Τι συμβαίνει στο ΚΘΒΕ;

ΚΘΒΕ Facebook Twitter
Γιάννης Αναστασάκης - Μαρία Τσιμά
0

Λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση του αναπληρωτή διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Νίκου Νικολάου, με καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, μια πληροφορία που κάνει λόγο για κατάθεση επιστολής και φακέλου στο ΣΕΗ διέρρευσε σήμερα.

Σύμφωνα με τη διαρροή που έγινε σε ιστοσελίδα της Βόρειας Ελλάδας, με επιστολή στο ΣΕΗ οι ηθοποιοί μέλη της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής του ΚΘΒΕ, έπειτα από συνέλευση η οποία έγινε την περασμένη Τρίτη, σκοπεύουν να ζητήσουν τη διαγραφή του Γιάννη Αναστασάκη και της Μαρίας Τσιμά, ενάμιση χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους από τις θέσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή και της αναπληρώτριας καλλιτεχνικής διευθύντριας, κατηγορώντας τους για αυταρχική, αντισυναδελφική και αντεργατική συμπεριφορά, για απολύσεις ηθοποιών μετά τη λήξη των συμβάσεων, προσλήψεις δεκάδων «ημετέρων» και στήσιμο μηχανισμού με «δικούς τους ηθοποιούς».

Σε αυτά ο κ. Αναστασάκης απάντησε με μια σύντομη δήλωση –η LiFO επικοινώνησε μαζί του και δεν έχει λάβει γνώση των κατηγοριών επισήμως– στην οποία γράφει: «Ο χώρος μας βρίσκεται στο μέσο μιας πρωτοφανούς προσπάθειας να εξυγιανθεί από πρακτικές και συμπεριφορές που τον πλήγωναν εδώ και καιρό. Η διαδρομή και το έργο του καθενός μας είναι γνωστά. Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με κοινούς συκοφάντες. Διαψεύδουμε με περιφρόνηση τις τερατώδεις ψευδολογίες τους. Αλλά ούτε και είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε ανυπεράσπιστη την τιμή και την προσωπικότητά μας».

Η καλλιτεχνική διεύθυνση και οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ έχουν βρεθεί σε μεγάλη κόντρα που κορυφώθηκε την περίοδο 2018 – 2019, με αφορμή την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που δεν υπέγραψε ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής. Το ΣΕΗ μέχρι σήμερα ουδέποτε είχε λάβει επιστολή ή άλλο τεκμήριο για τη συμπεριφορά του κ. Αναστασάκη, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της προηγούμενης διοίκησης του Σωματείου. 

Το ότι κανένας καλλιτεχνικός διευθυντής δεν έχει αποχωρήσει χωρίς διαμαρτυρίες και ομαλά δείχνει ότι στο ΚΘΒΕ υπάρχει μια παθογένεια που προέρχεται κυρίως από το αίτημα των ηθοποιών να έχουν μονιμότητα, με πρόσχημα ότι είναι στη Θεσσαλονίκη. Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η είδηση της καταγγελίας των ηθοποιών, πλήθος καλλιτεχνών εκφράζονται με την ευχή να αρχίσει η κάθαρση στο ΚΘΒΕ, να συνταραχθεί συθέμελα και να διαφανούν κάποια ψήγματα αξιοκρατίας και εργασιακής υγείας.

Είναι γεγονός ότι στο θέατρο της Θεσσαλονίκης οι ηθοποιοί αρνούνται να γίνει διακοπή των συμβάσεών τους και ζητούν να ανανεώνονται αμέσως, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα ελληνικό θέατρο. Και είναι γνωστό ότι οι σκηνοθέτες που φέρνουν στη Θεσσαλονίκη ηθοποιούς από την Αθήνα δεν είναι και οι πιο «συμπαθείς». 

Γιάννης Μόσχος Facebook Twitter
Γιάννης Μόσχος

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος επιχειρώντας να εξηγήσει την κατάσταση που επικρατεί στο Κρατικό γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό:

Κάποιοι φίλοι μου αναρωτιούνται γιατί δεν νοσταλγώ την πατρίδα μου, τη Θεσσαλονίκη. Η είδηση ότι η συνέλευση των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. ζητάει τη διαγραφή του Γιάννη Αναστασάκη και της Μαρίας Τσιμά από το Σ.Ε.Η. δίνει την απάντηση. Και επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι του θεάτρου στην Αθήνα αγνοούν τα της Θεσσαλονίκης και του Κ.Θ.Β.Ε., ιδού κάποιες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας. 

Τι είναι αυτό που ενόχλησε τόσο πολύ μερίδα των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. στη διεύθυνση του Αναστασάκη; Η προσπάθειά του να εναλλάσσονται οι ηθοποιοί που δουλεύουν στο Κ.Θ.Β.Ε. Μα αυτό είναι το αυτονόητο, αυτό δεν συνέβαινε; Αμ δε. Δεν πρόκειται για το Εθνικό αγαπητοί φίλοι ηθοποιοί. Εκεί πάνω στον βορρά υπάρχει μια ομάδα ηθοποιών που μισθοδοτούνται χωρίς καμία διακοπή συμβολαίου, 12 μήνες τον χρόνο, συνεχώς, επί χρόνια. Αποκλείεται θα σκεφθείτε, υπερβάλλεις. Κι όμως, είναι αλήθεια όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται. Μα δεν έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο στο Κ.Θ.Β.Ε., όπως και στο Εθνικό; Έχει αλλάξει στα χαρτιά, όχι όμως στην πράξη. Κάποιοι ηθοποιοί είναι μόνιμα απασχολούμενοι στο Κ.Θ.Β.Ε. εδώ και χρόνια. Αυτοί λοιπόν, που έχουν ριζώσει στο θέατρο εδώ και πολλά χρόνια, θεωρούν το Κ.Θ.Β.Ε. ιδιοκτησία τους. Και εδώ και δεκαετίες αντιστέκονται σθεναρά στο να μπουν κι άλλοι συνάδελφοι ηθοποιοί στο θέατρο. Ο Αναστασάκης λοιπόν προσπάθησε να καθιερώσει «πρωτοφανή» πράγματα για τα θεσσαλονικιότικα δεδομένα: να γίνονται οντισιόν, οι σκηνοθέτες να επιλέγουν τους ηθοποιούς με τους οποίους θέλουν να συνεργαστούν, να απασχολούνται όλοι οι ηθοποιοί που είναι σε μισθοδοσία. Μα αυτά είναι αυτονόητα θα ξανασκεφθείτε. Κι όμως δεν είναι. Όποιος διευθυντής τόλμησε να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις νοσηρότητες του Κ.Θ.Β.Ε., ήρθε αντιμέτωπος με απεργίες και κλείσιμο των θέατρων. Μήπως είναι κομματικό το ζήτημα; Όχι, δεν είναι, συνασπίζονται όλοι μαζί, είτε ανήκουν στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ, στο ΚΚΕ, ενάντια στον κοινό εχθρό: το ξεβόλεμα. Το θέμα δεν είναι ποιος είναι ο διευθυντής, το ζήτημα είναι να κρατήσουν τον έλεγχο του Κ.Θ.Β.Ε. και να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς. Καλά δεν υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στο Κ.Θ.Β.Ε.; Φυσικά και υπάρχουν, υπέροχοι ηθοποιοί, χαρά να συνεργάζεσαι μαζί τους, αλλά είναι δυστυχώς η μειονότητα που σκεπάζεται από τις φωνασκίες. 

Ήρθε λοιπόν η ώρα να βοηθήσουμε τις υγιείς δυνάμεις αυτού του θεάτρου να βγουν μπροστά και να μην καπελώνονται από το νοσηρό αυτό σύστημα που έχει φτιαχτεί εδώ και δεκαετίες. Ήρθε η ώρα το Σ.Ε.Η., που έχει επιτέλους ανακάμψει, να σταθεί στο πλευρό των υγιών αυτών δυνάμεων. Ήρθε η ώρα να μην ξαναταυτιστεί με ηθοποιούς που θέλουν να μείνουν εσαεί μισθοδοτούμενοι από το θέατρο και να απαιτήσει να μπορούν να δουλέψουν στη Θεσσαλονίκη όλα τα μέλη του και όχι μόνο κάποιοι «εκλεκτοί». 

Είναι δε απαράδεκτη η στιγμή που επιλέγουν να ζητήσουν τη διαγραφή των Αναστασάκη και Τσιμά. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κλίμα του Μe Τoo και των ανθρώπων που έχουν υποστεί πραγματική κακοποίηση για να πάρουν την εκδίκησή τους και να δώσουν το σήμα ότι εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ στη Θεσσαλονίκη. Ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα τώρα που μπορεί και να πιάσει. Ας μην τους το επιτρέψουμε

Ας μην βιαστούν οι «καλοθελητές» να πουν: «Βέβαια τους υπερασπίζεσαι επειδή συνεργάστηκες με τον Γιάννη Ανασταστάκη και τη Μαρία Τσιμά στο Κ.Θ.Β.Ε.». Ναι, συνεργάστηκα μαζί τους και έχω και φιλικές σχέσεις. Αλλά αυτό δεν νομίζω πως με κάνει λιγότερο αντικειμενικό. Ναι, είμαι εξοργισμένος, όχι μόνο για τους συνεργάτες μου και φίλους μου που προσπαθούν να τους λασπώσουν, αλλά κυρίως για τη σήψη ενός θεάτρου που κάποτε θαύμαζα και βλέπω χρόνο το χρόνο να μαραζώνει και να ξεπέφτει σε επαρχιακό μικρομάγαζο. Ώρα επιτέλους να ζητήσουμε την εξυγίανση του Κ.Θ.Β.Ε. και να πούμε δημόσια όλα αυτά που χρόνια τώρα συζητάμε ιδιωτικά όσοι γνωρίζουμε καλά τη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης. 

 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM
«La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Πολιτισμός / «La Magie Noire»: Ο χαμένος θησαυρός του Ρενέ Μαγκρίτ βγαίνει στο φως μετά από 90 χρόνια

Ο πίνακας «La Magie Noire» του Ρενέ Μαγκρίτ, που παρέμεινε σε ιδιωτική συλλογή για 90 χρόνια, βγαίνει σε δημοπρασία στη Sotheby’s - Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το έργο και τη γυναίκα που έσωσε 163 παιδιά από τους ναζί
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Ανοικτός για το κοινό ένας από τους πιο εμβληματικούς τάφους Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Σκαλισμένος βαθιά μέσα στον βράχο, ο τάφος του Αμενχοτέπ Γ΄ δεσπόζει ξανά μετά από 20 χρόνια, στη δυτική όχθη του Νείλου - Τα πρώτα πλάνα από το εσωτερικό του
LIFO NEWSROOM
Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Πολιτισμός / Το «This That Keeps On» του Δημήτρη Παπαϊωάννου καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο

Τριάντα χορευτές και ηθοποιοί ζωντάνεψαν επί σκηνής τα υβριδικά πλάσματά του, ενεργοποιώντας τον χώρο με το μοναδικό του ύφος που τον έχει καθιερώσει ως έναν από τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς της εποχής μας
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ ρίχνει τη σκιά του στη διοργάνωση - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Πολιτισμός / Βραβεία Νόμπελ: Ο Τραμπ «ρίχνει τη σκιά του» στον θεσμό - Προειδοποιήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εισαγάγει ή προτείνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσουν την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα
LIFO NEWSROOM
2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Πολιτισμός / 2o Sex Positive Festival: Ένα τριήμερο για τη σεξουαλική απελευθέρωση στην Αθήνα

Με κοινοτικό χαρακτήρα και χωρίς κερδοσκοπικό προσανατολισμό, η διοργάνωση βασίζεται στη συλλογική εργασία και στην ελεύθερη συνεισφορά των συμμετεχόντων, ώστε να παραμείνει ανοιχτή σε όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος
LIFO NEWSROOM
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ τιμώμενη καλεσμένη στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός θα προλογίσει αρκετές από τις ταινίες του αφιερώματος στην καριέρα της, ενώ θα δώσει και masterclass αφιερωμένο στις διαφορές μεταξύ θεατρικής και κινηματογραφικής ερμηνείας
LIFO NEWSROOM