Ουκρανία - προεδρικές εκλογές: Νίκη του κωμικού Ζελένσκι δείχνουν τα exit polls

Ουκρανία - προεδρικές εκλογές: Νίκη του κωμικού Ζελένσκι δείχνουν τα exit polls Facebook Twitter
0

Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένκσι φαίνεται πως κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα exit poll.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο βρίσκεται στη δεύτερη θέση.


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο Ζελένσκι συγκέντρωσε το 30,4% των ψήφων, έναντι του 17,8% για τον Ποροσένκο.

Οι δύο άνδρες περνάνε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου.


Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο συγκέντρωσε το 14% των ψήφων.

Ο Ζελένσκι, γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1978 και εργάστηκε στο παρελθόν ως τηλεπαρουσιαστής, σεναριογράφος, ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Kvartal 95. 

Σπούδασε νομική στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου και υπήρξε μέλος του συμβουλίου και γενικός παραγωγός του τηλεοπτικού καναλιού "Inter" από το 2010 έως το 2012.

Το «φαινόμενο Ζελένσκι»

 

Ο Ζελένσκι παρότι δεν διαθέτει καμία πολιτική εμπειρία κατάφερε και ανέτρεψε τα προγνωστικά που έκαναν λόγο για μια μάχη ανάμεσα σε δύο από τους εμπειρότερους πολιτικούς της Ουκρανίας.


Ο 41χρονος κωμικός εκμεταλλεύτηκε την λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο και χρησιμοποίησε το ίντερνετ για να περάσει το μήνυμά του στους ψηφοφόρους.

Για πολλούς η πολιτική του θυμίζει την λαϊκιστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ. Οι υποστηρικτές του ωστόσο τον θεωρούν μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην παλιά φρουρά, η οποία όπως υποστηρίζουν, δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.


Ο Ποροσένκο ανήλθε στην εξουσία το 2014 με την φιλοευρωπαϊκή, κατά της διαφθοράς λαϊκή εξέγερση, ενώ η Τιμοσένκο ήταν το πρόσωπο της Πορτοκαλί Επανάστασης, η οποία το 2004 υποσχέθηκε μια νέα, πιο δίκαιη Ουκρανία.

«Ο Ζελένσκι θεωρείται ο "τίποτα από τα παραπάνω" υποψήφιος. Επίσης είναι ένα νέο πρόσωπο, είναι μοντέρνος, είναι νέος, είναι trendy», δηλώνει στο AFP ο πολιτικός αναλυτής Βαντίμ Καρασίοφ. «Ο λαός έχει κουραστεί από τις παρωχημένες ιδέες και τους συνηθισμένους πολιτικούς», προσθέτει.


Αλλά όπως ο ίδιος επισημαίνει, υπάρχει διαφορά από το να χρησιμοποιηθεί η υποψηφιότητα του ουκρανού ηθοποιού απέναντι στην πολιτική ελίτ και να του εμπιστευτεί ο λαός τα ηνία της χώρας. Το αποτέλεσμα των εκλογών βέβαια είναι μάλλον απρόβλεπτο σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του. Καταρχάς οι περισσσότεροι υποστηρικτές του είναι νέοι και πιθανόν απρόθυμοι να πάνε να ψηφίσουν. Επιπλέον υπάρχει ένας αριθμός ρεκόρ υποψηφίων (39), αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων.

Πάντως ακόμη και αν δεν κερδίσει την προεδρική εκλογή, η συμμετοχή στις εκλογές θα επιτρέψει στον ίδιο και στο νεοϊδρυθέν κόμμα του να εξασφαλίσουν ένα καλό ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.


Οι επικριτές του επικεντρώνονται στην ασάφεια του μανιφέστου του, τα κυριότερα σημεία του οποίου επιλέχτηκαν έπειτα από λαϊκή ψηφοφορία που διενεργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αμφισβητούν την ικανότητα ενός ανθρώπου, η πολιτική εμπειρία του οποίου περιορίζεται σε έναν ρόλο σε σόου με τον τίτλο «Υπηρέτης του λαού».

Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Ζελένσκι θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σύγκρουση με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, ένα εχθρικό Κρεμλίνο καθώς και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας και διαφθοράς.

Ξένοι διπλωμάτες έχουν, ανώνυμα, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την υποψηφιότητά του. «Πολλές γενικολογίες, καμία ξεκάθαρη θέση. Ήταν τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για προεδρικό υποψήφιο», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο δυτική διπλωματική πηγή έπειτα από συνάντηση με τον Ζελένσκι.

«Υστερεί σε γνώσεις, αλλά είναι πολύ πρόθυμος να μάθει», σημειώνει από την πλευρά του ο μεταρρυθμιστής βουλευτής Σεργκίι Λεστσένκο, ο οποίος επίσης είχε παραστεί σε συνάντηση.
Κάποιες φορές στην προεκλογική του εκστρατεία υπήρξε σύγχυση ανάμεσα στην μυθοπλασία και στην πραγματικότητα.

«Ο πρόεδρος Υπηρέτης του Λαού. Σύντομα κοντά σας», έγραφαν οι αφίσες στους δρόμους του Κιέβου, προωθώντας τόσο την υποψηφιότητά του όσο και τον νέο κύκλο της δημοφιλούς σειράς που θα ξεκίνησε αυτόν τον μήνα. 

«Μπήκα στην μάχη για την προεδρία της Ουκρανίας και μετά με αποκάλεσαν κλόουν. Είμαι ένας κλόουν και είμαι πολύ υπερήφανος γι' αυτό», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook.

Όπως και οι άλλοι βασικότεροι υποψήφιοι για την προεδρία, ο Ζελένσκι λέει ότι θέλει η χώρα να διατηρήσει μια φιλοδυτική κατεύθυνση.


Ο Ζελένσκι κατάγεται από την βιομηχανική πόλη Κρίβι Ριγκ στην κεντρική Ουκρανία. Πατέρας δύο παιδιών έχει πτυχίο Νομικής, αλλά τελικά ακολούθησε καριέρα ηθοποιού.

Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής ενός θεατρικού στούντιο, του Kvartal 95, που φέρεται ότι ανήκει σε μια κοινοπραξία επιχειρήσεων με συναλλαγές με τη Ρωσία.

Ένα ρεπορτάζ-έρευνα που προβλήθηκε στην ουκρανική τηλεόραση τον Ιανουάριο τον κατηγορεί για συνεχιζόμενες εμπορικές σχέσεις με την Ρωσία, ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα λόγω της έντασης στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.
Μετά το τηλεοπτικό ρεπορτάζ ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι έχει μετοχές σε μια κυπριακή εταιρεία, η οποία ανήκει σε ρωσικό όμιλο και δεσμεύτηκε να τις πουλήσει.


Οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν ότι είναι «μαριονέτα» του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, του δισεκατομμυριούχου εχθρού του Ποροσένκο, κάτι το οποίο διαψεύδει ο ηθοποιός.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ