Ντάνιελ Ράντκλιφ: Οι τρανς γυναίκες, είναι γυναίκες- Η απάντησή του στα τρανσοφοβικά tweet της Ρόουλινγκ

Ντάνιελ Ράντκλιφ: Οι τρανς γυναίκες, είναι γυναίκες- Η απάντησή του στα τρανσοφοβικά tweet της Ρόουλινγκ Facebook Twitter
EPA
0

«Οι τρανς γυναίκες, είναι γυναίκες», τόνισε ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, απαντώντας στις τρανσοφοβικές αναρτήσεις της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις.

Η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» πυροδότησε αντιδράσεις εξαιτίας tweet που έκανε σχετικά με την εμμηνόρροια. Ο Ράντκλιφ, που έγινε διάσημος ενσαρκώνοντας τον ήρωα της Ρόουλινγκ στη μεγάλη οθόνη, αντέδρασε, με δήλωση μέσω της οργάνωσης Trevor Project, για την αποτροπή αυτοχειριών στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

«Παρότι η Ρόουλινγκ είναι αναμφισβήτητα υπεύθυνη για την πορεία που πήρε η ζωή μου, ως άνθρωπος αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω κάτι αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο ηθοποιός, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για μια εσωτερική διαμάχη ανάμεσα στον ίδιο και τη συγγραφέα.


«Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Οποιαδήποτε δήλωση περί του αντιθέτου διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των τρανς ανθρώπων και είναι ενάντια σε όλες τις συμβουλές που δίνουν οι επαγγελματίες υγείας που έχουν πολύ μεγαλύτερη ειδίκευση σε αυτό το θέμα από ότι εγώ ή η Τζο», επεσήμανε ο Ράντκλιφ και έκανε αναφορά στα στατιστικά στοιχεία του Trevor Project, σύμφωνα με τα οποία το 78% transgender και non-binary νέων έχουν αναφέρει ότι έχουν πέσει θύματα διακρίσεων λόγω της ταυτότητας φύλου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υποστηρίξουμε τους transgender και non-binary ανθρώπους, όχι να ακυρώνουμε την ταυτότητά τους και να τους προκαλέσουμε περισσότερο κακό», επεσήμανε ο Ράντκλιφ.

Ο ηθοποιός απευθύνθηκε και στους φαν του «Χάρι Πότερ», που στα social media ανέφεραν ότι πλέον δεν μπορούν να απολαύσουν τις περιπέτειες του διάσημου μάγου, επειδή διαφωνούν με τις απόψεις που εξέφρασε η Ρόουλινγκ.

«Λυπάμαι πολύ για την οδύνη που σας προκάλεσαν αυτά τα σχόλια. Αν βρήκατε σε αυτές τις ιστορίες κάτι που είχε απήχηση σε εσάς και σας βοήθησε κάποια στιγμή στη ζωή σας, τότε αυτό είναι ανάμεσα σε εσάς και το βιβλίο που διαβάσατε και αυτό είναι ιερό. Κατά τη γνώμη μου, κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει αυτό», ανέφερε ο Ντάνιελ Ράντκλιφ.

Τι έγραψε η Ρόουλινγκ

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν έπειτα από tweet που έκανε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με τον σύνδεσμο δημοσιεύματος με τίτλο «Δημιουργία ενός πιο ισότιμου κόσμου μετά την COVID-19 για άτομα με εμμηνόρροια». Η συγγραφέας σχολίασε: «"Άτομα με εμμηνόρροια". Είμαι σίγουρη ότι υπήρχε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους. Κάποιος να με βοηθήσει...Wumben; Wimpund; Woomud;».

Έπειτα από τις αντιδράσεις, η Ρόουλινγκ επιχείρησε να υπερασπιστεί την ανάρτησή της, γράφοντας: «Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, δεν υπάρχει έλξη για το ίδιο φύλο. Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τους τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος να λέμε την αλήθεια».

«Η ιδέα ότι οι γυναίκες σαν εμένα, που δείχνουν κατανόηση για τους trans ανθρώπους εδώ και δεκαετίες επειδή είναι ευάλωτοι με τον ίδιο τρόπο όπως οι γυναίκες στην ανδρική βία -«μισούν» τους trans γιατί πιστεύουν ότι το φύλο είναι πραγματικό και έχει ζωντανές συνέπειες - είναι ανοησία», συνέχισε η Ρόουλινγκ ενώ ανέφερε ότι υποστηρίζει τα δικαιώματα των τρανς.

«Σέβομαι το δικαίωμα κάθε τρανς ατόμου να ζει με οποιονδήποτε τρόπο που νιώθει αυθεντικός και άνετος. Θα έκανα πορεία μαζί σας εάν έκαναν διακρίσεις σε βάρος σας επειδή είστε τρανς. Ταυτόχρονα, η ζωή μου διαμορφώθηκε από το να είμαι γυναίκα. Δεν πιστεύω ότι είναι μίσος να το λέω», έγραψε ακόμη.

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson,η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson, η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Την τελευταία της περίοδο, η Gibson αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Come See Me in the Good Light, που βραβεύτηκε φέτος στο Sundance και αναμένεται να μεταδοθεί μέσα στο φθινόπωρο από το Apple TV+
LIFO NEWSROOM
Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν –  Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Πολιτισμός / Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές ξεχωρίζουν και νέες αφίξεις, όπως τα «The Pitt», «Paradise», «Nobody Wants This» και «The Studio», που κατάφεραν να προταθούν στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής και Κωμικής Σειράς.
LIFO NEWSROOM
Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Πολιτισμός / Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Από 20 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακροπόλ, η νέα μουσικοθεατρική πρόταση των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη
LIFO NEWSROOM