Eurogroup: Στις 11 σήμερα η συνέντευξη Τύπου - «Χάσμα» στη μαραθώνια συνεδρίαση

Eurogroup: Στις 11 σήμερα η συνέντευξη Τύπου - «Χάσμα» στη μαραθώνια συνεδρίαση Facebook Twitter
EPA
0

Για τις 11π.μ ώρα Ελλάδας μετατέθηκε η συνέντευξη Τύπου για του μαραθώνιου Eurogroup, για την στήριξη της εργασίας και τα δημοσιονομικά των κρατών - μελών εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού αλλά και για την «επόμενη ημέρα».


Η ολονύκτια τηλε-συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη έως τις πρωινές ώρες και επί τάπητος τέθηκε το πρόγραμμα στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης, εν μέσω πανδημίας. Όπως όμως φαίνεται, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, το χάσμα των απόψεων δεν είχε γεφυρωθεί.

Από τη μία πλευρά, χώρες του Βορρά επιμένουν πως η όποια παροχή χρηματοδότησης από την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) του ESM θα πρέπει να συνοδευτεί με όρους μακροχρόνιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Από την άλλη, το στρατόπεδο των εννέα χωρών που – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – που τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων με ευνοϊκούς όρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, και ζητούν ρητή αναφορά σε ταμείο ανάκαμψης, με δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους, όπως το σύστημα που πρότεινε η Γαλλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Γαλλία προτείνει ένα ταμείο πεπερασμένης διάρκειας (5-10 ετών) που θα μπορεί να εκδίδει χρέος με την «κοινή και εις ολόκληρον» εγγύηση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο αυτό βρίσκει αντίθετες τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας.

Η Ισπανία προτείνει ένα σχήμα ειδικού σκοπού με διαχειριστή την Κομισιόν που θα δανείζεται στις αγορές με την εγγύηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των εσόδων από έναν νέο ψηφιακό φόρο, μεταβιβάζοντας τους πόρους σε χώρες που το έχουν ανάγκη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι «εννέα» αυτά δεν αρκούνται σε μια γενικόλογη αναφορά περί διερεύνησης για «περαιτέρω μέτρα». Άλλωστε και η Ιταλία απορρίπτει την πρόταση της Ολλανδίας και ενδεικτικό είναι πως σε προχθεσινή συνέντευξή του, ο Τζουζέπε Κόντε είχε εκφράσει δημοσίως την περιφρόνησή του για λύση του ESM. 

«Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα», ανέφερε το βράδυ ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Λουίς Ρέγκο με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Χθες το απόγευμα, η τηλεδιάσκεψη διακόπηκε στις 8μ.μ ώρα Ελλάδος, ώστε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο να ενσωματώσει τις ενστάσεις των δύο πλευρών σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα ήταν αμοιβαία αποδεκτό. Η μία παράταση ακολουθούσε την επόμενη και ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών Εντουαρντ Σικλούνα έγραψε στο Twitter ότι η τηλεδιάσκεψη «ίσως διαρκέσει έως αύριο το πρωί», ώστε να υπάρξει συμφωνία για «μια στρατηγική τεσσάρων αξόνων» που να «ανοίγει τον δρόμο για μια βιώσιμη ανάκαμψη».

Οι 4 άξονες είναι:

-Η προληπτική γραμμή του ESM ύψους 240 δισ. ευρώ

-Ένα νέο πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (που θα μπορούσε να αυξήσει τη δανειοδοτική ικανότητα προς την πραγματική οικονομία κατά έως και 200 δισεκατομμύρια ευρώ)

-Το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας SURE της Κομισιόν, για την παροχή δανείων ύψους 100 δισ. στα κράτη-μέλη ώστε να στηριχθεί η απασχόληση

-Η δημοσιονομική δυνατότητα χρηματοδότησης των αναγκαίων πακέτων τόνωσης των οικονομιών, μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο, για την επανεκκίνηση των οικονομιών.Το πρόγραμμα αυτό θα διαφέρει από χώρα σε χώρα. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027. Ωστόσο το ύψος του δεν αρκεί για την χρηματοδότηση για το σχέδιο ανάκαμψης (1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ ήτοι λιγότερο από 1,1 τρισ. σε βάθος επταετίας). 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM