Ο Ερντογάν πιέζει τη Σ. Αραβία για τη δολοφονία Κασόγκι: Ποιος έδωσε την εντολή - Πού είναι η σορός;

Ο Ερντογάν πιέζει τη Σ. Αραβία για τη δολοφονία Κασόγκι: Ποιος έδωσε την εντολή - Πού είναι η σορός; Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος Ερντογάν καλεί σήμερα το Ριάντ να αποκαλύψει ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και επιτακτικά ζητά από τη Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει πού είναι η σορός του.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης συνέταξε αίτημα επιδιώκοντας την έκδοση από τη Σαουδική Αραβία των 18 υπόπτων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση δολοφονίας.

Το Ριάντ έχει αναφέρει ότι 18 άνθρωποι συνελήφθησαν και 5 υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποπέμφθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει ζητήσει από το Ριάντ να εκδοθούν οι ύποπτοι στην Τουρκία για να δικαστούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης οι 18 ύποπτοι κατηγορούνται για «φόνο εκ προμελέτης».

Όπως επισήμανε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος «είναι ξεκάθαρο ότι το δικαστικό σύστημα (στην Τουρκία) διαθέτει καλύτερα εργαλεία για να υπηρετηθεί πραγματικά ο σκοπός της Δικαιοσύνης σε αυτήν την υπόθεση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δικαστική διαδικασία στην Τουρκία θα είναι ανοικτή για όλους τους διεθνείς παρατηρητές προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει στην κατοχή του επιπλέον αποδείξεις σε σχέση με αυτό το έγκλημα.

Η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου έγινε αφού ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ μπιν Αμπντάλα αλ Μουατζάπ, βασιζόμενος σε πληροφορίες που έδωσε η Τουρκία, ανέφερε για πρώτη φορά χθες τον «προμελετημένο» χαρακτήρα της δολοφονίας.

«Την Κυριακή, οι Σαουδάραβες θα στείλουν τον γενικό εισαγγελέα τους στην Τουρκία. Θα συναντηθεί με τον δικό μας γενικό εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη» επισήμανε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επιβεβαίωσε επίσης ότι οι τουρκικές αρχές διαθέτουν «κι άλλα (αποδεικτικά) στοιχεία» σε σχέση με τη δολοφονία, η οποία διαπράχθηκε τη 2α Οκτωβρίου από πράκτορες του Ριάντ στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το γεγονός ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι «δολοφονήθηκε είναι γεγονός. Όμως πού βρίσκεται; Πού βρίσκεται η σορός του;» συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης, ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενος στο Ριάντ: «Ποιος έδωσε μια τέτοια εντολή; (...) Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να δώσουν εξηγήσεις».

«Ποιος έδωσε την εντολή;»

Αφού αρνήθηκαν ότι δολοφονήθηκε, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, έδωσαν διάφορες εκδοχές. Αρχικά, μίλησαν για έναν «καβγά» με άσχημα αποτελέσματα, κατόπιν για μια επιχείρηση «χωρίς εντολή» και για την οποία ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν «είχε ενημερωθεί».

«Ποιος έδωσε την εντολή σε αυτούς του υπόπτους να πάνε στην Τουρκία;» διερωτήθηκε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν δεν καταφέρετε να τους κάνετε να μιλήσουν, εμπιστευτείτε τους σε εμάς, αφήστε μας να τους δικάσουμε» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ