Τεχνητά παϊδάκια από μικρόβια: Έχουμε την τεχνολογία για να σώσουμε τα δάση από την αποψίλωση

Τεχνητά παϊδάκια από μικρόβια: Έχουμε την τεχνολογία για να σώσουμε τα δάση από την αποψίλωση Facebook Twitter
0

Εάν αντικαταστήσουμε το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης βόειου κρέατος με μικροβιακή πρωτεΐνη, θα γλιτώσουμε τα δάση από την καταστροφή, μειώνοντας την αποψίλωσή τους στο μισό τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να μειώσει στο μισό και τις εκπομπές ρύπων που οφείλονται στο παγκόσμιο σύστημα κατανάλωσης τροφίμων, το κόψιμο των δέντρων και τις εκπομπές μεθανίου από τη ζωική παραγωγή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υποκατάστατα κρέατος έχουν μειώσει τα περιβαλλοντικά αποτυπώματα ωστόσο αυτή είναι η πρώτη ανάλυση που προσδιορίζει το μέγεθος των συνεπειών που θα έχει για τον πλανήτη.

Η αποψίλωση των δασών καταστρέφει την άγρια ζωή κάτι που αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να σταματήσει. Οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να μειωθεί η ζήτηση για τα προϊόντα που προκαλούν την καταστροφή, και η αντικατάστασή τους με πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις. 

Η μικροβιακή πρωτεΐνη παρασκευάζεται σε θερμούς βιοαντιδραστήρες, από μικρόβια που τροφοδοτούνται με ζάχαρη. Το πλούσιο σε πρωτεΐνες προϊόν θα μπορούσε να έχει γεύση και αίσθηση παρόμοια με τους κρέατος και να είναι εξίσου θρεπτικό, λένε οι  ερευνητές.

Σήμερα, το 83% της αγροτικής γης καλλιεργείται για την βόσκηση ζώων και την παραγωγή ζωοτροφών, αλλά το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται είναι μόνο το 18% των θερμίδων, που καταναλώνουν οι άνθρωποι παγκοσμίως.

Η παραγωγή κρέατος όπως το βόειο αλλά και το αρνί και το κατσίκι, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1961. Ωστόσο, μία σειρά από έρευνες έχουν δείξει ότι η κρεατοφαγική διατροφή πρέπει να μειωθεί δραστικά στα πλούσια έθνη, για να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στον τομέα της κλιματικής κρίσης.

«Το σύστημα της διατροφής καλύπτει το 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με την παραγωγή κρέατος μηρυκαστικών να είναι η μοναδική μεγαλύτερη πηγή», δήλωσε ο Δρ Florian Humpenöder, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πότσνταμ για Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων (PIK) στη Γερμανία που ηγήθηκε της μελέτης.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να φοβούνται ότι μπορούν να τρώνε μόνο χόρτα στο μέλλον. Μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε μπιφτέκια και άλλες παρόμοιες τροφές, απλώς αυτά τα μπιφτέκια θα παράγονται με διαφορετικό τρόπο».

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο μικροβιακό κρέας καθώς έχει ήδη παραχθεί σε βιομηχανική κλίμακα τα τελευταία 20 χρόνια και είναι ήδη διαθέσιμο, δήλωσε η Δρ Isabelle Weindl.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα πρωτεΐνης του μικροβιακού κρέατος είναι ισοδύναμη με το βόειο κρέας, αλλά απαιτεί 90% λιγότερη γη και νερό και παράγει 80% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογιστών που περιελάμβαναν προβλέψεις κοινωνικοοικονομικών παραγόντων όπως η αύξηση της ζήτησης για βόειο κρέας, ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, η αύξηση του εισοδήματος και οι αλλαγές στο διεθνές εμπόριο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υποκατάσταση της μικροβιακής πρωτεΐνης ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό τις προβλεπόμενες αυξήσεις στη ζήτηση για βόειο κρέας. Μία αντικατάσταση κατά 50% θα οδηγήσει αντίστοιχα σε μείωση κατά 82% στην αποψίλωση των δασών μέχρι το 2050.

Η μικροβιακή πρωτεΐνη μπορεί να παραχθεί από μια σειρά μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, αλλά η κύρια πηγή στην αγορά σήμερα παράγεται από μύκητες. «Η καλύτερη εναλλακτική για το υποκατάστατο κρέατος είναι να τρώτε λιγότερο», είπε ο Humpenöder. «Αλλά προϊόντα μικροβιακής πρωτεΐνης μπορούν να διευκολύνουν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από την κατανάλωση κρέατος».

Η μελέτη δεν ανέλυσε την επίδραση των φυτικών εναλλακτικών ουσιών, αλλά και αυτός ο κλάδος αναμένεται να έχει επίσης σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον. Το κρέας που καλλιεργήθηκε σε βιοαντιδραστήρια από ζωικά κύτταρα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης και δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων.

Η Δρ. Tilly Collins στο Imperial College του Λονδίνου, που δεν ήταν μέλος της ομάδας μελέτης, είπε πως «Ενώ οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να παρέχουμε τέτοια υποκατάσταση πρωτεϊνών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών λύσεων με δυνατότητα βιοτεχνολογίας προσφέρει τεράστιες μελλοντικές δυνατότητες για πιο βιώσιμη παροχή τροφίμων.

«Η μικροβιακή πρωτεΐνη θα πρέπει να θεωρείται βασικό στοιχείο σε έναν μεγάλο μετασχηματισμό ολόκληρου του συστήματος των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, συνδυαστικά με μειώσεις στη σπατάλη τροφίμων, κίνητρα για πιο υγιεινή διατροφή και αποτροπή πώλησης προϊόντων με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις» είπε ο Humpenöder.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πραγματική στήριξη ή χαμένη ευκαιρία;

Νέα σειρά podcast: H κατάσταση των πραγμάτων / Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πραγματική στήριξη ή χαμένη ευκαιρία;

Μπορεί το Κλιματικό Ταμείο να αποτελέσει μια δίκαιη λύση στην ακριβή ενέργεια; Ή μήπως τα €4,78 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα; Η Ντίνα Καράτζιου μιλά με την Ιωάννα Σούκα, αναλύτρια Ενεργειακής Πολιτικής στο Green Tank.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Περιβάλλον / Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για τις εκπομπές μεθανίου, προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες - Οι αγρότες πανηγυρίζουν, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για συνέπειες στο κλίμα και τη διεθνή εικόνα της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σούρτσεϊ: Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

Περιβάλλον / Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

To Σούρτσεϊ, το ηφαιστειακό νησί που γεννήθηκε το 1963 στα νότια της Ισλανδίας, παραμένει ζωντανό εργαστήριο της φύσης. Από τις πρώτες εκρήξεις έως τη βιοποικιλότητα που άνθισε, η ιστορία της προσφέρει ελπίδα και μαθήματα για την ανθεκτικότητα της ζωής
LIFO NEWSROOM
ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Περιβάλλον / Ο πλανήτης χάνει τα χρώματά του: Οι πεταλούδες «ξεθωριάζουν» λόγω των ανθρώπων

Νέα έρευνα από τη Βραζιλία δείχνει ότι οι πεταλούδες χάνουν τα χρώματά τους καθώς οι άνθρωποι αντικαθιστούν τα τροπικά δάση με μονοκαλλιέργειες ευκαλύπτου - Ο πλανήτης γίνεται πιο μονόχρωμος και αυτό απειλεί τη βιοποικιλότητα
LIFO NEWSROOM
Πώς το εμπόριο ψαριών ενυδρείου υπονομεύει τη βιοποικιλότητα των ωκεανών

Περιβάλλον / Πώς το εμπόριο ψαριών ενυδρείου υπονομεύει τη βιοποικιλότητα των ωκεανών

Η παγκόσμια αγορά ψαριών ενυδρείου βασίζεται κυρίως σε άγρια συλλεγμένα είδη, απειλώντας τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Η έρευνα προτείνει βιώσιμες λύσεις και αυξημένη ενημέρωση καταναλωτών
LIFO NEWSROOM
Περού: 140.000 εκτάρια Αμαζονίου καταστρέφονται από παράνομη εξόρυξη χρυσού

Περιβάλλον / Περού: 140.000 εκτάρια Αμαζονίου καταστρέφονται από παράνομη εξόρυξη χρυσού

Από το 1984, περίπου 540 τετραγωνικά μίλια γης έχουν εκκαθαριστεί για εξόρυξη, ενώ η καταστροφή επεκτείνεται πλέον και σε βορειότερες περιοχές πέραν της παραδοσιακής ζώνης Madre de Dios
LIFO NEWSROOM