Τεχνητά παϊδάκια από μικρόβια: Έχουμε την τεχνολογία για να σώσουμε τα δάση από την αποψίλωση

Τεχνητά παϊδάκια από μικρόβια: Έχουμε την τεχνολογία για να σώσουμε τα δάση από την αποψίλωση Facebook Twitter
0

Εάν αντικαταστήσουμε το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης βόειου κρέατος με μικροβιακή πρωτεΐνη, θα γλιτώσουμε τα δάση από την καταστροφή, μειώνοντας την αποψίλωσή τους στο μισό τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να μειώσει στο μισό και τις εκπομπές ρύπων που οφείλονται στο παγκόσμιο σύστημα κατανάλωσης τροφίμων, το κόψιμο των δέντρων και τις εκπομπές μεθανίου από τη ζωική παραγωγή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υποκατάστατα κρέατος έχουν μειώσει τα περιβαλλοντικά αποτυπώματα ωστόσο αυτή είναι η πρώτη ανάλυση που προσδιορίζει το μέγεθος των συνεπειών που θα έχει για τον πλανήτη.

Η αποψίλωση των δασών καταστρέφει την άγρια ζωή κάτι που αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να σταματήσει. Οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να μειωθεί η ζήτηση για τα προϊόντα που προκαλούν την καταστροφή, και η αντικατάστασή τους με πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις. 

Η μικροβιακή πρωτεΐνη παρασκευάζεται σε θερμούς βιοαντιδραστήρες, από μικρόβια που τροφοδοτούνται με ζάχαρη. Το πλούσιο σε πρωτεΐνες προϊόν θα μπορούσε να έχει γεύση και αίσθηση παρόμοια με τους κρέατος και να είναι εξίσου θρεπτικό, λένε οι  ερευνητές.

Σήμερα, το 83% της αγροτικής γης καλλιεργείται για την βόσκηση ζώων και την παραγωγή ζωοτροφών, αλλά το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται είναι μόνο το 18% των θερμίδων, που καταναλώνουν οι άνθρωποι παγκοσμίως.

Η παραγωγή κρέατος όπως το βόειο αλλά και το αρνί και το κατσίκι, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1961. Ωστόσο, μία σειρά από έρευνες έχουν δείξει ότι η κρεατοφαγική διατροφή πρέπει να μειωθεί δραστικά στα πλούσια έθνη, για να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στον τομέα της κλιματικής κρίσης.

«Το σύστημα της διατροφής καλύπτει το 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με την παραγωγή κρέατος μηρυκαστικών να είναι η μοναδική μεγαλύτερη πηγή», δήλωσε ο Δρ Florian Humpenöder, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πότσνταμ για Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων (PIK) στη Γερμανία που ηγήθηκε της μελέτης.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να φοβούνται ότι μπορούν να τρώνε μόνο χόρτα στο μέλλον. Μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε μπιφτέκια και άλλες παρόμοιες τροφές, απλώς αυτά τα μπιφτέκια θα παράγονται με διαφορετικό τρόπο».

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο μικροβιακό κρέας καθώς έχει ήδη παραχθεί σε βιομηχανική κλίμακα τα τελευταία 20 χρόνια και είναι ήδη διαθέσιμο, δήλωσε η Δρ Isabelle Weindl.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα πρωτεΐνης του μικροβιακού κρέατος είναι ισοδύναμη με το βόειο κρέας, αλλά απαιτεί 90% λιγότερη γη και νερό και παράγει 80% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογιστών που περιελάμβαναν προβλέψεις κοινωνικοοικονομικών παραγόντων όπως η αύξηση της ζήτησης για βόειο κρέας, ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, η αύξηση του εισοδήματος και οι αλλαγές στο διεθνές εμπόριο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υποκατάσταση της μικροβιακής πρωτεΐνης ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό τις προβλεπόμενες αυξήσεις στη ζήτηση για βόειο κρέας. Μία αντικατάσταση κατά 50% θα οδηγήσει αντίστοιχα σε μείωση κατά 82% στην αποψίλωση των δασών μέχρι το 2050.

Η μικροβιακή πρωτεΐνη μπορεί να παραχθεί από μια σειρά μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, αλλά η κύρια πηγή στην αγορά σήμερα παράγεται από μύκητες. «Η καλύτερη εναλλακτική για το υποκατάστατο κρέατος είναι να τρώτε λιγότερο», είπε ο Humpenöder. «Αλλά προϊόντα μικροβιακής πρωτεΐνης μπορούν να διευκολύνουν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από την κατανάλωση κρέατος».

Η μελέτη δεν ανέλυσε την επίδραση των φυτικών εναλλακτικών ουσιών, αλλά και αυτός ο κλάδος αναμένεται να έχει επίσης σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον. Το κρέας που καλλιεργήθηκε σε βιοαντιδραστήρια από ζωικά κύτταρα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης και δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων.

Η Δρ. Tilly Collins στο Imperial College του Λονδίνου, που δεν ήταν μέλος της ομάδας μελέτης, είπε πως «Ενώ οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να παρέχουμε τέτοια υποκατάσταση πρωτεϊνών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών λύσεων με δυνατότητα βιοτεχνολογίας προσφέρει τεράστιες μελλοντικές δυνατότητες για πιο βιώσιμη παροχή τροφίμων.

«Η μικροβιακή πρωτεΐνη θα πρέπει να θεωρείται βασικό στοιχείο σε έναν μεγάλο μετασχηματισμό ολόκληρου του συστήματος των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, συνδυαστικά με μειώσεις στη σπατάλη τροφίμων, κίνητρα για πιο υγιεινή διατροφή και αποτροπή πώλησης προϊόντων με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις» είπε ο Humpenöder.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM