρές ομάδες υπουργών για το κοινό ανακοινωθέν, χωρίς αποτέλεσμα. Χώρες του Βορρά επιμένουν πως η όποια παροχή χρηματοδότησης από την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) του ESM θα πρέπει να συνοδευτεί με όρους μακροχρόνιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Από την άλλη, το στρατόπεδο των εννέα χωρών που – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – που τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων με ευνοϊκούς όρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, ζητούν ρητή αναφορά σε ταμείο ανάκαμψης, με δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους, όπως το σύστημα που πρότεινε η Γαλλία.

Η διαφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας δεν έχει επιλυθεί, καθώς η γειτονική χώρα, που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση της πανδημίας, ζητά δάνεια από τον ESM χωρίς αιρεσιμότητα, και ρητή αναφορά, ενώ η Ολλανδία επιμένει σε όρους μακροοικονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, χωρίς αμοιβαιοποίηση του χρέους.

«Μετά από 16 ώρες διαβουλεύσεων, φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Ανέστειλα το Eurogroup που θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη. Οι στόχοι μου παραμένουν: Ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας ενάντια στην κρίση της Covid-19 για την προστασία εργαζομένων, επιχειρήσεων και κρατών, και η δέσμευση για ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης», έγραψε ο Σεντένο στο Twitter. 

Το παρασκήνιο

Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος με αναφορά σε πιθανή χρήση «καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων» θεωρήθηκε ανεπαρκές από τις χώρες που ζητούν ευνοϊκή χρηματοδότηση και υπερβολικά φιλόδοξο από τα κράτη που αντιτίθενται. Διχογνωμία υπήρξε ακόμα και για πρόγραμμα επιδότησης εργασίας της Κομισιόν (SURE) καθώς ορισμένες χώρες ζητούν διασφαλίσεις ότι θα είναι προσωρινό.

Η Γαλλία προτείνει ένα ταμείο πεπερασμένης διάρκειας (5-10 ετών) που θα μπορεί να εκδίδει χρέος με την «κοινή και εις ολόκληρον» εγγύηση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο αυτό βρίσκει αντίθετες τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας. Η Ισπανία προτείνει ένα σχήμα ειδικού σκοπού με διαχειριστή την Κομισιόν που θα δανείζεται στις αγορές με την εγγύηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των εσόδων από έναν νέο ψηφιακό φόρο, μεταβιβάζοντας τους πόρους σε χώρες που το έχουν ανάγκη.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ