Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο κήρυξε χθες Πέμπτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια της χώρας της Λατινικής Αμερικής, που παρέλυσε από απεργιακές κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και βίαια επεισόδια που πυροδότησε η αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 100%.

Συνδικάτα εργαζομένων του τομέα των μεταφορών κήρυξαν απεργιακή κινητοποίηση εύρους χωρίς προηγούμενο από το 2007, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Στην πρωτεύουσα Κίτο, δεν κυκλοφόρησαν ταξί και λεωφορεία, ενώ οι φοιτητές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, όπως και πολλοί αυτόχθονες. Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους κι έβαλαν φωτιές σε ελαστικά αυτοκινήτων.

«Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών και για να αποφευχθεί το χάος, κήρυξα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε εθνικό επίπεδο», είπε ο πρόεδρος Μορένο σε δημοσιογράφους έπειτα από την κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου που συγκάλεσε. Διαβεβαίωσε ότι έχει το «θάρρος» να πάρει τις «σωστές αποφάσεις».

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιτρέπει τη δημιουργία ζωνών όπου θα εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας, την αναστολή ή τον περιορισμό δικαιωμάτων όπως αυτό της ελεύθερης κίνησης των προσώπων, καθώς και την επιβολή λογοκρισίας στα ΜΜΕ. Επιτρέπει επίσης την κινητοποίηση του στρατού και της αστυνομίας για την επιβολή της δημόσιας τάξης. Το Σύνταγμα του Ισημερινού προβλέπει ότι το μέτρο μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για 60 ημέρες και να παραταθεί για επιπλέον 30.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM