Νέα διαρροή εγγράφων της Cambridge Analytica: «Εκτός ελέγχου η παγκόσμια χειραγώγηση»

Νέα διαρροή εγγράφων της Cambridge Analytica: «Εκτός ελέγχου η παγκόσμια χειραγώγηση» Facebook Twitter
1

Νέα διαρροή από δεκάδες χιλιάδες έγγραφα της Cambridge Analytica αποκαλύπτει μια άνευ προηγουμένου χειραγώγηση των ψηφοφόρων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όλα ξεκίνησαν την Πρωτοχρονιά όταν ένας ανώνυμος λογαριασμός στο Twitter άρχισε να δημοσιεύει τα έγγραφα, δίνοντας στη δημοσιότητα links με υλικό σχετικά με τις εκλογές σε Μαλαισία, Κένυα και Βραζιλία.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αρχεία για το Ιράν, του οποίου ο ισχυρός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί δολοφονήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, που απολύθηκε πρόσφατα.

Τα έγγραφα προέρχονται από λογαριασμούς email και σκληρούς δίσκους της Μπρίτανι Κάιζερ, πρώην σύμβουλος της Cambridge Analytica, η οποία αποφάσισε να προβεί στις σχετικές αποκαλύψεις μετά και τις εκλογές στη Βρετανία τον περασμένο μήνα.


Το αδημοσίευτο υλικό αποκαλύπτει πώς η Cambridge Analytica βοήθησε να αναπτυχθεί μια «εξελιγμένη δομή εικονικών εταιρειών που σχεδιάστηκαν για να διοχετεύουν σκοτεινά χρήματα στην πολιτική», ανέφερε η Κάιζερ στην εφημερίδα Guardian.

Το υλικό δείχνει επίσης πως η Cambridge Analytica, μία πλέον ανενεργή εταιρεία πολιτικής συμβουλευτικής και συλλογής δεδομένων, φέρεται να εργαζόταν για ένα πολιτικό κόμμα στην Ουκρανία το 2017 ακόμη και όταν τελούσε υπό έρευνα για ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η Κάιζερ υποστηρίζει πως η πρόσβαση της Cambridge Analytica σε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για να τους κατευθύνει στις πολιτικές καμπάνιες ήταν απλώς μέρος μιας μεγαλύτερης παγκόσμιας «επιχείρησης», στην οποία εμπλέκονται κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες, πολυεθνικές εταιρίες και προεκλογικές εκστρατείες που στόχο είχαν να χειραγωγήσουν και να επηρεάσουν τους πολίτες.

«Είναι εντελώς σαφές πως τα εκλογικά μας συστήματα είναι απολύτως εκτεθειμένα σε καταχρήσεις. Φοβάμαι πολύ τι θα συμβεί στις αμερικανικές εκλογές αργότερα φέτος και νομίζω πως ένας τρόπος για να προστατευτούμε είναι να αποκαλύπτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες», είπε η Κάιζερ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια