Υπόθεση Κασόγκι: Στην Κωνσταντινούπολη ο σαουδάραβας εισαγγελέας για την έρευνα της δολοφονίας

Υπόθεση Κασόγκι: Στην Κωνσταντινούπολη ο σαουδάραβας εισαγγελέας για την έρευνα της δολοφονίας Facebook Twitter
0

Ο σαουδάραβας εισαγγελέας ο οποίος προΐσταται της έρευνας για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι αφίχθη στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα θεωρεί πολύτιμες τις συνομιλίες των εισαγγελικών αρχών των δύο κρατών. Δεν έχει γίνει σαφές πότε ακριβώς θα γίνουν συναντήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Ανατολή, ο σαουδάραβας εισαγγελέας αναμένεται  να πάει στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη όπου δολοφονήθηκε ο Κασόγκι πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο φόνος του Κασόγκι, αρθρογράφου της εφημερίδας Washington Post που επέκρινε αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και κρίση στη χώρα η οποία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου.

Ο Ερντογάν αντιμετώπισε εξαρχής με σκεπτικισμό τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τους Σαουδάραβες για τη δολοφονία — οι οποίες έχουν αλλάξει επανειλημμένα και θεαματικά στο μεταξύ — κι έχει αξιώσει το βασίλειο να φροντίσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Ο Σαούντ αλ Μοτζέμπ, ο σαουδάραβας εισαγγελέας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θεωρεί πως ο φόνος ήταν προμελετημένος, αναιρώντας την προηγούμενη εκδοχή, κατά την οποία ο θάνατος του δημοσιογράφου επήλθε κατά τη διάρκεια «καυγά» και πάντως οφειλόταν σε ατύχημα.

Τούρκοι εισαγγελείς προετοιμάζουν αιτήματα έκδοσης 18 Σαουδαράβων που θεωρούν ύποπτους για τη δολοφονία. Οι αρχές στο Ριάντ ήδη συνέλαβαν τα πρόσωπα αυτά στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν.

Ανάμεσα στους υπόπτους είναι τα 15 στελέχη των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας που σύμφωνα με την Άγκυρα μετέβησαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μερικές ώρες πριν ο Τζαμάλ Κασόγκι πάει στο προξενείο της χώρας του, όπου ήλπιζε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό διαζυγίου για να μπορέσει να ξαναπαντρευτεί, και τον σκότωσαν. Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι τα αιτήματα έκδοσης θα επιδοθούν στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας του.

Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τον φόνο θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στο βασίλειο.

Οι αρχές της Τουρκίας κοινοποίησαν μέρος τουλάχιστον του αποδεικτικού υλικού το οποίο συγκέντρωσαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν σε αρμόδιες υπηρεσίες συμμαχικών κρατών — συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM