Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο κήρυξε χθες Πέμπτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια της χώρας της Λατινικής Αμερικής, που παρέλυσε από απεργιακές κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και βίαια επεισόδια που πυροδότησε η αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 100%.

Συνδικάτα εργαζομένων του τομέα των μεταφορών κήρυξαν απεργιακή κινητοποίηση εύρους χωρίς προηγούμενο από το 2007, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Στην πρωτεύουσα Κίτο, δεν κυκλοφόρησαν ταξί και λεωφορεία, ενώ οι φοιτητές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, όπως και πολλοί αυτόχθονες. Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους κι έβαλαν φωτιές σε ελαστικά αυτοκινήτων.

«Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών και για να αποφευχθεί το χάος, κήρυξα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε εθνικό επίπεδο», είπε ο πρόεδρος Μορένο σε δημοσιογράφους έπειτα από την κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου που συγκάλεσε. Διαβεβαίωσε ότι έχει το «θάρρος» να πάρει τις «σωστές αποφάσεις».

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιτρέπει τη δημιουργία ζωνών όπου θα εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας, την αναστολή ή τον περιορισμό δικαιωμάτων όπως αυτό της ελεύθερης κίνησης των προσώπων, καθώς και την επιβολή λογοκρισίας στα ΜΜΕ. Επιτρέπει επίσης την κινητοποίηση του στρατού και της αστυνομίας για την επιβολή της δημόσιας τάξης. Το Σύνταγμα του Ισημερινού προβλέπει ότι το μέτρο μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για 60 ημέρες και να παραταθεί για επιπλέον 30.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SAVANNAH GUTHRIE ΑΠΑΓΩΓΗ NANCY GUTHRIE

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε το σωστό» - Το νέο μήνυμα προς τους απαγωγείς της μητέρας της

«Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που πήραν τη μαμά μας. Και απλώς ήθελα να βγω και να πω ότι ελπίζουμε ακόμη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα παρουσιάστρια
THE LIFO TEAM
Οι φυλακές της Ιαπωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με οίκους ευγηρίας

Διεθνή / Οι φυλακές της Ιαπωνίας μοιάζουν όλο και περισσότερο με οίκους ευγηρίας

Σε μία από τις χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, το 13% των κρατουμένων είναι ηλικιωμένοι, πολλοί από τους οποίους διαπράττουν μικροαδικήματα για να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή πίσω από τα κάγκελα.
THE LIFO TEAM