Κογιότ, ρακούν, ελάφια: Τα άγρια θηλαστικά του Μανχάταν

Κογιότ, ρακούν, ελάφια: Τα άγρια θηλαστικά του Μανχάταν Facebook Twitter
0

Τον περασμένο Φεβρουάριο ένα βίντεο με κογιότ που περιφερόταν αμέριμνο στην ανατολική πλευρά του χιονισμένου Σέντραλ Παρκ, κατέλαβε εξαπίνης την Αμερική. 

Παρότι το κογιότ έμοιαζε εντελώς παράταιρο στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στην πραγματικότητα δεν ήταν το μόνο που καταγραφόταν στο Μανχάταν. Κογιότ είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο Άπερ Ιστ Σάιντ, καθώς και σε πάρκα στο βόρειο μέρος του δημοτικού διαμερίσματος, αλλά και σε περιοχές του Κουίνς, του Στάτεν Άιλαντ και του Μπρονξ. 

Στην προσπάθειά τους να καταγράψουν τα θηλαστικά της Νέας Υόρκης, ερευνητές εγκατέστησαν προσφάτως κάμερες-παγίδες που ενεργοποιούνται με την κίνηση, σε 31 πάρκα της Νέας Υόρκης, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της καταγραφής τους αυτό τον μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Ecology and Evolution.

Κάποια από αυτά, γάτες, σκίουροι, ρακούν, ήταν κοινότατα σε κάθε πάρκο. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους λόγους που ίσως προσέλκυαν τα ζώα αυτά σε διαφορετικά πάρκα. Διαπίστωσαν πως τα μεγαλύτερα πάρκα συνήθως προσέλκυαν περισσότερα είδη ενώ περιοχές πιο «φυσικές», δηλαδή με τη μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση, υψηλότερο αριθμό διαφορετικών ειδών. 

Συνολικά κατέγραψαν τουλάχιστον 15 διαφορετικά θηλαστικά -μεταξύ αυτών, οικόσιτους σκύλους και γάτους, αλλά και ανθρώπους- συμπεριλαμβανομένων κάποιων άγριων, ασυνήθιστων στη μεγάλη πόλη, ειδών -όπως σκίουρους και λαγούς. 

Κάποια από αυτά τα άγρια είδη, όπως ρακούν, ασβοί και οπόσουμ, προτιμούσαν τις σκιές της πόλης, από τα ανοιχτά πεδία. Ενώ οι πιο απρόσμενοι «Νεοϋορκέζοι» όπως τα κογιότ, οι κόκκινες αλεπούδες, ή τα ελάφια, εμφανίζονταν πιο σπάνια, με τις κάμερες-παγίδες να καταγράφουν ακόμη κι ένα μινκ σε πάρκο του Μανχάταν. 

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η Νέα Υόρκη ίσως είναι αρκετά αστικοποιημένη για άλλα θηλαστικά, όπως μαύρες αρκούδες και λύγκες, που ζουν σε άλλες περιοχές της πολιτείας. 

«Παρότι η αστικοποίηση γενικώς βλάπτει τη βιοποικιλότητα, διαπιστώσαμε πως υπάρχουν χώροι πρασίνουν στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης όπου η ποικιλία θηλαστικών ηταν υψηλή» σημειώνουν στην έκθεσή τους. 

«Αυτό υποδεικνύει πως υπάρχει η δυνατότητα να καταστούν οι πόλεις πιο κατάλληλες ως ενδιαιτήματα για πολλά είδη θηλαστικών» προσθέτουν. 

Με πληροφορίες από Independent 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Περιβάλλον / Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Από απόκοσμα τοπία μέχρι εγκαταλελειμμένα κτήματα και παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν αρμονικά σε κήπους από κάθε γωνιά του κόσμου που ξεπερνούν τη φαντασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ