Ο κοροναϊός απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Τα νέα σενάρια στη «σκιά» της επιδημίας

Ο κοροναϊός απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Τα νέα σενάρια στη «σκιά» της επιδημίας Facebook Twitter
Στη σκιά του νέου κοροναϊού οι Ολυμπιακοί αγώνες (Πηγή φωτό EPA)
0

«Ενωμένοι με συναίσθημα», είναι το επίσημο μότο των Ολυμπιακών αγώνων που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι στο Τόκιο. Όμως, το συναίσθημα που φαίνεται να κυριαρχεί αυτές τις ημέρες είναι ο φόβος για τον νέο κοροναϊό. Μπορεί το Τόκιο 2020 να είναι ένα από τα «θύματα» της επιδημίας;

Το TIME επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, εν μέσω ανησυχιών αλλά και εικασιών που γίνονται για τους Ολυμπιακούς αγώνες, εξαιτίας του νέου κοροναϊού. Στην Ιαπωνία έχει εντοπιστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εκτός της Κίνας: 838 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, από τους οποίους οι 691 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου. Η ΔΟΕ και οι διοργανωτές επιμένουν ότι δεν υπάρχει plan B. «Θα είμαι ξεκάθαρος: δεν σκεφτόμαστε ακύρωση ή αναβολή των Αγώνων», δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Τόκιο 2020, Γιοσίρο Μόρι, στις 13 Φεβρουαρίου.

  

Όμως, λίγες ημέρες αργότερα, αποφασίστηκε ότι στον μαραθώνιο του Τόκιο- ο οποίος είναι προγραμματισμένος για την 1η Μαρτίου- θα επιτραπεί η συμμετοχή μόνο σε κορυφαίους αθλητές και όχι σε ερασιτέχνες δρομείς. Απόφαση που περιορίζει δραματικά τον όγκο της διοργάνωσης, εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για τον νέο κοροναϊό.

Οργή για την «πρόταση» του Λονδίνου

Εκμεταλλευόμενος αυτή την κατάσταση, ο Σον Μπέιλι- υποψήφιος δήμαρχος Λονδίνου- με αναρτήσεις στο Twitter και δηλώσεις έριξε στο τραπέζι την ιδέα να μεταφερθούν στη βρετανική πρωτεύουσα οι Ολυμπιακοί αγώνες.

«Έχουμε τις υποδομές και την εμπειρία. Αν εκλεγώ, θα διασφαλίσω ότι το Λονδίνο θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει ξανά τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση, αν κληθούμε σε μια ώρα ανάγκης», ανέφερε μεταξύ άλλων. Έπειτα από αυτή την τοποθέτηση, εκπρόσωπος του δημάρχου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι «στην απίθανη περίπτωση που απαιτηθεί, το Λονδίνο θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του».

Όμως, οι δηλώσεις του Σον Μπέιλι προκάλεσαν οργή στην Ιαπωνία. Η Γιουρίκο Κόικε, κυβερνήτης του Τόκιο, χαρακτήρισε ανάρμοστη την παρέμβασή του.

Παρακολουθεί την κατάσταση η ΔΟΕ

Στο μεταξύ ο Ντικ Πάουντ, μέλος της ΔΟΕ, δήλωσε στο TIME ότι οι «αθάνατοι» παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Συμπλήρωσε όμως ότι κανείς δεν μιλά για μεταφορά των Ολυμπιακών αγώνων σε άλλη χώρα, ή ματαίωσή τους.

«Αν υπάρξει πανδημία μιας ασθένειας πιθανόν πιο θανατηφόρας από την κοινή γρίπη, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε. Αλλά δεν είμαστε σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε ο Πάουντ.

Τι μορφή θα μπορούσε να είχε ένα plan B, σε περίπτωση που κριθεί ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν μπορούν να γίνουν στο Τόκιο; Η πιο πιθανή εναλλακτική είναι να φιλοξενηθούν τα αθλήματα σε διάφορες χώρες, δήλωσε ο Σάιμον Τσάντγουικ, καθηγητής του Eurasia Sport Industry.

Αυτό όμως θα προκαλούσε αντιδράσεις από χορηγούς και τηλεοπτικά δίκτυα, που ήδη έχουν ρίξει πολλά χρήματα για συμφωνίες και καμπάνιες προώθησης στην Ιαπωνία.

Οι συνέπειες του κοροναϊού στους Ολυμπιακούς αγώνες

Μια ματαίωση ή μεταφορά των Ολυμπιακών αγώνων θα είχε τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο για την Ιαπωνία. Για τη διοργάνωση έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις και το κόστος των Αγώνων αναμένεται να φτάσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό σχεδόν τετραπλάσιο από την αρχική εκτίμηση.

Ακόμη κι αν το σενάριο της αναβολής, ματαίωσης ή μεταφοράς των Ολυμπιακών αγώνων λόγω κοροναϊού μοιάζει πολύ μακρινό, οι συνέπειες της επιδημίας στη διοργάνωση είναι ορατές. Ο CEO της οργανωτικής επιτροπής, Τοσίρο Μούτο, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι ανησυχεί εξαιρετικά πως «η εξάπλωση της επιδημίας μπορεί να περιορίσει τη δυναμική των Ολυμπιακών αγώνων».

Εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις ταξιδιωτών στην Ασία, υπάρχει ο κίνδυνος το Τόκιο 2020 να μετατραπεί τελικά σε ένα υποτονικό γεγονός. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η Ιαπωνία υποδέχθηκε 9,6 εκατομμύρια επισκέπτες από την Κίνα, ταξιδιώτες στους οποίους οφείλεται το ένα τρίτο των δαπανών από ξένους επισκέπτες. Οι αφίξεις Κινέζων έχουν, όμως, ουσιαστικά σταματήσει μετά το ξέσπασμα της επιδημίας.

«Ευσεβείς πόθοι»

Στο μεταξύ, η αισιοδοξία των διοργανωτών ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους Ολυμπιακούς αγώνες βασίζεται στην εκτίμηση ότι ο κοροναϊός θα υποχωρήσει τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως είχε συμβεί με τον SARS το 2003.

Όμως, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υποχώρησε o SARS όταν ανέβηκε η θερμοκρασία. Κάποιοι κοροναϊοί, όπως ο MERS, ακμάζουν με τη ζέστη, προειδοποίησε ο καθηγητής Μάικλ Όστερχολμ, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Η θεωρία για υποχώρηση του κοροναϊού το καλοκαίρι «απλά σε ευσεβείς πόθους. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να την υποστηρίζουν», τόνισε.

Με πληροφορίες από το TIME

 


Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ