Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο κήρυξε χθες Πέμπτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια της χώρας της Λατινικής Αμερικής, που παρέλυσε από απεργιακές κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και βίαια επεισόδια που πυροδότησε η αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 100%.

Συνδικάτα εργαζομένων του τομέα των μεταφορών κήρυξαν απεργιακή κινητοποίηση εύρους χωρίς προηγούμενο από το 2007, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Στην πρωτεύουσα Κίτο, δεν κυκλοφόρησαν ταξί και λεωφορεία, ενώ οι φοιτητές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, όπως και πολλοί αυτόχθονες. Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους κι έβαλαν φωτιές σε ελαστικά αυτοκινήτων.

«Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών και για να αποφευχθεί το χάος, κήρυξα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε εθνικό επίπεδο», είπε ο πρόεδρος Μορένο σε δημοσιογράφους έπειτα από την κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου που συγκάλεσε. Διαβεβαίωσε ότι έχει το «θάρρος» να πάρει τις «σωστές αποφάσεις».

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιτρέπει τη δημιουργία ζωνών όπου θα εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας, την αναστολή ή τον περιορισμό δικαιωμάτων όπως αυτό της ελεύθερης κίνησης των προσώπων, καθώς και την επιβολή λογοκρισίας στα ΜΜΕ. Επιτρέπει επίσης την κινητοποίηση του στρατού και της αστυνομίας για την επιβολή της δημόσιας τάξης. Το Σύνταγμα του Ισημερινού προβλέπει ότι το μέτρο μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για 60 ημέρες και να παραταθεί για επιπλέον 30.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βικτόρια Μπέκαμ: Στην κορυφή των βρετανικών charts εν μέσω της ρήξης με τον γιο της Μπρούκλιν

Διεθνή / Βικτόρια Μπέκαμ: Στην κορυφή των βρετανικών charts εν μέσω της ρήξης με τον γιο της Μπρούκλιν

Το πρώτο solo single της Βικτόρια Μπέκαμ κατέκτησε την κορυφή σε δύο βρετανικά charts - ένδειξη πως έχει τη στήριξη των θαυμαστών της εν μέσω της διαμάχης με τον πρωτότοκο γιο της
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Μινεσότα για να διαδηλώσουν κατά της ICE

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Μινεσότα για να διαδηλώσουν κατά της ICE

Εκατοντάδες επιχείρησεις έμειναν κλειστές και χιλιάδες πολίτες δεν πήγαν στις δουλειές τους προκειμένου να στηρίξουν τις διαδηλώσεις κατά της μεταναστευτικής πολιτικής στην αμερικανική πολιτεία
THE LIFO TEAM