Βενεζουέλα: Αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό χωρίς μάσκες, γάντια, φάρμακα- Το ΔΝΤ δεν δίνει δάνειο

Βενεζουέλα: Αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό χωρίς μάσκες, γάντια, φάρμακα- Το ΔΝΤ δεν δίνει δάνειο Facebook Twitter
Σε καραντίνα έχει μπει όλη η Βενεζουέλα (Πηγή φωτό EPA)
1

Ακόμη και οι πιο πλούσιες και ισχυρές χώρες δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον κορωνοϊό. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στη Βενεζουέλα, που ήδη ήταν βυθισμένη σε κρίση.

Φάρμακα, μάσκες, γάντια είναι σε έλλειψη. Ακόμη και το σαπούνι ή το τρεχούμενο νερό δεν είναι αυτονόητα στα νοσοκομεία. Η έλλειψη κλινών, έχει γίνει η νέα «κανονικότητα». Και τώρα, «χτύπησε» τη χώρα ο κορωνοϊός.

Στη Βενεζουέλα έχουν εντοπιστεί 33 κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Ήδη, ο Νικολάς Μαδούρο επέβαλε καραντίνα σε όλη τη χώρα, η οικονομία της οποίας έχει αποδεκατιστεί και ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 10.000% πέρυσι, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Καιρό προτού εμφανιστεί η απειλή του κορωνοϊού, στη Βενεζουέλα ήταν «ρουτίνα» η έλλειψη βασικών τροφίμων και ιατροφαρμακευτικών προμηθειών.

Χωρίς αντιβιοτικά, γάντια, μάσκες

Στα νοσοκομεία συχνά υπάρχει διακοπή ρεύματος, ενώ τα βασικά- από γάντια έως βασικά αντιβιοτικά- είναι πολλές φορές δυσεύρετα. Περίπου 4,5 κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ανάμεσά τους και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

«Το σύστημα υγείας είναι απόλυτα αποδυναμωμένο. Δεν έχει την ικανότητα και τους πόρους για να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, όχι σε μια επιδημία όπως ο κορωνοϊός», δήλωσε ο Χοσέ Φελίς Ολέτα, που είχε διατελέσει υπουργός Υγείας της Βενεζουέλας το διάστημα 1997-1999.

Σύμφωνα με έρευνα ανάμεσα σε γιατρούς σε όλη τη χώρα, από την τοπική ΜΚΟ Medicos Unidos, το 25% έχουν αξιόπιστο τρεχούμενο νερό στα νοσοκομεία και τις κλινικές που εργάζονται. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχουν γάντια, μάσκες, σαπούνι ή προστατευτικά γυαλιά.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Καράκας το 80% των εργαζομένων δεν έχουν προστατευτικό εξοπλισμό για ασθενείς που μπορεί να έχουν μολυσματικές ασθένειες. «Ο τραυματιοφορέας που πρέπει να φορά μάσκα, γάντια και ρόμπα μιας χρήσης. Ο νοσοκόμος πρέπει να φορά γυαλιά και γάντια, αλλά τίποτα από αυτά δεν υπάρχει», δήλωσε ο Μάουρο Ζαμπράνο, εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων.

«Όχι» από το ΔΝΤ στο αίτημα Μαδούρο για 5 δισ. δολάρια

Την Τρίτη, ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το ΔΝΤ χρηματοδότηση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.

Όμως, το Ταμείο απέρριψε το αίτημά του. «Δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να εξετάσει το αίτημα αυτό. Οι ενέργειες του ΔΝΤ βασίζονται στην επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης από τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναγνώριση σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα», δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου.

Περίπου 60 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ AFP

 

 

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια